Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatomos naujos Daugiabučių modernizacijos architektūros gairės: visuomenė kviečiama teikti siūlymus

Vilniaus miesto savivaldybė kartu su daugiabučių renovacijos projektus administruojančia įstaiga „Atnaujinkime miestą“ ir „2XJ“ architektais pristato Daugiabučių modernizacijos architektūros gaires.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Visual Phenomena Studies nuotr.

Tikimasi, kad architektų ir renovacijos ekspertų parengta studija ateityje padės užtikrinti kokybišką ir estetišką namų atnaujinimą.

Spalio 14 d. 15 val. renovacijos proceso dalyviai ir visi, kurie domisi daugiabučių atnaujinimu, kviečiami atvykti į renginį Vilniaus miesto savivaldybėje. Renginio metu kūrėjų komanda išsamiai papasakos apie Daugiabučių modernizacijos gaires ir supažindins su pagrindiniais principais. Renginį bus galima stebėti ir internetu – „Atnaujinkime miestą“ feisbuko platformoje. Ketinančius dalyvauti kviečiame registruotis čia.

Vizualas
Vizualas

Kviečiame susipažinti su studija (I dalis ir II dalis) ir jos santrauka. Pasiūlymus Daugiabučių modernizacijos gairėms kviečiame teikti el. paštu info@amiestas.lt iki 2024 m spalio 31 d.

Daugiabučių modernizacijos architektūros gairės, prie kurių dirbo vyriausioji miesto architektė Laura Kairienė su komanda, „Atnaujinkime miestą“ vadovė Eglė Randytė ir architektas Vytautas Buinevičius, – tai išsamiai aprašyta ir vizualiniais sprendiniais iliustruota dviejų dalių studija, kurios pagrindinis uždavinys – padėti visuomenei geriau suprasti modernizacijos galimybes, pažinti techninių ir estetinių priemonių lauką.

Kūrėjų komanda „Daugiabučių modernizacijos architektūros gaires“ vadina gidu, kuris keis ne tik renovacijos proceso dalyvių požiūrį, bet ir daugiabučiuose įsikūrusių žmonių kasdienybę.

„Mūsų miestas nuolat keičiasi, o kartu su juo keičiasi ir mūsų požiūris į gyvenamąją aplinką. Vienas iš svarbiausių šiandienos uždavinių – sovietmečiu statytų daugiabučių renovacija. Daugiau nei 60 proc. vilniečių gyvena sovietmečiu statytuose daugiabučiuose. Šis gidas ne tik suteikia žinių, kaip užtikrinti pastatų energetinį efektyvumą, bet ir skatina pakelti renovacijos kokybę į naują lygį, kai sukuriama funkcijos, estetikos ir modernių poreikių dermė“, – sako vyriausioji miesto architektė L.Kairienė.

„Atnaujinkime miestą“ direktorė E.Randytė priduria, kad modernizuojant daugiabučius svarbu pasirinkti ilgaamžes medžiagas ir šiuolaikiškus sprendinius, kurie nedaro itin didelės įtakos kainai, bet iš esmės keičia kokybę.

„Kiekviename daugiabučių modernizavimo žingsnyje nuolat ieškome būdų, kaip užtikrinti geriausią rezultatą siekiant nepriekaištingos darbų kokybės, estetikos, bendruomenės įsitraukimo. Daugiabučių modernizacijos architektūros gairėmis siekiame atskleisti neišnaudotas galimybes ir parodyti, kad galime atnaujinti pastatus rinkdamiesi ilgaamžiškesnius sprendinius. Kviečiu savo namams suteikti antrą šansą“, – sako ji.

Daugiabučių modernizacijos gaires sudaro daugiabučių pastatų analizė ir dizaino rekomendacijos. Pirmoje dalyje analizuojami Vilniaus stambiaplokščiai daugiabučiai. Atsižvelgiant į statybos metus, nustatomos pagrindinės sovietmečio pastatų savybės ir išskiriamos architektūrinius sprendinius siejančios tendencijos.

Galima geriau suprasti to meto pastatų ir juose gyvenusių žmonių istoriją, chaotiškų, pavienių sprendinių atsiradimą ir būtinybę ateityje tokius pastatus modernizuoti kompleksiškai, t. y. iš pagrindų. Antroje dalyje dėmesys sutelkiamas į estetikos, kokybės ir urbanistinio konteksto sintezę.

Ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po gairių projekto viešinimo pabaigos Savivaldybės interneto svetainėje bus paskelbta, kaip atsižvelgta į argumentuotus visuomenės pasiūlymus. Apibendrinus visuomenės pastabas ir siūlymus, ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo viešinimo termino pabaigos gairių projektas bus teikiamas Vilniaus regioniniai architektūros tarybai. Gavus regioninės architektūros tarybos rekomendaciją, gairės toliau bus tvirtinamos Savivaldybės tarybos sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas