Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialdemokratai: aplinkos ministras išeidamas nori „pribaigti“ daugiabučių renovaciją

Socialdemokratai įspėja, kad daugiabučių renovacija daugeliui žmonių taps nepasiekiama svajone, jeigu bus patvirtinta aplinkos ministro Simono Gentvilo parengta nauja finansavimo tvarka, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos pranešime spaudai.
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių renovacija / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Aplinkos ministerijai siūlant drastiškai keisti daugiabučių renovacijos finansavimo tvarką, Seimo LSDP frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė prognozuoja, kad S.Gentvilo siūlomomis sąlygomis „vargu ar kas nors išvis galės sau leisti renovuoti namą“.

„Gavęs ministro kėdę, S.Gentvilas žadėjo, kad kasmet bus atnaujinami 1000 daugiabučių, o kvietimai atlikti renovaciją bus skelbiami kas pusmetį.

Kadencijai artėjant prie pabaigos, renovacijos procesas baigia išsikvėpti. 2024 m. įgyvendinami tik 40 projektų“, – pažymi socialdemokratė.

„Galvodami apie renovaciją, žmonės atsakingai vertina savo finansines galimybes.

S.Gentvilas siūlo net trigubai sumažinti paramą. Ekspertai skambina pavojaus varpais: tai tiesus kelias į visišką renovacijos sustabdymą“, – komentuoja R.Budbergytė.

Pasak Vilniaus r. mero, socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus, ministerija pirmenybę teikia verslo interesams, užuot atsižvelgusi į realius pastatų atnaujinimo poreikius, aktualius gyventojams.

„Didžiausią paklausą turintiems B energetinės klasės kvietimams numatytos mažiausios lėšos.

Kartu labai „stumiama“ ir remiama skydinė renovacija ir A energetinės klasės renovacija – tam numatytas didžiausias finansavimas“, – pažymi socialdemokratas.

Jis primena, kad rugpjūčio pradžioje Aplinkos ministerija pateikė naują valstybės paramos daugiabučių namų atnaujinimui skyrimo tvarkos projektą.

„S.Gentvilas siūlo drastiškai mažinti valstybės paramą renovacijai, kai siekiama B energinės klasės: vietoj 30 proc. energijos efektyvumą didinančioms priemonėms siūloma skirti vos 12 proc. ar net mažiau.

Vietoj 200 Eur subsidijos vienam kvadratiniam metrui lieka tik 68 Eur“, – vardija R.Duchnevič.

Jis atkreipia dėmesį, kad drastiškai mažėja ir parama devynaukščiams namams.

Žmonės stumiami į spąstus

„Ministras nesidrovėdamas remia ir stumia skydinės renovacijos paslaugų teikėjus.

Ši technologija yra daug brangesnė. Per metus nesulaukta nė vienos paraiškos tokiai renovacijai atlikti. Jau dabar administratoriai griebiasi už galvų, nežino, ką žmonėms sakyti, kad jų neištiktų šokas“, – komentuoja Vilniaus r. meras.

Socialdemokratai taip pat kritikuoja aplinkos ministrą dėl to, jog šis tyčia pasirinkęs fiksuoto įkainio metodą, kad nereikėtų atsižvelgti į infliaciją ir kitus veiksnius, dėl kurių viskas sparčiai brangsta.

„Jokia indeksacija nenumatyta.

Renovacija užtrunka ne vienerius metus. Fiksuota parama trauksis, finansinė našta gyventojams didės. Žmonės pasijus įvaryti į spąstus“, – įspėja Vilniaus r. meras, socialdemokratas R.Duchnevič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas