Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Artery“ verslo centre – nuo saulės jėgainės iki panoramos į Gedimino pilį

Ne pastatas, bet skulptūra, atspindinti Vilniaus įvairiapusiškumą – taip savo projektuotą verslo centrą „Artery“ yra pavadinęs pasaulyje garsus JAV architektas Danielis Libeskindas. Ir iš tiesų, nors statomas tarp kitų dangoraižių, susiglaudusių centriniame Vilniaus verslo rajone, dešiniajame Neries krante iškilęs naujasis verslo centras ypač traukia praeivių susidomėjimą.
„Artery“ verslo centras
„Artery“ verslo centras / „Artery“ nuotr.

„Pastatą architektas suprojektavo taip, kad jis taptų nauju Vilniaus orientyru ir pagrindine verslo arterija. O tuo pačiu – darniai įsilietų į supančią aplinką, apjungtų sostinės centrinį verslo rajoną, priešais esančią Nerį ir senamiestį. Dabar, kai jau galima pamatyti beveik baigtinį „Artery“ išorės vaizdą, akivaizdu, kad ši idėja buvo išpildyta. Komplekso siluetas tapo organiška miesto panoramos dalimi“, – sako Sandra Jovaišaitė, nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International Advisors“ tarpininkavimo departamento vadovė.

„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras
„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras

Saulės jėgainė – įmontuota fasade

Anot jos, nors „Artery“ yra ne vienintelis aukštybinis pastatas Vilniaus centriniame verslo rajone, tačiau jo forma ir konstrukcija – kone sudėtingiausios šalyje.

„Su aukštingumu ir sudėtinga pastato forma yra susijusi ir didžioji dalis nestandartinių architektūrinių, konstrukcinių bei inžinerinių sprendimų. Pavyzdžiui, kiekvienas iš 20 pastato aukštų yra unikalus. Tam, kad išplanavimas būtų maksimaliai patogus, laikančiosios konstrukcijos turėjo „paklusti“ pastato formai, todėl didžioji dalis tokių kolonų yra pasviros“, – dalijasi S.Jovaišaitė.

„Artery“ nuotr./Sandra Jovaišaitė,„Colliers International Advisors“ tarpininkavimo departamento vadovė
„Artery“ nuotr./Sandra Jovaišaitė,„Colliers International Advisors“ tarpininkavimo departamento vadovė

Vilniečiai ir miesto svečiai jau gali įvertinti ne tik pastato formą, bet ir fasado vaizdą.

„Pastato fasadas iš išorės padengtas stiklu ir neturi jokių matomų aliuminio elementų, kurie neretai yra naudojami kituose Lietuvoje statomuose stiklo konstrukcijų objektuose. Be to, vientisą „Artery“ vaizdą ir atspindžio efektą sukuria speciali danga. Ji taip pat atremia UV saulės spindulius ir karštomis dienomis neleidžia pastato patalpoms įkaisti“, – pasakoja S.Jovaišaitė.

Anot jos, fasade sumaniai integruotos ne tik aliuminio konstrukcijos, bet ir nematoma saulės jėgainė.

„Ji įmontuota stikliniame „Artery“ stoge ir yra vizualiai nepastebima. Specialiai šiam verslo centrui pagaminti moduliai iš pažiūros nesiskiria nuo pastato išorėje naudojamo stiklo, tad praeiviams net nematyti, jog dalis fasado iš tiesų yra saulės elektrinė“, – atskleidžia S.Jovaišaitė.

„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras
„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras

Dėmesys tvarumui – nuo ankstyvųjų projektavimo etapų

Verslo centro vystytojo, bendrovės „Lords LB Asset Management“, fondų valdytojo Mariaus Žemaičio teigimu, saulės jėgainė – ne vienintelis su tvarumu susijęs „Artery“ išskirtinumas. Anot jo, komplekse taip pat veiks itin sudėtinga mikroklimato sistema, bus įrengti išmanūs, elektros energiją generuosiantys liftai.

„Jau ankstyvuose projektavimo etapuose buvo ne tik planuojama, kaip sumažinti pastato statybų ir eksploatacijos poveikį aplinkai, užtikrinti jo energetinį naudingumą, bet ir kaip sukurti palankesnę bei saugesnę aplinką pastatu besinaudosiantiems žmonėms. Tai lėmė medžiagų pasirinkimą, taip pat aukščiausius standartus atitinkančių akustinių, apšvietimo, oro kokybę užtikrinančių sprendimų diegimą“, – pasakoja M.Žemaitis.

Siekiama, kad A+ energinio naudingumo klasės verslo centras „Artery“ būtų sertifikuotas pasauliniu BREEAM „Excellent New Construction“ tvarumo sertifikatu, išpildančiu „žaliam“ pastatui keliamus reikalavimus.

„Vis daugiau įmonių teikia pirmenybę tvarumui ir socialinei atsakomybei, todėl jos ieško verslo centrų, kurie atitiktų jų vertybes ir suteiktų infrastruktūrą, reikalingą jų ESG strategijose numatytiems tikslams pasiekti. Pasirinkusios aukščiausius tvarumo standartus atitinkančias darbo erdves, bendrovės sumažina poveikį aplinkai, stiprina savo reputaciją bei gali lengviau pritraukti klientų ar darbuotojų“, – sako M.Žemaitis.

Vladimiro Ivanovo („VŽ“) nuotr./Marius Žemaitis, „Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas
Vladimiro Ivanovo („VŽ“) nuotr./Marius Žemaitis, „Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas

360 laipsnių panorama ir išplėtota infrastruktūra

M.Žemaičio teigimu, tarp vienų svarbiausių „Artery“ privalumų – verslo centro lokacija.

„Šiam kompleksui sklypas Konstitucijos prospekte buvo pasirinktas neatsitiktinai. Čia koncentruojasi Lietuvos ir užsienio kompanijos, veikia įvairių paslaugų teikėjai, prekybos centrai. Centrinis verslo rajonas yra supamas vienų iš pagrindinių miesto gatvių, o automobilių ir pėsčiųjų tiltais yra patogiai sujungtas su senamiesčiu. Be to, ši miesto dalis turi bene geriausiai išvystytą pėsčiųjų ir dviračių takų infrastruktūrą visame Vilniuje“, – teigia M.Žemaitis.

Išplėtota infrastruktūra planuojama ir pačiame „Artery“ verslo centre. Čia bus įrengtos viešosios erdvės su restoranų, kavinių, mažmeninės prekybos ir paslaugų zonomis, o 35 metrų aukščio atriumas miesto gyventojams ir svečiams bus atviras visą parą.

Į verslo centro požeminę aikštelę, išsidėsčiusią per tris aukštus, bus galima įvažiuoti ir iš jos išvažiuoti tiek iš Konstitucijos prospekto, tiek Upės gatvės pusės, abejomis eismo kryptimis.

Požeminėje aikštelėje bus įrengtas vienas didžiausių elektromobilių bei elektrinių paspirtukų įkrovimo punktų sostinėje. Per požeminę aikštelę numatytas ir tranzitinis dviratininkų bei pėsčiųjų eismas tarp Konstitucijos prospekto ir Upės gatvės.

„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras
„Artery“ nuotr./„Artery“ verslo centras

„Artery“ lokacija nuomininkams suteiks ir galimybę mėgautis 360 laipsnių miesto panorama. Pro langus atsiveria įspūdingi vaizdai į senamiestį, upę, Gedimino pilį, taip pat į gyvybe pulsuojantį Konstitucijos prospektą“, – pasakoja M.Žemaitis.

Buriasi solidi verslo bendruomenė

Pasak M.Žemaičio, dėl savo unikalumo nemažą dalį nuomininkų „Artery“ pritraukė dar labai ankstyvame statybų etape.

Jau žinoma, kad „Artery“ įsikurs atvirosios bankininkystės sprendimus siūlantys „kevin.“, viena iš didžiausių informacinių technologijų įmonių Lietuvoje „Visma Tech“, aukščiausio lygio vadovų studijas organizuojantis „BMI Executive Institute“, finansų paslaugas teikiantis Medicinos bankas bei personalo atrankos įmonė „People Link“. Taip pat – programinės įrangos kūrėjai „Hyarchis“, Norvegijos investicinio banko „Norne Securities“ padalinys, biotechnologijų lyderė „Roche Lietuva“, investicinės veiklos specialistai „Sėkmingas valdymas“, statybos projektų valdymo įmonė „Contestus“, restoranų tinklo „Ilunch“ būstinė ir kiti ambicingi verslai.

Planuojama, kad verslo centras „Artery“ duris atvers jau šių metų pabaigoje. Projektą, į kurį investicijos siekia per 80 mln. eurų, įgyvendina investicijų valdymo bendrovės „Lords LB Asset Management“ valdomas fondas „Lords LB Special Fund I Subfund A“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas