Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norėjo paukščių čiulbėjimo, gavo plaktukų tuksenimą: šeimos atostogas Juodkrantėje sujaukė šalia vykę statybos darbai

Su šeima Juodkrantėje ramiai pailsėti tikėjęsis Andrius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) liko apviltas, nes paaiškėjo, kad šalia apartamentų, kuriuose apsistojo, verda statybos darbai – čia vystomas poilsio namų projektas „Pilkopė“. Neringos savivaldybė, kuri yra apribojusi triukšmingus statybos darbus vasaros sezono metu, jau ėmėsi patikrinimų. Tačiau projektą vystanti bendrovė nesutinka, kad pažeidė taisykles.
Statybos aikštelėje
Statybos aikštelėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Andrius su šeima apartamentuose Juodkrantėje apsistojo 10-čiai dienų, tačiau atvykusią šeimą iškart pasitiko statybinės aikštelės garsų simfonija.

„Vyksta labai triukšmingos statybos. Perforatoriaus, elektrinio pjūklo, plaktuko ir visi kiti garsai skamba visą dieną. Tai neturi nieko bendro su atostogomis“, – 15min sakė Andrius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Juodkrantė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Juodkrantė

Kieme statybininkai

Šalia apartamentų, Vilų g. 14, šiuo metu vystomas poilsio namų rekonstrukcijos projektas „Pilkopė“. Pasak pašnekovo, statybos vyksta praktiškai apartamentų kieme.

„Kieme statybininkai ir dabar už 15 metrų nuo manęs kasa žvyrą, kitas atsirėmęs ant stogo. Mokame didelius pinigus, bet džiaugtis nėra kuo, išskyrus Neringos gamtą. Visa kita yra bardakas“, – nusivylimo neslėpė jis.

Andrius pridūrė, kad į Juodkrantę atvyko atostogauti, o „ne ieškoti konfliktų ar finansinės naudos“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Neringos savivaldybė

Neringos savivaldybė triukšmingus statybos darbus vasaros sezono metu yra apribojusi.

Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė informavo, kad savivaldybės Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklėse yra numatyta, kad griovimo bei kiti triukšmingi statybos darbai nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 1 d. negali būti vykdomi, jei iki gretutinių gyvenamųjų namų, pastatų, viešbučių, poilsio, mokslo, kultūros, gydymo paskirties sklypų yra mažiau nei 100 metrų, išskyrus atvejus, kai išduotas savivaldybės mero leidimas.

„Atsižvelgiant į gautus skundus, Neringos savivaldybės administracijos specialistai atliko jūsų minimo objekto patikrinimą – pradėta administracinių nusižengimų teisena“, – nurodė S.Vaišvilaitė.

Už Triukšmo prevencijos taisyklių nesilaikymą, jos teigimu, gresia bauda nuo 150 iki 600 eurų, už pakartotinį nesilaikymą – nuo 500 iki 1 tūkst. eurų.

Įmonė su priekaištais nesutinka, bet žada elgtis tyliau

Projektą „Pilkopė“ vystančios įmonės „Juodkrantis“ vadovas Jurgis Vilutis su kaltinimais pažeidus tvarką nesutiko.

Jo teigimu, triukšmingiausi griovimo, ardymo ir betonavimo darbai vyko žiemą.

„Nuo birželio 1 dienos statybvietėje nevykdomi griovimo ar kiti triukšmingi statybos darbai, o garsiausiai veikiančio statybos darbams atlikti naudojamo prietaiso garsas neviršija Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymu reglamentuotų triukšmo rodiklių“, – 15min komentavo J.Vilutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Statybos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Statybos

Kaip aiškino pašnekovas, vasaros sezono metu yra numatyti elektros, santechnikos, vidinių mūrų pertvarų bei stogo uždengimo darbai.

„Šie darbai nėra triukšmingi, tačiau kaip ir kiekvienoje statybvietėje prireikia ką nors išgriauti, nupjauti ar išgręžti, taigi pavieniai triukšmo darbai gali atsirasti, bet jie yra trumpalaikiai, vienkartiniai ir atliekami naudojant įrankius pagal paskirtį“, – tvirtino J.Vilutis.

Anot jo, kai kuriuos darbus įmonė atlieka „sudėtingesniu būdu“ vien tam, kad išvengtų triukšmo.

Pavyzdžiui, plytos atpjovimui nešamos į kitą pastato pusę, metalo gaminiai pjaustomi kitoje pusėje nei yra montuojami, o triukšmingiausi darbai vykdomi vidiniame namo kambarėlyje toliausiai nuo gyventojų, teigė įmonės vadovas.

Be to, jis akcentavo, kad Neringos savivaldybės vasarą šalia gyvenamųjų, poilsio ir mokslo pastatų draudžia vykdyti tik triukšmingas statybas, o kiti darbai yra leidžiami.

„Nesutinkame, kad atliekant statybos darbus buvo pažeistas Triukšmo valdymo įstatymas ar kiti teisės aktai. Tačiau suprantame, kad žmonės visus metus dirbo savo darbus ir atvažiavę į Juodkrantę pailsėti susiduria su nemaloniais garsais, nes norėjo girdėti pušų šnaresį ir paukščių čiulbesį, o ne plaktukų tuksenimą. Dar kartą sušauksime susirinkimą su statybos darbus vykdančia įmone, techninės priežiūros ir darbų saugos koordinatoriais, kad rastume sprendimą, kaip dar labiau sumažinti skleidžiamą triukšmą“, – komentavo J.Vilutis.

„Atsiprašome tiek gyventojų, tiek Neringos svečių, bandysime imtis papildomų priemonių, kad mūsų neminėtų piktuoju“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas