Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismo verdiktas: 1 mln. eurų bauda NT asociacijai ir bendrovėms skirta pagrįstai

Regionų administracinis teismas pirmadienį atmetė Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos bei dalies bendrovių, 2022 m. sulaukusių Konkurencijos tarybos baudų, skundą, teigiama Regionų administracinio teismo pranešime spaudai.
Bauda
Bauda / 123rf.com nuotr.

Leidinys „Verslo žinios" skelbė, kad 2022 m. gruodį Konkurencijos taryba trims dešimtims Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) agentūrų asociacijos narių už konkurencijos pažeidimus skyrė beveik 1 mln. eurų baudų.

Po daugiau nei 3,5 metų trukusio tyrimo didžiausios baudos skirtos NT paslaugų bendrovėms „Ober-Haus“ (450 640 Eur) bei „Inreal“ (124 660 Eur). NT agentūrų asociacijai skirta 4490 Eur bauda.

Pirmadienį Regionų administracinis teismas išnagrinėjęs asociacijos ir 29 NT agentūrų skundus, atmetė juos kaip nepagrįstus.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, pareiškėjos – įmonės – teigė, kad Etikos kodekse buvo apibrėžti elgesio standartai, o ne draudimai, kad kiekvienas LNTAA nekilnojamojo turto specialistas turėjo vengti tiesioginio bendravimo su kitų LNTAA nekilnojamojo turto specialistų klientais, o bendrauti su kitų LNTAA nekilnojamojo turto specialistų klientais gali tik pastarąjį informavęs. Taip pat LNTAA ir jos nariai susitarė nekonkuruoti dėl vienas kito nekilnojamojo turto agentų.

„Taigi teisėjų kolegija konstatavo, kad LNTAA ir jos nariai, Etikos kodekse įtvirtinę tiesioginio bendravimo negalimumo principą, apribojo galimybes tarpusavyje konkuruoti dėl išimtines sutartis sudariusių klientų, taip pat dėl nekilnojamojo turto agentų, ir taip tarpusavyje pasidalijo prekės rinką. Tokio susitarimo tikslas buvo išvengti tarpusavio konkurencijos“, – teigiama pranešime.

Teismas nusprendė, kad toks susitarimas yra ribojantis konkurenciją ir laikytinas sunkiu konkurencijos teisės pažeidimu.

Taip pat teismas pripažino, kad įmonės laikytinos draudžiamo susitarimo dalyvėmis, todėl kad sprendimas parengti ir patvirtinti Etikos kodeksą priimtas visuotinio susitinkimo metu.

Teismas atmetė ir pareiškėjų pretenzijas dėl baudų dydžių nepagrįstumo. Teismas konstatavo, kad Konkurencijos taryba laikėsi nustatytų teisės aktų nuostatų ir skirdama baudas tinkamai įvertino nustatytus reikalavimus, todėl pagrįstai paskyrė baudas įmonėms ir jų mažinti nėra jokio pagrindo.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas