Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seime laikinai norima atrišti rankas daliai „sofos“ ūkininkų: kokia išimtimi pasinaudotų?

Nuo liepos 1 d. įsigaliosiantys griežtesni reikalavimai ūkininko sodybos statybai laikinai nebūtų taikomi ūkininkams, kurie yra pradėję rengti ar parengę kaimo plėtros žemėtvarkos projektus, turi leidimą statybai ar yra pradėję statybas. Kitaip tariant, šiai daliai ūkininkų būtų taikomos anksčiau galiojusios Ūkininkų ūkio įstatymo nuostatos. Ketvirtadienį po svarstymo tokiai Aplinkos apsaugos komiteto narių inicijuotai Ūkininko ūkio įstatymo pataisai pritarė Seimas. Iš viso balsavo 99 parlamentarai iš 100 užsiregistravusių, 94 – už, nė vieno prieš, susilaikė – 5. Galutinis balsavimas vyks kitą savaitę.
Kaimo sodyba
Kaimo sodyba / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Trečiadienį Aplinkos apsaugos komitetas pritarė tokioms Ūkininko ūkio įstatymo pataisoms.

„Senomis sąlygomis, tai yra ant 50 arų (ne mažesniame kaip 50 arų sklype – BNS) susiformuoti ūkininko sodybą, jiems dar bus galimybės ir atsiveria langelis dar mėnesį pasitvarkyti tuos dokumentus“, – Aplinkos apsaugos komitete teigė jo pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aistė Gedvilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aistė Gedvilienė

Pakeitimais siekiama palengvinti statybas ūkininkams, kurie darbus buvo pradėję iki Seimo kovo viduryje patvirtintos naujos sugriežtintos tvarkos.

15min skelbė, kad kovo 16 d. parlamentarai priėmė prezidento vetuotą Ūkininko ūkio įstatymą, tačiau jame neliko įstatymo taikymą reglamentuojančių nuostatų, todėl Seimas nutarė ištaisyti šią teisinę spragą.

Seime A.Gedvilienė neseniai teigė, kad prezidento veto buvo pritarta, tačiau po vetavimo išnyko tam tikros įsigaliojimo taisyklės, kaip kad, ką dartti žmonėms, kurie jau pradėjo žemėtvarkinius projektus, planuoja ūkininko sodybos statybą, turi statybos leidimą, tačiau nespėjo šių planų įgyvendinti, o nuo lie­pos 1 die­nos jie pa­baig­ti sa­vo pro­jek­ta­vi­mo ne­be­ga­li.

„Yra pro­ble­ma dėl tei­si­nio re­gu­lia­vi­mo, nes žmo­nės tik­rai at­si­ras to­kio­je pa­dė­ty­je, kai lyg ir pra­dė­jo le­ga­liai ir tvar­kin­gai tvar­ky­tis do­ku­men­tus, bet dėl tei­si­nio re­gu­lia­vi­mo pa­baig­ti ne­be­ga­lės“, – yra aiškinusi A.Gedvilienė.

Ūkininko ūkio įstatymo pataisas kartu su A. Gedviliene pateikė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai Aidas Gedvilas, Justinas Urbanavičius, Petras Gražulis, Ligita Girskienė, Romualdas Vaitkus, Kasparas Adomaitis.

15min primena, kad šių metų liepos 1 d. įsigalios Ūkininko ūkio įstatymo pataisos, neleisiančios „sofos“ ūkininkams lengvatinėmis sąlygomis statyti sodybų.

Įstatyme nustatyta, kad gyvenamąjį namą su priklausiniais galės statyti ūkininkas, bent trejus metus deklaravęs pajamas iš žemės ūkio veiklos, bet tokio reikalavimo nebūtų kitos paskirties ūkinių pastatų statybai. Taip pat gyvenamasis namas su pagalbiniais pastatais būtų statomas tik 2 ha ir didesniame sklype, o kitos paskirties pastatai – nuo 0,5 ha. Įstatymas įsigalios nuo 2023 metų liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas