Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šie jaukūs ir pigūs būstai – socialinių tinklų pažiba, sulaukianti milijonų peržiūrų: bet ar norėtumėte juose gyventi?

Socialinės žiniasklaidos platformose gausu vaizdo įrašų apie mikroapartamentus, kurie sulaukia dešimčių milijonų peržiūrų. Tačiau ar paspaudimai ant šių vaizdų virtualiame pasaulyje virsta realiais šių būstų gyventojais?

Nytimes.com skelbia, kad Bermondsey, pietryčių Londone, stovi nedidelis namelis, kuris iš tiesų ne kas kitas, o standartinis 3,6 x 1,8 m dydžio statybinis konteineris su apšiltinta medine dalimi ant jo.

27 kvadratinių metrų ploto namelyje yra sieninės lentynos daiktams laikyti, virtuvės stalviršis su kriaukle, kaitlente ir žaislinio dydžio šaldytuvu, o po skliautuotu stogu – antresolė su čiužiniu. Name nėra vandentiekio. Galima pasinaudoti mobiliuoju tualetu lauke.

Kaip yra skelbusios „Sky News“, 29 metų menininkas Harrisonas Marshallas sumanė metus gyventi tokia būste, protestuodamas dėl beprotiškai brangaus pragyvenimo lygio Londone.

Nuo tada, kai jis įsikėlė į šį šiukšlių konteinerį (Didžiojoje Britanijoje vadinamą „skip“), socialinės žiniasklaidos vaizdo įrašai apie šią erdvę sulaukė dešimčių milijonų peržiūrų ir dešimčių užklausų mieste, kuriame studijos tipo butų nuoma kainuoja mažiausiai 2 000 JAV dolerių (1864 eurų) per mėnesį.

„Žmonėms Londone tenka kraustytis į vis mažesnius būstus, mikroapartamentus, mažus namelius, kad galėtų sudurti galą su galu“, – sakė J.Marshallas.

VIDEO: Soc.tinkluose išpopuliarėjęs mikronamelis: ar galėtumėte gyventi pusiau konteineryje?

Mažos erdvės sužavėjo internautus, nesvarbu, ar jie reaguoja į sparčiai augančias būsto kainas, ar į ribas peržengiantį alternatyvų gyvenimo būdą. Tačiau, nors nėra tikslių duomenų, kiek rinkoje yra mažų namų ir mikroapartamentų, dėmesys socialinėje žiniasklaidoje nebūtinai privertė žiūrovus būriais persikelti į juos, galbūt todėl, kad kartais gyventi tokiose erdvėse gali būti kančia.

J.Marshallas pažymėjo, kad 80 proc. tų, kurie su juo susisiekė ir išreiškė susidomėjimą persikelti į tokį namą kaip jo, nebuvo rimtai nusiteikę, ir kad „didžioji dalis viso to tėra šurmulys ir plepalai“.

"Nuotraukose jis atrodo šiek tiek didesnis, nei yra iš tikrųjų", - sakė 26 metų M. Randazzo. "Tuose butuose yra tiek daug smulkmenų, apie kurias nepagalvoji." Ji sakė, kad šiuo metu mikrostudijos yra "kietas faktorius", nes "parduodate žmogui svajonę": kad jis gali būti sėkmingas Niujorke ir "nebūti teisiamas" dėl to, kad gyvena mažame bute. Be to, "mūsų kartai patinka tikrumas", - aiškino ji, - "kas nors, kas iš tikrųjų rodo autentiškumą" ir bando kurti karjerą bei ateitį taupydamas pinigus. Tačiau tai nebuvo toks gyvenimas, kurį ponia Randazzo galėtų palaikyti ilgiau nei metus. Dabar ji gyvena viename dideliame Niujorko name, kuriame turi erdvų miegamąjį. Ji nesigaili dėl savo mikroapartamentų: "Man patinka bendruomenė, kurią jis man suteikė, bet tikrai netrokštu atsitrenkti galva į lubas".

Šiaurės Vakarų universiteto komunikacijos studijų profesorius Pablo J. Boczkowskis sakė, kad, nepaisant įsitikinimo, jog naujosios technologijos daro didelę įtaką, milijonai paspaudimų nereiškia, kad žmonės iš esmės keičia gyvenimo būdą.

Vis dėlto kai kuriuos socialiniai tinklai pastūmėja išbandyti kitokį gyvenimo būdą.

Štai Niujorke dirbanti žiniasklaidos planuotoja Alaina Randazzo šešis mėnesius praleidusi prabangiame nuomojamame bute, kuris tiesiog „rijo jos pinigus“, 2022 m. sausį nusprendė persikelti į mikrostudiją ir pataupyti.

@alainarandazzox Replying to @_nicki_p_ end of an era but stay tuned for my next apartment it’s even cooler than this one 😎😎 possibly with a window this time… #fyp #apartment #aparmenttour #tinyapartment #microapartment ♬ The Thrill - Wiz Khalifa & Empire Of The Sun

Tačiau jame negalėjo nė susiplauti indų mažytėje kriauklėje. Tad moteris valgydavo iš popierinių vienkartinių indų.

Jos būste buvo stoglangis, bet nebuvo lango, pro kurį būtų galima išvėdinti maisto gaminimo kvapus. Gyvenant tokiame ankštame bute teko apgalvoti ir kiek, kokių drabužių pirkti, kad šie tilptų nedidelėje erdvėje.

Vis dėlto jos mikroapartamentų vaizdo įrašai „TikTok“, „YouTube“ ir „Instagram“ sulaukė dešimčių milijonų peržiūrų, sakė ji. „YouTube“ influenceriai, tarp jų vienas iš kulinarinių laidų autorių, filmavosi jos mikrostudijoje, o reperiai rašė jai žinutes, prašydami padaryti tą patį.

Moters teigimu, šiuo metu mikrostudijos yra „kietas faktorius“, nes „parduodate žmogui svajonę“: kad jis gali būti sėkmingas Niujorke ir „nebūti teisiamas“ dėl to, kad gyvena mažame bute. Be to, „mūsų kartai patinka tikrumas“, – mano ji, – „kas nors, kas iš tikrųjų rodo autentiškumą“ ir bando kurti karjerą bei ateitį taupydamas pinigus.

Tačiau pati A.Randazzo ilgiau kaip metus taip gyventi negalėjo. Dabar ji gyvena viename dideliame Niujorko name, kuriame turi erdvų miegamąjį. Ji nesigaili dėl savo mikroapartamentų: „Man patinka bendruomenė, kurią jis man suteikė, bet tikrai namuose netrokštu vis atsitrenkti galva į lubas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas