Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnius atnaujins skverą tarp Pelesos ir Liepkalnio gatvių

Vilniaus miesto savivaldybė planuoja sutvarkyti ir gyventojų poilsiui pritaikyti naują viešąją erdvę Rasose tarp Pelesos ir Liepkalnio gatvių. Šios teritorijos tvarkymo projektui jau išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Darbus skvere planuojama pradėti kitų metų pavasarį, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Pelesos skveras
Pelesos skveras / Sauliaus Žiūros nuotr.

Gyventojų pamėgtoje vietoje tarp Pelesos ir Liepkalnio gatvių auga daug brandžių medžių, yra takai, laiptai, apšvietimas, suolai, vaikų žaidimo aikštelė. Tačiau esami statiniai (takai, laiptai, apšvietimas ir kt.) susidėvėję, netenkina esamų vietos gyventojų poreikių, todėl buvo parengtas skvero sutvarkymo projektas.

Skvero sutvarkymo projektą rengė UAB „ID Vilnius“. Projekto įgyvendinimą prižiūri Vilniaus vystymo kompanija.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pelesos skveras
Sauliaus Žiūros nuotr./Pelesos skveras

Teritorijoje planuojama perplanuoti pėsčiųjų takus, laiptus, įrengti dvi žaidimų aikšteles įvairaus amžiaus vaikams, apžvalgos aikštelę, sporto aikšteles, poilsio zoną, lietaus sodą, pastatyti automatinį viešąjį tualetą. Taip pat numatyta įrengti suoliukus, vandens gertuvę, informacinį stendą, bendrą ir šventinį apšvietimą bendruomenės aikštėje, vaizdo stebėjimo kameras.

Rengdami projektą architektai atsižvelgė į įvairių grupių poreikius ir praplėtė skvero funkcionalumą. Numatyta įrengti sporto zoną su multifunkciais treniruokliais, pusinę krepšinio aikštelę su apsauginiu tinklu. Šalia šios erdvės, prie tako, siūloma įrengti geriamojo vandens kolonėlę – gertuvę, pritaikytą ir augintiniams.

Teritorijoje esanti žaidimų aikštelė bus pakeista dvejomis naujomis ir įdomesnėmis erdvėmis vaikams. Vyresniųjų vaikų aikštelė bus integruota į natūralų šlaitą, kuriame bus numatytos kopimo trasos kibiais, virve, medinėmis pakopomis ir daugiau nei 11 metrų ilgio čiuožynė. Mažesniems vaikams numatyta erdvė su pasikartojančiu skvero motyvu – šlaitu. Suformuota dauba su smėlio danga, numatytos nesudėtingos kopimo trasos ir kiti įrenginiai.

Viršutinėje šlaito dalyje įrengiama poilsio zona, nuo kurios atsiveria skvero panorama. Projekte numatytas tvarus kritulių surinkimas. Pagrindinės aikštės dekoratyvinė dauba, papuošta žolinių augalų zonomis, surinks lietaus vandenį ir nukreips į lietaus sodą.

Projektas buvo parengtas atsižvelgiant į esamus želdinius, jų būklę, pėsčiųjų judėjimo trajektorijas, požeminius tinklus bei skvero lankytojų poreikius. Rengiant projektą buvo stengiamasi išsaugoti esamus želdinius – pagal juos formuojami takai, žaidimų aikštelės ir kitos erdvės.

Skvere planuojama pasodinti 18 medžių, apie 1500 vienetų krūmų bei daugiamečių žolinių augalų. Išanalizavus esamą situaciją numatyta šalinti vieną negyvą liepą, dalį smulkių savaiminių ir invazinių medžių ir krūmų dėl nepatenkinamos būklės. Taip pat šalinamas vienas invazinis, patenkinamos būklės uosialapis klevas, kurio vietoje bus įrengtas pandusas negalią turintiems žmonėms ir tėvams su mažais vaikais.

Atsirinkti rangovą ir pasirašyti rangos darbų sutartį numatoma iki kitų metų pradžios. Darbus tikimasi užbaigti iki 2026 m. vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas