Sportas gyvai

Žvėryne neteisėtai nugriauta miesto vila: savivaldybė žada kaltininkus nubausti

Vilniaus miesto savivaldybė grasina baudomis bendrovei „Foreksas“, kuri sostinės Žvėryno rajone neteisėtai nugriovė namą – tipinę miesto vilą.

Birželio 23 d. Žvėryne, adresu Malonioji g. 5, NT vystytojas UAB „Foreksas“ neteisėtai nugriovė namą – tipinę miesto vilą, kuri 2008–2017 m. buvo įrašyta į Lietuvos Nekilnojamųjų kultūros vertybių paveldo registrą.

Toje vietoje UAB „Foreksas“ planuoja vystyti naują NT projektą, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.

Šiam griovimui buvo reikalingas statybą leidžiantis dokumentas – Vilniaus miesto savivaldybė jo nebuvo išdavusi. Nors pastatas šiuo metu jau nebėra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių paveldo registrą, Vilniaus miesto savivaldybė siekė Žvėryno unikalios užstatymo struktūros išsaugojimo ir prašė Kultūros paveldo departamento šių savybių apsaugą įtvirtinti Vilniaus miesto istorinės dalies, vadinamos Žvėrynu, akto pakeitimuose ir statinį Malonioji g. 5 pripažinti urbanistinės struktūros statiniu.

„Google Street View“/Malonioji g. 5
„Google Street View“/Malonioji g. 5

Dar praėjusią savaitę buvo priimti sprendimai užsakyti nepriklausomą ekspertą iš naujo įvertinti namo būklę ir išanalizuoti pastato vertingąsias savybes, architektūrinius elementus.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, neteisėti plėtotojų veiksmai, kai dėl siaurų komercinių interesų be leidimo griaunami miesto pastatai, neliks nenubausti. Visų pirma, bus kreipiamasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos, kuri tiria savavališkas statybas, pastatų griovimus ir skiria baudas.

Antra, Vilniaus miesto savivaldybė reikalaus, kad neteisėtus veiksmus atlikęs plėtotojas sumokėtų įstatymuose numatytas baudas. Trečia, reaguojant į vystytojo neteisėtus veiksmus, jo plėtros perspektyvos sklype gali būti apribotos siekiant, kad nauji statiniai sklype atitiktų neteisėtai nugriauto pastato ir viso Žvėryno vertingąsias savybes ir urbanistinį kontekstą.

Vilniaus miesto savivaldybė siekia, kad Žvėrynas išlaikytų tiek pačių rajono gyventojų, tiek visų vilniečių itin vertinamą unikalumą, savitą architektūrinį stilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius