Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniečiai stojo į kovą: per šalia vykstančias statybas išardytas jų namo sklypo šlaitas

Vilniečiai, gyvenantys daugiabutyje Karaliaučiaus g. 28, pakraupę dėl to, ką vystytojas „Omberg“, šalia statantis gyvenvietę „Vyšnios“, padarė jų namo sklypui. Gyventojai piktinasi, kad statybų metu nukastas šalia namo esantis šlaitas ir panaikintas gyventojams skirtas praėjimas. Vilniaus miesto savivaldybė įpareigojo įmonę situaciją taisyti, o pastaroji teigia sureagavusi – penktadienį šlaitas atstatytas.
Kasimo darbai Vilniuje
Kasimo darbai Vilniuje / Gyventojų nuotr.
Temos: 2 Vilnius Daugiabutis

Namo, kuriame gyvena keli šimtai žmonių ir yra apie 190 butų, gyventojai dėl šios situacijos kreipėsi ne tik į įmonę, bet ir Vilniaus miesto savivaldybę bei Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI).

Į 15min taip pat kreipęsi gyventojai sako, kad šių metų liepos 31 d. darbus vykdantys žmonės pradėjo ardyti šlaitą, kuris aiškiai priklauso namo sklypui, naikindami ir praėjimą.

Prie namo buvęs praėjimas (trinkelėmis klotas siauras šaligatvis) visiškai patenka į namo sklypo ribas ir dar lieka bent keliasdešimt centimetrų šalia praėjimo, tvirtina gyventojai.

Gyventojų nuotr./Karaliaučiaus g. sunaikintas praėjimas.
Gyventojų nuotr./Karaliaučiaus g. sunaikintas praėjimas.

Anot jų, dėl minėtų vystytojo veiksmų esą pavojingai pažeistas šlaitas, ant kurio stovi namas, todėl kyla grėsmė namo ir įrengtų terasų saugumui, taip pat keliama grėsmė gyventojų, tarp kurių – vaikai, senjorai, neįgalieji – fiziniam saugumui. Gyventojams pikta ir todėl, kad panaikinus praėjimą apsunkintas patekimas į namo laiptines.

„Neaptvertas status skardis ten, kur visada būdavo praėjimas, kelia realią grėsmę, kad, pvz., žaidžiantys vaikai gali nukristi nuo skardžio. Nekalbant į tai, kad skardis veda tiesiai į aktyvią statybvietę. Ši situacija privalo būti nedelsiant taisoma, kol neįvyko nelaimė“, – rašoma skunde.

Savivaldybė įpareigojo rangovą viską sutvarkyti

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas 15min teigė, kad gavus gyventojų pranešimų ketvirtadienį situacija buvo tikrinta vietoje.

„Pagal parengtą techninį projektą įrenginėjama Karaliaučiaus gatvės atkarpa ir, kaip teigia rangovas, kasimo darbų metu ir dėl gausaus lietaus buvo grunto nubyrėjimų, todėl formuojant šlaitą buvo smarkiai priartėta prie sklypo ribos. Savivaldybė įpareigojo rangovą keisti sprendinius ir atstatyti buvusį šaligatvį bei užtikrinti pėsčiųjų saugumą“, – nurodė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Pasak G.Grubinsko, rangovas savivaldybės specialistus patikino, kad sutinka, jog esama situacija nėra tinkama ir kad bus ieškoma sprendimų padėčiai ištaisyti.

Vystytojas: šlaitas atstatytas, praėjimu pasirūpinsime

„Omberg“ rinkodaros projektų vadovė Evelina Saldukienė 15min tikino, kad suprantant gyventojų nuogąstavimus dėl pasikeitusios aplinkos su gatvės tiesimą prižiūrinčiomis institucijomis suderinta, kad bus atstatytas praėjimas palei namo, esančio adresu Karaliaučiaus g. 28, kampą bei įrengti apsauginiai atitvarai, užtikrinantys gyventojų saugumą.

„Šlaitas jau šiandien yra atstatytas. Norime užtikrinti, kad tokio tipo pastatai, kaip namas adresu Karaliaučiaus g. 28, statomi ant polių, kurių gylis siekia iki 20 metrų, todėl šalia esantis šlaitas grėsmės namui ir gyventojų saugumui nekelia“, – teigė E.Saldukienė.

Ji akcentavo, kad vykdyti gatvės įrengimo darbai buvo atliekami griežtai laikantis visų techninių reikalavimų, o tiesiamos gatvės bendrą plotį sudaro ne tik pati gatvė, bet ir dėl institucijų reikalavimo abiejose jos pusėse įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai bei žaliosios zonos.

„Omberg“ nuotr./Sutvarkytas šlaitas Karaliaučiaus g.
„Omberg“ nuotr./Sutvarkytas šlaitas Karaliaučiaus g.

„Vis dar tiksliname informaciją, kad išsiaiškintume, ar atliekant gatvės įrengimo darbus buvo įžengta į Karaliaučiaus g. 28 namo sklypą, kadangi šio sklypo riba pagal reikalavimus yra 3 m nutolusi nuo namo sienos“, – pridūrė E.Saldukienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas