Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Senas butas paverstas keturiais būstais: ar tarp lietuvių toks modelis prigis?

Nekilnojamojo turto skelbimų portale Aruodas.lt radosi skelbimas, kuriame senos statybos butas paverstas keturiais studijos tipo būstais nuomai. Ar Lietuvoje toks būstas gali išpopuliarėti?
Parduodamas būstas
Parduodamas būstas / Aruodas.lt nuotr.

Senas trijų kambarių butas virto keturiomis naujomis studijomis

Senos statybos 3 kambarių butas buvo perdarytas į keturis atskirus mažus butus.

Šis butas, kaip vienetas Viršuliškėse, Vilniuje, šiuo metu parduodamas už 229 tūkst. eurų. Rašoma, kad tai gali būti investicija – toks būstas galės būti nuomojamas.

Kaip teigiama skelbime, objektas išskaidytas į keturias vieno kambario visiškai įrengtas – su baldais ir buitine – studijas.

10,84 kv. m. studijos turi atskirus naujai įrengtus kondicionierius, įvestą internetą, 3 iš 4 studijų turi erdvius balkonus. Dideli langai, suteikiantys erdvės bei užtikrinantys daug natūralios šviesos bei jaukumo.

Toks būstas atneša daugiau pajamų už nuomą

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas 15min teigė, kad tokie butai nėra naujiena, tačiau jų nėra labai daug.

„Kai perkamas senas butas, už mažesnę kainą įsigyjamas didesnis plotas, tuomet šis butas yra „supjaustomas“ / „pertvarkomas“ į studijas ir išnuomojamas. Nauja vidaus apdaila, mažesnis plotas lemia aukštesnę nuomos kainą skaičiuojant kvadratiniam metrui“, – aiškino T.S.Kvainickas.

„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas

Kiekvienas atvejis, anot jo, skiriasi, bet galima būtų skaičiuoti, kad priklausomai nuo mikrarojano, statybos metų ir buto apdailos lygio trijų kambarių butas miegamajame mikrorajone galėtų būti išnuomotas už 400–800 eurų.

„Perdarius seną būstą į vieno kambario butus (virtuvė, svetainė ir du miegamieji leidžia suformuoti keturias studijas) jų nuomos kaina siekia apie 200/250 – 350 eurų, priklausomai nuo perdarymo lygio, šį pavyzdį turbūt priskirčiau prie geresnių. Taigi iš principo toks butas po pertvarkymo būtų išnuomotas 1,5 – 2,5 karto brangiau“, – skaičiavo T.S.Kvainickas.

Žinoma, anot jo, įsigijus senos statybos daugiabutyje esantį butą, paverčiant jį mažesnėmis studijomis, tektų atlikti remontą, tačiau šis įsigijimo kainos nepadvigubintų.

„Toks potencialių nuomos pajamų skirtumas lemia, kad būstas parduodamas pajamų srauto pagrindu dvigubai brangiau. Potencialus pirkėjas vertina, ar jam pakanka įgūdžių tokį būstą pasidaryti pačiam, ar patogiau nupirkti jau gatavą produktą“, – vertino T.S.Kvainickas.

Aruodas.lt nuotr./Parduodamas būstas
Aruodas.lt nuotr./Parduodamas būstas

Kodėl turi potencialo?

Po perdarymo toks butas, pasak pašnekovo, jau nebėra įdomus asmeniniam naudojimui – mat jį reikėtų „perdaryti“ atgal, todėl, ieškantiems būsto sau, geriau nusipirkti neremontuotą, būtų pigiau. Toks perdarytas būsto variantas, jo teigimu, tampa patrauklesnis kaip investicinis objektas.

„Pasakyti, ar tokie būstai užims reikšmingą rinkos dalį, stipriai išpopuliarės, sudėtinga. Aukštų palūkanų laikotarpiu, kuomet būsto įsigijimas yra tapęs gerokai sudėtingesniu uždaviniu, studijos suteikia galimybę išsinuomoti gyvenamąją vietą pigiau ir galbūt atsidėti daugiau pinigų pradinio įnašo kaupimui ar tiesiog pragyvenimo išlaidoms“, – svarstė T.S.Kvainickas.

Pssak jo, prie jų sąlyginio populiarumo prisideda ir kaina – jie yra pigesni, nei įprasti butai.

„Tačiau pridėjus šimtą – du šimtus eurų per mėnesį galima išsinuomoti labiau tradicinį būstą. Aišku, tas „pridėti šimtą ar du šimtus eurų“ yra sąlyginis teiginys, nes dažnu atveju ir mažesnė suma gali viršyti nuomininko galimybių ribas“, – užbaigė T.S.Kvainickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas