Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Valstietis“ V.Simulikas siūlo laikiną ramybę nelegalių pastatų savininkams

Seimo narys Valerijus Simulikas siūlo bent laikinai leisti negriauti nelegalių ant apleistos valstybinės žemės stovinčių pastatų. Taip parlamentaras sugalvojo išgirdęs dviejų šiauliečių pasakojimus: vieno jų žaidimo aikštelė, o kito tvora stovi ant valstybinės žemės ir jie bent jau kol kas nemato reikalo šių statinių griauti.
Valerijus Simulikas
Valerijus Simulikas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo narys Valerijus Simulikas registravo Žemės įstatymo pataisą, kuria siūlo numatyti galimybę piliečiams laikinai išsinuomoti nenaudojamą valstybinės žemės sklypą. 15min pasiteiravo Seimo nario, ką jis turi omenyje ir kam yra reikalinga tokia galimybė.

Parlamentaras pripažino, kad tokią pataisą registravo po pokalbio su dviem šiauliečiais, kurie turi nelegalius statinius valstybinėje žemėje.

„Du žmonės kreipėsi. Jie yra pasistatę konstrukcijas, kaip pavyzdys: vaikų aikštelė, tvoros galas. Aišku, jie nusižengė, nes pastatė ant valstybinės žemės. Bet ten niekas nevyksta, Šiauliuose yra planuojamos gatvės, bet dabar jų nėra ir neaišku, kada jos bus. Tuos žmones dabar staigiai verčia griauti. O mes sakom: kodėl, kai nėra naudojama valstybinė žemė, valstybė arba savivaldybė nepradeda darbų, negali būti tas (statinys – 15min). Nematau, kad čia būtų didelis pažeidimas“, – 15min aiškino parlamentaras.

Pasak jo, po 4-5 metų, kai valstybei prireiks tos apleistos teritorijos keliams ar šaligatviams, savininkai privalėtų likus 1-2 mėnesiams iki statybos darbų nugriauti savo nelegalius statinius.

Griežtai vertinant, jie turėtų už savo pinigus viską nugriauti ir sutvarkyti ir baudas sumokėti. Bet yra žmogiški dalykai, šiuo atveju siūloma atsižvelgti į bendražmogiškus dalykus, – aiškino Seimo narys.

„Žmonės yra nusižengę. Viena ponia atėjo ir pasakojo, kad jie pirko namą. Tvora yra pastatyta senų savininkų ir niekas nekreipia dėmesio, neturėjo pretenzijų. O dabar kažkaip matavo ir sako, kad turi nugriauti, ten planuojamas ateity kelias. Tai kai jis bus daromas, mano supratimas toks galbūt yra ir primityvokas, bet jeigu žmogus na netyčia...“, – svarstė V.Simulikas.

Tuos žmones, kurie valstybinėje žemėje įvairius statinius stato ar kita veikla užsiima piktybiškai, puikiai žinodami, kad to daryti negalima, bausti reikėtų griežtai.

„Aišku, jeigu tai yra piktybiniai dalykai, tvorą persikėlė, ten kažką augina, sodina arba stato pastatus normalius, tada yra bėda. Bet kai yra žaidimų aikštelė padaryta, pavyzdžiui, vaikų smėlio dėžė, arba tvoros galas... Tai, aišku, griežtai vertinant, jie turėtų už savo pinigus viską nugriauti ir sutvarkyti, ir baudas sumokėti. Bet yra žmogiški dalykai, šiuo atveju siūloma atsižvelgti į bendražmogiškus dalykus. Jeigu tai yra nenaudojama, leistų laikinam pastatui būti, kol valstybei arba savivaldybei prireiks tos žemės“, – detalizavo Seimo narys.

Paklaustas, ar tokiu atveju žmonės turėtų susimokėti nuomos mokestį už tą žemę, kurioje stovi jo nelegalus statinys, jis sakė dar nežinąs.

„Aš nežinau, mes tuoj pradėsim debatus. Pasirodo, tokių atvejų jau buvo, kai užsimerkė Nacionalinės žemės tarnybos darbuotojai – jeigu reikės, griausim. Kitur reikalauja principingai, kad būtų griaunama, ir dar baudos dedamos“, – aiškino Seimo narys.

Jis kol kas nežino, ar šis projektas prasiskins kelią Seime, tačiau nori pradėti diskusiją šiuo klausimu.

„Aš nežinau, gal atmes Seimas. Gal sakys: tu pablūdai, Simulikai, tegul žmonės žiūri, kur stato“, – sakė V.Simulikas.

Jo manymu, griežtai bausti reikėtų tik tuos žmones, kurie tyčia ir piktybiškai stato statinius valstybinėje žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius