Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šio miesto būsto rinkoje – sujudimas: už senus butus užsiprašo nerealių kainų

2024-ųjų pavasario pabaiga – vasaros pradžia tapo Utenos būsto rinkos persilaužimo laikotarpiu po pusmečio stagnacijos. Paskolų palūkanų mažėjimas, gerėjantys gyventojų lūkesčiai ir susitaikymas su geopolitine situacija išjudino pirkėjus. „Žmonėms nusibodo bijoti ir jie pradėjo planuoti ir daryti sprendimus. Rinka vis dar lėtesnė, pasiūla didesnė nei paklausa, bet judesys vyksta: skambučiai, užklausos, apžiūros, rezervacijos ir pardavimai. Tai ne tik mano asmeninė patirtis. Tą patį stebi ir notarai. Lyginant su pirmuoju metų ketvirčiu, atsigavimas – akivaizdus“, – sako Valentinas Karvelis, „Inreal“ NT brokeris Utenoje. Tiesa, anot jo, skirtingi būsto rinkos segmentai atsigauna nevienodai.
Utenos rajono sodybos
Utenos rajono sodybos / „Inreal“ nuotr.

Kainos naujuose daugiabučiuose kelia senų butų pardavėjų lūkesčius

Paprastai rinka balansuojasi pati – kai paklausa mažėja, mažėja ir kainos, tačiau šįkart viskas kitaip – paklausai mažėjant kainos dar labiau išaugo. Situacijos nekeičia ir tai, kad 2023 metais butai būdavo parduodami vidutiniškai per 2 mėnesius, o dabar tai trunka 3-4 mėnesius.

Tokia situacija susiklostė ne tik dėl infliacijos, bet ir dėl nerealių butų pardavėjų įsivaizdavimų. „Naujos statybos daugiabučių Utenoje nedaug, bet yra. Kainos juose siekia 1700 –1800 Eur/kv.m. Senos statybos butų pardavėjai ima lygiuotis į tai ir prašyti po 1700 Eur/kv.m, nors reali jų parduodamų butų rinkos kaina – 1100 – 1200 Eur/kv.m, daugiausia – iki 1300 Eur/kv.m, jei butas idealios būklės. Net jeigu ir atsiranda žmonės, sutinkantys mokėti daugiau, problema tampa tai, kad turto vertintojai negali įvertinti seno būsto Utenoje tokia kaina, ir bankas nesuteikia reikalingos paskolos“, – sako V. Karvelis. Anot jo, tai – pagrindinė priežastis, dėl ko butų pardavimai Utenos būsto rinkoje buvo beveik sustoję.

„Geriau tegu stovi tuščias“

Butų segmento klientai Utenoje turi psichologinę kainos ribą – 100 000 Eur. Retai nuperkama už daugiau. Kita vertus, ir pačioje rinkoje brangesnių butų pasitaiko nedažnai ir – tik naujos ar naujesnės statybos namuose.

„Stebina, kad pardavėjai nelinkę mažinti parduodamų butų kainų net ir tuomet, kai nepavyksta parduoti per metus ar net ilgiau. Ir dar labiau stebina, kai taip ilgai neparduodami butai stovi tušti, ir nenorima jų išnuomoti, ką padaryti būtų tikrai nesudėtinga, nes, kitaip nei parduodamo būsto rinkoje, nuomos paklausa yra kur kas didesnė už pasiūlą“, – pasakoja V. Karvelis.

„Inreal“ nuotr./Valentinas Karvelis, INREAL grupės NT brokeris Utenoje
„Inreal“ nuotr./Valentinas Karvelis, INREAL grupės NT brokeris Utenoje

1 kambario buto senos statybos daugiabutyje nuoma Utenoje kainuoja nuo 200 Eur/mėn., 2 – 3 kambarių – nuo 300 Eur/mėn. Naujų, gerai įrengtų butų nuomos kaina gali siekti ir 700 Eur/mėn.

Sodybų segmentas vėl suaktyvėjo

Nekilnojamojo turto pirkėjų žvilgsniai vėl krypsta į sodybas. „Nėra taip, kaip per pandemiją, kai pirkdavo viską, bet veiksmas vyksta. Žinoma, tai lemia ir sezoniškumas, nes pavasaris ir vasaros pradžia yra sodybų paklausos metas. Kita vertus, neseniai įkėliau vieną pasiūlymą – per 2 dienas 8 apžiūros, kai prieš metus tokiu pat metu paklausa buvo kur kas mažesnė“, – sako V. Karvelis.

Paklausiausios sodybos kainuoja 30-50 tūkstančių eurų. Tokios būna apie 200 metrų nuo vandens telkinio su paprastu kaimo namuku, kuriame galima gyventi per daug neinvestuojant į atnaujinimus. Sodybos paprastai įsigyjamos nuosavais pinigais, labai retai imamos banko paskolos, nes didžioji dalis sodybų namų yra mediniai, ir ne visi bankai tokius finansuoja.

Senos statybos namus parduoti sunku

Senos statybos namų rinka Utenos mieste ir visoje apskrityje išlieka sudėtingiausia. „Negalėčiau sakyti, kad Utenoje šiuo metu daug statoma naujų individualių namų, tačiau jų vis atsiranda. Nauji namai su daline apdaila už 1100-1200 Eur/kv.m randa šeimininkus per kelis mėnesius. Kalbant apie suminę kainą, Utenos namų rinkoje yra nusistovėjęs požiūris, kad ji negali viršyti 200 000 Eur. Tai yra savotiškos psichologinės lubos uteniškiui pirkėjui“, – pasakoja V. Karvelis. Tiek nauji, tiek senesnės statybos, bet gerai įrengti namai už tokią sumą parduodami gana greitai. Brangesnių namų pardavimo procesas užtrunka kur kas ilgiau, nepaisant to, kad kaina atitinka namo kokybę ir vertę.

Nurimusi sklypų rinka

Individualių namų kvartalai plečiasi Utenos pakraščiuose ir už miesto ribų. Tai lemia žemės kaina, kuri miesto centrinėje dalyje yra 4–5 kartus didesnė. „Žemės sklypą už Utenos miesto ribos galima įsigyti už 1000 Eur/a. Miesto pakraštyje jis kainuos apie 2000 Eur/a. Tuo tarpu Utenos centre kainos siekia 4000 – 5000 Eur/a. Utena – nedidelis miestas, tad 1-2 papildomi kilometrai iki miesto centro iš tiesų nėra tas faktorius, kuris skatintų pirkti sklypą namo statybai mieste“, – teigia V. Karvelis.

Sklypų pasiūla mieste ir apskrityje yra didelė ir įvairi – tiek gyvenamajai statybai, tiek poilsiui – prie ežerų, tačiau šiuo metu Utenos būsto pirkėjų dėmesys krypsta į jau pastatytus būstus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas