Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsinaujinančio Panevėžio planuose – naujų kultūros lyderių paieškos

Antrus metus iš eilės rengiamo Panevėžio forumo organizatoriai „Panevėžio Alumni“ kviečia visuomenę diskutuoti miestui svarbiausiomis verslo, švietimo bei kultūros temomis. 2017 metų forume buvo griaunami mitai ir stereotipai, kuriamos ambicijos miestui, o šiemet organizatoriai, perfrazuodami maestro Juozą Miltinį, sako: „reik veikt!“.
Atsinaujinančio Panevėžio planuose – naujų kultūros lyderių paieškos
Atsinaujinančio Panevėžio planuose – naujų kultūros lyderių paieškos / Projekto partnerio nuotr.

Prieš metus įgyvendintas tikslas suburti savo sričių ekspertus, žymius visuomenininkus, pasiteisino. Renginys pritraukė daugybę panevėžiečių ir miesto svečių, kurie kartu keitė požiūrį į Panevėžį ir pateikė naujų idėjų pokyčius išgyvenančiam miestui. Miesto veidą pakeitusio šviesaus atminimo režisieriaus Juozo Miltinio ambicingų idėjų įkvėpti forumo organizatoriai šiais metais kultūros sesijoje „Miltinis 2.0” kvies ieškoti naujos lyderystės kultūriniame miesto gyvenime.

Kultūra – viena svarbiausių sričių, galinti iš esmės prisidėti prie pokyčių Panevėžyje. Tuo tiki ir pranešėjai: 15min.lt aktualijų žurnalistas Paulius Gritėnas, kuris apžvelgs geruosius bendruomenių lyderystės pavyzdžius, jau daugiau nei 10 metų vykstančio projekto „Migruojantys paukščiai“ autorė Jolanta Rimkutė. Kartu diskutuos „Global Lithuanian Leaders“ vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, naujasis J.Miltinio teatro meno vadovas, dramaturgas Andrius Jevsejevas, Stasio Eidrigevičiaus menų centro projektą koordinuojanti Panevėžio miesto savivaldybės projektų vadovė Lina Blažytė, o diskusiją moderuos publicistas, vyriausiasis portalo bernardinai.lt redaktorius Donatas Puslys.

VIDEO: PANEVĖŽIO FORUMAS 2018. Anonsas.

Nuo identiteto iki lyderystės paieškų

Tapatybės paieškų keliu ėjęs ir su stereotipais kovojęs Panevėžys šiemet siekia įkvėpti bendruomenes, padėsiančias miestui kurti savitą kultūrinį veidą.

2017 metų Panevėžio ekonomikos forume apsvarstyta miesto istorija ir iškeltos naujos idėjos parodė, jog būtent kultūros srityje Aukštaitijos sostinė turi daugybę neatrastų galimybių. Šių minčių paskatintas miestas atvėrė duris naujiems projektams.

Po praėjusių metų forumo būsimų svarbiausių projektų sąraše atsidūrė pasaulinio garso lietuvių dailininko Stasio Eidrigevičiaus meno centras. Buvusi Anykščių rajono, dabartinė Panevėžio miesto vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė teigė, jog būtent šis objektas taps vienu pagrindinių Panevėžio vizualiu simboliu: „Panevėžys pasiryžo eiti sėkmės keliu. Per architektūrą, kuriančią modernybės ir ambicijų simbolį, atsinaujinimo ir vilties ženklą, nepaliekantį abejingų originalumu, išskirtinumu.“

Projekto partnerio nuotr./Menų centras
Projekto partnerio nuotr./Menų centras

Kovo mėnesį, pasibaigus pasiruošimo darbams, paskelbtas nacionalinės reikšmės kultūrinio objekto, Stasio Eidrigevičiaus menų centro, projektavimo ir projekto vykdymo priežiūros konkursas. Iki balandžio 30 dienos architektai kviečiami teikti idėjas ir siūlymus. Būtent šis centras miestui taptų atspirties tašku į naują kultūrinį lygmenį. Siekiama sukurti išskirtinę, originalumu ir modernumu įsimenančią vietą, galinčią pritraukti kuo daugiau miestiečių ir turinčią įtakos jų kultūriniam gyvenimui. Taip pat, šiame meno centre tikimasi sulaukti svečių, S.Eidrigevičiaus meno gerbėjų, tiek iš kitų miestų, tiek iš kitų valstybių.

Naują prasmę įgauna ir miesto simboliai

Juozo Miltinio dramos teatras – neatsiejama Panevėžio kultūros dalis. Po garsiai nuskambėjusių skandalų teatras yra pasiruošęs ištaisyti savo praeities klaidas ir susigrąžinti žmonių pasitikėjimą. Praėjusių metų spalį, po kultūros ministerijos rengto konkurso teatro lyderių pozicijas užėmė Leonas Blėdis ir Andrius Jevsejevas. Tai Juozo Miltinio mokinių sūnūs, simboliškai kartu įprasminantys teatro atsinaujinimą ir J.Miltinio meistriškumo tąsą.

Naujųjų lyderių svarbiausi tikslai – atnaujintas repertuaras, jaunimui bei visoms meno formoms atviras teatras. Ne paslaptis, jog tik nedidelė dalis jaunų panevėžiečių domisi kultūra ir teatru, tad būtent šis jau prasidėjęs atsinaujinimas, tikimasi, taps impulsu jaunimui plėsti akiratį meno srityje ir į jį pažvelgti kaip į galimybių ir kūrybiškumo kupiną sferą.

Praėjusių metų forume „Kurk Lietuvai“ projektų vadovas Eugenijus Kaminskis teigė, jog „kūrybiškumas yra ateities kompetencija“, tad būtent ši sritis Panevėžį gali pakylėti dar aukščiau. Konkrečias idėjas, siūlymus ir kvietimą veikti panevėžiečiai ir miesto svečiai išgirsti galės jau gegužės 11 dieną, Kino centre „Garsas“.

Renginys nemokamas, tačiau būtina registracija čia.

Daugiau informacijos apie forumą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito