Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje

Ateityje Bauskės pramonės ir logistikos parkas galėtų tapti svarbiu ne tik Bauskės, bet ir visos Žiemgalos regiono plėtros veiksniu.
Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje
Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje / „BNP Photo“ nuotr.

Ne veltui Žiemgala vadinama Latvijos duonos aruodu – žemės ūkio produktų gamyba ir bioekonomika yra pagrindinė ir viso regiono, ir Bauskės apskrities pramonės šaka, į kurią per pastaruosius dešimt metų buvo nemažai investuota, o tai atspindi gamybos apimčių padidėjimas. Žiemgaloje daugiausia užauginama grūdų, o jos vidutinis derlingumas yra didesnis nei kitų regionų. Kita vertus, dėl turtingo kultūrinio ir istorinio paveldo miestas tampa patraukliu kultūrinio turizmo centru. Kasmetinėje turizmo sektoriaus statistikoje Bauskė patenka tarp daugiausiai užsienio turistų lankomų miestų.

Kasdien per Bauskės kraštą keliauja tūkstančiai krovinių iš įvairių šalių, čia bus statomas „Rail Baltica“ sustojimo punktas ir planuojama tiesti Bauskės aplinkkelį, kuris nukreips tranzitinį srautą už miesto ribų. Dėl geografinės padėties Bauskė gali būti vadinama miestu, esančiu kryžkelėje, – čia susikerta keliai, vedantys iš Lenkijos ir Lietuvos į Rygą ir Estiją. Visos šios sąlygos verslui sudaro palankią aplinką. Būtent todėl būsimasis Bauskės pramonės ir logistikos parkas (BPLP) gali tapti ne tik Žiemgalos, bet ir net Baltijos šalių projektu.

SIA „Lielzeltiņi“ nuotr./SIA „Lielzeltiņi“
SIA „Lielzeltiņi“ nuotr./SIA „Lielzeltiņi“

Derlinga žemė ne tik žemės ūkiui

Bauskė yra didelio žemės ūkio regiono (tiek Latvijos, tiek Lietuvos pusėje) viduryje ir Bauskės plėtra iki šiol glaudžiai susijusi su žemės ūkio produkcijos gamyba bei perdirbimu.

Dėl palankios logistikos ir išteklių Bauskės apskrityje veikia daugybė Baltijoms šalims svarbių maisto produktų gamintojų: didžiausias kiaušinių ir kiaušinių produktų gamintojas Šiaurės Europoje AS „Balticovo“, vištienos, jos gaminių ir aukštos kokybės pašarų gamintojas SIA „Lielzeltiņi“ („Linas Agro Group“), keturi dideli kiaulininkystės kompleksai, vienas pirmaujančių kombinuotųjų pašarų gamintojų SIA „LRS Mūsa“. Alaus ir nealkoholinių gėrimų gamintojas SIA „Bauskas Alus“. SIA „Baltic Dairy Board“ specializuojasi aukštos pridėtinės vertės pieno produktų sudedamųjų dalių gamybos ir pardavimų srityse, taip pat atskiria pieną ir išrūgas.

„BNP Photo“ nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje
„BNP Photo“ nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje

Verslininkai – Bauskės pasididžiavimas

Bauskės apskrities savivaldybės Plėtros ir planavimo skyriaus vadovė Ilzė Tijonė pabrėžia, kad Bauskės gyventojai didžiuojasi savo verslininkais, kurie savo įgūdžius perduoda iš kartos į kartą ir tęsia pradėtus darbus: „Gyventojai vertina tai, kad verslininkai ne tik užsiima verslu, bet ir remia kultūrines, sportines ir kitokias regiono veiklas. Tai stiprūs žmonės ir ir šeimos, kurios ne tik dirba, bet ir aktyviai dalyvauja visuomenės gyvenime.

Tijonė atskleidžia, kad Bauskės verslininkai prisidėjo prie legendinio bronzos medalio kaldinimo, be to, tiesiogine prasme, 2023 m. Pasaulio ledo ritulio čempionato organizatorių visų trijų medalių iškaldinimas buvo patikėtas vietinei šeimos įmonei iš Bauskės – SIA „GEKA“.

Nauris Veiss nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje
Nauris Veiss nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje

Savivaldybė galvoja apie naujas verslo galimybes

Verslumas – viena iš svarbiausių savivaldybių tvaraus augimo sąlygų ir svarbus gyventojų gerovės ir gyvenimo lygio kėlimo veiksnys. Ilzė Tijonė pabrėžia, kad Bauskės apskrities savivaldybė supranta verslo svarbą ir vertina šio sektoriaus indėlį į regiono plėtrą: „Vykdydami administracinės teritorijos reformas, kurdami naują apskritį suvienijome visą gerąją patirtį, kurią turėjo kiekviena savivaldybė.“

„BNP Photo“ nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje
„BNP Photo“ nuotr./Bauskės pramonės ir logistikos parkas – būsimas verslo stuburas Žiemgaloje

Vienas ambicingiausių savivaldybės projektų – būsimas Bauskės pramonės ir logistikos parkas (BPLP) – didelis žingsnis savivaldybės ir verslo bendradarbiavimo link. Didelėje teritorijoje numatyti visi komunikaciniai ir privažiuojamieji keliai, kad verslininkai ten galėtų kurti savo projektus – gamyklas, sandėlius ir logistikos centrus. Dėl šio projekto Bauskė iš tranzitinio galėtų virsti svarbiu logistikos ir gamybos centru, tapti viso regiono verslo stuburu. Ilzė Tijonė akcentuoja, kad valstybinės reikšmės projektas „Rail Baltica“, taip pat Bauskės pramonės ir logistikos parkas skatins kurti darbo vietas statybos, paslaugų sferoje, pramonėje ir kitose srityse, taip pat sukurs galimybes regionui augti ateityje.

Ši publikacija parengta su Europos Sąjungos finansine parama Tarpvalstybinės bendradarbiavimo programos 2014–2020 metams projekto LVIII-068 SMEPRO 2 pagalba. Už jos turinį visiškai atsako Bauskos rajono savivaldybė, ir ji gali neatitikti Europos Sąjungos nuomonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas