Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šilumos siurbliai oras-vanduo. Kaip pasirinkti? Ką reikia įvertinti prieš priimant sprendimą?

2022 m. daugiabučių namų gyventojams ir individualių gyvenamųjų namų savininkams, norintiems pasikeisti iškastiniu kuru kūrenamus katilus į netaršius šildymo įrenginius, iš Klimato kaitos programos buvo skirta 25 mln. eurų paramos. Tiek ši parama, tiek padidėjusios iškastinio kuro kainos gerokai padidino susidomėjimą šilumos siurbliais. Šilumos siurblys oras-vanduo žymiai mažiau teršia aplinką, todėl gyventojai ne tik sutaupo lėšų, efektyviau pasigamindami šilumos energiją, bet ir prisideda prie švaresnės aplinkos, geresnės oro kokybės.
NORDIS šilumos siurbliai oras-vanduo
NORDIS šilumos siurbliai oras-vanduo / „BRGroup“ nuotr.
Temos: 2 Šildymas Namas

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis šilumos siurblį, kaip nustatyti, koks šilumos siurblys oras-vanduo jums tinka? Šiuos ir kitus klausimus komentuoja bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis. 

Ar visiems namams tinka šilumos siurblys?

Aukštyn šoktelėjusios iškastinio kuro kainos ir ES valstybių politika, skatinanti atsisakyti taršaus kuro, žymiai padidino domėjimąsi šilumos siurbliais, tad daugelis senų namų savininkų pradėjo ieškoti galimybių seną, dujomis ar kietu kuru kūrenamą katilą keisti moderniu šilumos siurbliu.

Moderniais šilumos siurbliais „NØRDIS Optimus Pro“ prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas M.Beniušis senų namų savininkams pataria įvertinti savo būstą.

„Norint, kad senos statybos name pasiteisintų oras–vanduo šilumos siurblys, namas turi būti energetiškai efektyvus. Pabrangus iškastiniam kurui, malkoms, didelių individualių namų savininkai pradėjo masiškai domėtis galimybe keisti senesnės kartos dujinius ar kieto kuro katilus oras–vanduo šilumos siurbliais, neįvertindami, kad didelio plotos senos statybos namai nėra energetiškai efektyvūs – dažniausiai „kiaurais“ langais ir stogu, prastai izoliuoti, daug šilumos tiesiog išleidžiantys į lauką“, – sako M.Beniušis.

Pasak eksperto, „kiauriems“ namams šilumos siurbliai nepadės, nes reikalaus labai daug elektros energijos ir dirbs neefektyviai. Norint, kad šilumos siurblys dirbtų efektyviai, namas turi būti B ar aukštesnės energetinės klasės. Taigi iš pradžių reikia imtis priemonių, didinančių seno namo energetinį efektyvumą, ir tik po to, seną šildymo sistemą keisti moderniu oras–vanduo šilumos siurbliu. Kuo didesnė namo energetinio efektyvumo klasė, tuo šilumos siurblys dirbs efektyviau.

„Tai nereiškia, kad šilumos siurbliai tinka tik naujesnės statybos namams – namas gali būti ir senos statybos, bet jei jis renovuotas, jei tinkamai apšiltintas, tada jau verta keisti seną šildymo sistemą moderniu šilumos siurbliu. Kai šilumos siurblys montuojamas žemo energetinio efektyvumo name, jis ne tik suvartos daug elektros energijos, bet ir nesugebės tinkamai prišildyti namo lauke esant žemai oro temperatūrai“, – sako M.Beniušis ir pabrėžia, jog nėra lengva įvertinti senesnio namo realią energetinę klasę – daug žmonių linkę pervertinti savo namą, mano, kad jis yra „šiltesnis“, nei yra iš tikrųjų.

Pagrindinis šilumos siurblio galios pasirinkimo kriterijus

Tinkamas šilumos siurblio galios pasirinkimas yra vienas svarbiausių žingsnių. Galima susimontuoti efektyviausią, aukščiausios klasės šilumos siurblį, bet jei jo galia bus per didelė, lyginant su pastato poreikiais, tai ir energijos sąnaudos bus didelės ir žiemą gautos elektros energijos sąskaitos jūsų netenkins. Be to, įrenginys didžiąją metų dalį veiks neefektyviai. Jei šilumos siurblio galia bus per maža, šaltomis dienomis tiesiog pritrūksite šilumos, o sąskaitos už suvartotą energiją bus didelės.

Šilumos siurbliai vis labiau populiarėja, tampa pigesni, efektyvesni, taupiau šildo nei dujiniai katilai. Todėl kylant paklausai visada atsiranda bendrovių ar pavienių montuotojų, siūlančių namo poreikių neatitinkančius siurblius – neva, daugiau galios – didesnis rezervas. Montavimo specialistas, prieš darydamas bet kokius pareiškimus dėl šilumos siurblio galios, pirmiausia jūsų paklaus apie pastato energetinį efektyvumą, plotą, šildymo sistemos tipą. Dažnu atveju net ir atvyks į vietą apsižiūrėti. Tai esminė informacija šilumos siurblio galiai parinkti, nes pirmas žingsnis, galvojant apie šilumos siurblio galios parinkimą, – nustatyti pastato šildymo galios poreikį.

Šilumos siurblys oras–vanduo parenkamas kiek kitaip nei dujinis ar kieto kuro katilas. Dujinis ar kieto kuro katilas turi tam tikrą nominalią galią, kurią gali pasiekti. Šilumos siurblio galia ir efektyvumas priklauso nuo įsiurbiamos (lauko oro) ir atiduodamos į sistemą (grindinio šildymo / radiatorių vandens) temperatūrų. Kuo žemesnė oro, iš kurio siurblys gauna šilumą, temperatūra, tuo mažesnis jo efektyvumas, kuo žemesnė vandens temperatūra sistemoje, tuo didesnis šilumos siurblio šildymo efektyvumas. Todėl šilumos siurblys turėtų būti planuojamas kaip žemos temperatūros įrenginys.

Renkantis šilumos siurblio galią, M.Beniušis pataria atsižvelgti į kelis svarbius veiksnius, bet visų pirma į energetinę namo klasę.

„Žinant namo energetinį efektyvumą ir jo plotą, nesunku parinkti šilumos siurblio galią, nes yra apskaičiuota, kiek tam tikros energetinės klasės namo kvadratiniam metrui reikia šilumos galios. Šilumos siurblio darbo efektyvumui įtakos turi ir šildymo būdas: grindinis šildymas nereikalauja aukštų temperatūrų – energetiškai efektyviame name šaltomis žiemos dienomis jo temperatūra yra tik kiek didesnė nei 30 laipsnių. Šildymas tradiciniais radiatoriais reikalauja kur kas aukštesnių temperatūrų. O kuo siurblys ruošia aukštesnės temperatūros vandenį, tuo labiau krenta jo naudingumas. Tad jei namo energetinis efektyvumas yra aukštas, name sumontuotas grindinis šildymas ar žemos temperatūros radiatoriai, tokiomis sąlygomis šilumos siurblys dirbs labai efektyviai. Pavyzdžiui, A++ klasės namams šildymo reikia labai nedaug, tik apie 20 W/m2, tad 100 m2 ploto namo šilumos siurblio galia šildymui bus mažesnė nei to namo virtuvėje sumontuotos orkaitės galia“, – aiškina ekspertas.

„BRGroup“ nuotr./NORDIS šilumos siurbliai oras-vanduo
„BRGroup“ nuotr./NORDIS šilumos siurbliai oras-vanduo

Siurblio efektyvumas. Ką rodo COP?

Energetinio efektyvumo (našumo) koeficientas COP yra santykis tarp pagaminamos šilumos galios ir sunaudotos elektros energijos. Paprastai šis rodiklis pateikiamas taip, kad pirkėjas galėtų palyginti skirtingų gamintojų siurblių efektyvumą, pavyzdžiui, skaičiuojant energijos santykį, kai lauke yra +7 °C laipsniai šilumos, o į šildymo sistemą tiekiamas 35 °C temperatūros vanduo. Šio koeficiento pateikimą gana griežtai nusako EN 14511standartas, kuris leidžia palyginti skirtingų šilumos siurblių efektyvumą. Pasak M.Beniušio, kalbant apie naujausios kartos gaminius, efektyvumo skirtumai nebus ženklūs, bet palyginti skirtingus šilumos siurblius tikrai galima.

„BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas pastebi, kad vertinant šilumos siurblio efektyvumą reikia įvertinti du svarbius veiksnius:

  • kuo žemesnė lauko temperatūra, tuo labiau mažėja šilumos siurblio efektyvumas, šildymo galia; preliminariais skaičiavimais, esant –15 °C temperatūrai, šilumos siurbliai apytiksliai praranda apie pusę savo galios, kurią kompensuoja integruoti elektriniai šildytuvai, įsijungiantys tada, kai šildymo poreikis yra didelis;
  • šilumos siurblio efektyviam darbui įtakos turi ne tik lauko oro temperatūra, bet ir drėgnumas – jei oras labai drėgnas, siurblio šilumokaitis dažnai apšąla, tad siurbliui tenka dažnai įjungti šilumokaičio atitirpdinimo rėžimą, tuo metu šilumos siurblio efektyvumas krenta. Tad renkantis gamintoją tikrai verta pasidomėti, kokiu algoritmu įrenginys veikia šiuo režimu.

Vertinant efektyvumą, labai svarbu, kaip šilumos siurbliai dirba esant itin žemoms temperatūroms: pavyzdžiui, šilumos siurblių „NØRDIS Optimus Pro“ serija yra sukurta nuolatinės srovės technologijos pagrindu. Technologija optimizuoja variklių apsisukimo greitį ir mažiausiomis elektros energijos sąnaudomis užtikrina komfortišką šilumos kiekį patalpoje, lauko temperatūrai nukritus net iki –25 °C.

Ką dar turėtumėte žinoti prieš pirkdami šilumos siurblį?

Renkantis šilumos siurblį, labai svarbu ne tik jo galia, efektyvumas, bet ir keliamo triukšmo lygis. Žiemą siurblys dirba ir dieną, ir naktį, tačiau jei dieną jo keliamas triukšmas dar susilieja su aplinkos fonu, tai naktį, kai tylu, kai jau visi namie, garsiai dirbantis siurblys gali būti ne tik namo savininko, bet jo kaimynų galvos skausmas. Ypač tai svarbu tankiai užstatytuose individualių namų gyvenamuose kvartaluose, kur namai yra šalia vienas kito.

„Mūsų atstovaujami NØRDIS šilumos siurbliai yra vieni iš tyliausių rinkoje. Pavyzdžiui, 4 kW galios šilumos siurblys „NØRDIS Optimus Pro“, esantis už trijų metrų nuo lauko įrenginio, skleidžia vos 35 dB garsą. Specialistai, montuojantys įvairiausių gamintojų įrangą, „NØRDIS“ šilumos siurblius apibūdina kaip gerokai tylesnius nei kitų gamintojų“, – pastebi „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas M.Beniušis. 

Reiktų atkreipti dėmesį ir į siurblio valdymą bei išmanumą. Pavyzdžiui, šilumos siurbliai „NØRDIS Optimus Pro“ valdomi pažangiu multifunkciniu valdikliu arba programėle išmaniajame įrenginyje. Ja siurblį galėsite valdyti iš bet kurios vietos. „NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurbliai taip pat turi temperatūrinės kreivės funkciją, t. y. šilumos siurblio ruošiamo vandens temperatūra automatiškai keičiasi, kintant lauko oro temperatūrai: kai lauke oro temperatūra kyla, šildyti reikia mažiau, todėl šilumos siurblys tiekia žemesnės temperatūros vandenį. Taip pat atvirkščiai – lauko oro temperatūrai krentant, kyla ruošiamo vandens temperatūra. Temperatūrinės kreivės funkcija siūlo 32 fiksuotas (16 šildymo ir 16 vėsinimo) ir 2 vartotojo nustatomas temperatūrines kreives, tenkinančias įvairius komforto poreikius.

Verta pažymėti ir „NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurblių atostogų funkciją, taupančią tiek energiją, tiek sistemos darbo resursus. Įjungus šią funkciją, įrenginys palaiko minimalią vandens temperatūrą, kad žiemos metu sistema neužšaltų. Prieš grįždamas namo vartotojas gali iš anksto nustatyti dezinfekcijos režimą ir būti tikras, kad naudos švarų ir bakterijomis neužterštą vandenį.

Renkantis šilumos siurblį, reikia įvertinti ir savo namo pagalbines patalpas. Jei pagalbinės patalpos didelės, ne tiek svarbu, kiek vietos užims šildymo ir karšto vandens ruošimo įranga, tačiau dažnai vietos trūksta. Taigi žmonės svarsto apie kompaktiškesnį variantą. Tokiais atvejais geriausia išeitis – monoblokai, kaip „NØRDIS Optimus Pro Mono“, kai visa šildymo sistema montuojama lauke, viename universaliame įrenginyje, o viduje sumontuojama tik buitinio karšto vandens talpa. Tokia šildymo sistema idealiai tinka ir tiems būstams, kuriuose nėra pagalbinių patalpų.

Svarbūs niuansai planuojantiems modernizuoti šildymo sistemą

Galvojant apie šildymo sistemos modernizaciją bei šilumos siurblį, reikia įvertinti ir namo elektros įvadą. „Būna situacijų, kai namo energetinis efektyvumas yra tinkamas efektyviam šilumos siurblio darbui, tačiau trūksta elektros įvado galios ir nėra galimybių ją padidinti arba padidinimas bus labai brangus, nes galios didinimas gali būti susijęs su nemažomis išlaidomis. Šilumos siurbliui reikia galios – elektros energiją naudoja siurblio kompresorius, o esant žemoms temperatūroms papildomai įsijungia elektriniai šildytuvai. Reikia įvertinti, kad namie yra daug kitų elektros naudotojų: orkaitė, kaitlentė, skalbyklės, džiovyklės ir t. t. Todėl visada reikia skaičiuoti, koks bus bendras galios poreikis ir koks yra namų elektros įvadas“ – pastebi M.Beniušis.

Kai kuriais atvejais galios didinti nereikia, nes šilumos siurbliai „NØRDIS Optimus Pro“ turi galios ribojimo funkciją, leidžiančią šilumos siurblį pritaikyti prie esamos įvado galios – pasitelkęs minėtą funkciją, vartotojas gali suderinti siurblio veikimą su didžiausia leistina įvado galia.

Reikia įvertinti ir kaip bus išdėstyti vidinis ir išorinis siurblio įrenginiai. M.Beniušis sako, kad šilumos siurblio montavimas nėra sudėtingas, jei vidinis ir išorinis įrenginiai yra šalia ir sujungiami tiesiai per sieną einančiais vamzdžiais. Tačiau būna ir kitokių situacijų: išorinį įrenginį galima statyti vienoje namo pusėje, o pagalbinė patalpa vidaus įrenginiui yra kitoje, tada vamzdžiai pravedami per visą namą. Tokiu atveju sprendimą galima parinkti tik įvertinus situaciją – viskas gali būti įgyvendinta greitai ir pigiai. Tačiau gali užtrukti ilgiau ir kainuoti brangiau.

NORDIS tinklapyje galima rasti skaičiuoklę, su kuria galima preliminariai apsiskaičiuoti tinkamo šilumos siurblio galią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas