Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiauliuose būsto rinką aktyvina vidinė migracija, grįžtantys tautiečiai ir ukrainiečiai

Paprastai pavasaris nekilnojamojo turto rinkoje būna aktyviausias periodas, tačiau šiemet Šiauliuose ji atsigavo vasarą. „Lyginant su itin ramiu pirmuoju metų ketvirčiu, šiuo metu, nepaisant atostogų sezono, rinka juda. Gal dar anksti pernelyg džiaugtis, bet panašu, kad pirkėjų lūkesčiai gerėja, o pardavėjų norai artėja prie realybės“ , – teigia „Inreal“ atstovaujanti NT brokerė Šiauliuose Asta Stasuitienė.
Šiauliai
Šiauliai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Būsto pirkėjai ukrainiečiai

Iki šiol veikę būsto nuomos rinkoje ukrainiečiai karo pabėgėliai ima juos pirkti. „Karas Ukrainoje tęsiasi jau treji metai. Žmonės čia apsiprato, prigijo ir mato Šiauliuose savo ateitį. Manyčiau, kad nekilnojamojo turto įsigijimas reiškia apsisprendimą čia likti“, – sako A. Stasuitienė. Populiariausias pirkinys – nebrangus butas senos statybos daugiabutyje arba bendrabutyje.

Pirminėje ir antrinės būsto rinkoje – skirtingos tendencijos

„Šiauliuose įsivyravusi būsto pirkėjų rinka. Pastariesiems nebereikia skubėti daryti sprendimus, galima rinktis, svarstyti, derėtis, nes nejaučia kitų pirkėjų kvėpavimo į nugarą. Pardavėjų požiūris taip pat kinta ir minkštėja. Norintys greičiau parduoti pakankamai greitai sutinka su nuolaidomis“, – pasakoja A. Stasuitienė. Anot jos, vieno kambario butas senos statybos daugiabutyje Šiauliuose, priklausomai nuo lokacijos ir įrengtumo, šiuo metu kainuoja iki 50 000 Eur, dviejų – iki 75 000 Eur, trijų – iki 100 000 Eur.

Shutterstock nuotr./Būsto pirkimas
Shutterstock nuotr./Būsto pirkimas

Kita vertus, pirminėje būsto rinkoje pardavėjai kainas toliau didina. Šiauliuose naujos statybos projektų nedaug, ir tokių butų kainos jau pasivijo sostinės. Už trijų kambarių, apie 50 kv.m butą su daline apdaila prašoma maždaug 150 000 Eur, už dviejų kambarių – 120 000 Eur. Tiesa, į daugiabučius konvertuojamose poroje Šiaulių mokyklų butų kainos dvigubai mažesnės. 2 kambariai būstas kainuoja apie 60 000 Eur su daline apdaila.

Šiauliuose vidinė migracija skatina pardavimus

„Šiauliuose vidinės migracijos srautas, eina iš rajono į miestą. Vyresnio amžiaus žmonės, kuriems jau darosi sunku gyventi nutolus nuo miesto infrastruktūros, parduoda sodybas ir keliasi į butus. „Auksinis“ šios auditorijos standartas – 1 ar 2 kambarių butas 2 aukšte“, – pasakoja A. Stasuitienė. Parduodamas sodybas įsigyja jaunesnio amžiaus žmonės, norintys daugiau erdvės. Neretai tai būna į gimtinę sugrįžtantys šiauliečiai. Neseniai šeima įsigijo sodybą už 250 000 Eur. Grįžtantys emigrantai iš Anglijos ir Skandinavijos šalių dairosi būstų centre arba sodybų netoli miesto gražiose vietose. Šių klientų pirkiniai įvairaus dydžio ir vertės, priklausomai nuo poreikių.

Sklypų įsigyjama mažiau

Sklypų rinka – mažiausiai judri. Lyginant su 2021 ar 2022 metais, aktyvumas sumažėjęs dvigubai. Jeigu dairomasi sklypo įsigijimui, dažniausiai pageidaujama, kad būtų komunikacijos, vandens telkinys ar miškas netoliese. Sklypų kaina, priklausoma nuo vietos, svyruoja nuo 1000 Eur/a užmiestyje iki 5000 Eur/a miesto ribose.

Shutterstock nuotr./Žemės sklypas
Shutterstock nuotr./Žemės sklypas

Nuomos rinka vis dar sekli

Nuomos rinkoje situacija kitokia nei pardavimuose. Nepaisant to, kad dalis ukrainiečių perka būstus, didžioji dalis juos nuomojasi, tad kainos laikosi stabiliai. Vieno kambario butą šiandien gali pavykti išsinuomoti mokant apie 250–350 Eur/mėn., 2 kambarių – 250–450 Eur/mėn., priklausomai nuo vietos ir įrengtumo. Kambarys bendrabutyje su patogumais kainuoja 150–200 Eur/mėn., be patogumų – nuo 100–120 Eur/mėn. Skelbimų portaluose šiuo metu galima rasti vos 50 butų nuomos pasiūlymų Šiauliuose. Iki karo Ukrainoje jų buvo 2-2,5 karto daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas