Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Elitinis žirgų sportas Lietuvos regionuose: azartiškas reginys ir pramogos kiekvienam

Viena iš azartiškiausių sporto šakų pasaulyje, vienijanti ir turtingus žirgų savininkus, ir paprastus žirgų mylėtojus, šiuo metu Lietuvoje buria sąlyginai nedidelę bendruomenę. Vis dėlto, Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, tokios kaip Prancūzija ar Švedija, turi ristūnų žirgų sporto tradicijas, o sportininkų pasiekimai niekuo nenusileidžia didžiosioms šalims. Taigi kiekvienam verta apsilankyti Lietuvos hipodromuose vykstančiose varžybose.
Lietuvos ristūnų žirgų lygos vadovė Joana Kėrytė
Lietuvos ristūnų žirgų lygos vadovė Joana Kėrytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ypač azartišką ir greitą ristūnų žirgų sportą mėgsta skandinavai. Šiose šalyse ristūnų žirgų sporto tradicijos išties gilios, o renginiai sutraukia didžiulį žiūrovų skaičių. Joana Kėrytė, neseniai stojusi už „Lietuvos ristūnų žirgų lygos“ (toliau – Lyga) vadovės vairo, pasakoja, kad į Skandinavijos šalis siekiama lygiuotis kaip į geriausią pavyzdį, ir čia, Lietuvoje, kurti tokius pat ristūnų žirgų sporto standartus bei tradicijas. Tiesa, ten miesteliuose veikiantys hipodromai gyvuoja ir dėl tinkamo valstybės požiūrio ir finansavimo, kurio Lietuvoje vis dar labai trūksta.

„Viskas prasideda nuo ristūnų žirgų veisėjų. Jie yra tarsi visos kultūros branduolys. Lietuvoje šiuo metu Lyga vienija 70 veisėjų ir daugiau kaip 400 kilmingų žirgų populiaciją. Aplink šią bendruomenę buriasi treneriai ir vadeliotojai, aplink juos – tiesiog žirgų mylėtojai, kurie palaiko savo favoritus, varžybose ruošia piknikus ir smagiai leidžia laiką bendruomenėje. Toks gyvenimo būdas – neatsiejama Skandinavijos regionų kasdienybės dalis. Varžybos ten vyksta kone kasdien“, – pasakoja J.Kėrytė.

Organizatorių nuotr. /Ristūnų žirgų lenktynės
Organizatorių nuotr. /Ristūnų žirgų lenktynės

Perspektyvos didžiulės, tačiau reikia valstybės palaikymo

Kaip pasakoja Lygos vadovė, Lietuvos regionuose kadaise veikę ir bendruomenėms vertę kūrę hipodromai dabar dauguma apaugę žolėmis, infrastruktūra itin menka: „Suprantame, kad mus kuruojančios LR Žemės ūkio ir LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos turi kitus prioritetus, tačiau neprarandame vilties, kad dėmesys bus atkreiptas ir į šį elitinį sportą. Taip pat inicijuojame bendradarbiavimą su Lietuvos žirginio sporto federacija. Valstybės parama veisimo programoms, infrastruktūros plėtrai, veislininkystės finansavimas, hipodromų įveiklinimas – visa tai ne tik kurtų naujas darbo vietas, gaivintų regionus, tačiau ir žymiai praturtintų mūsų kultūrinį gyvenimą“.

Lietuvoje šiuo metu Lyga vienija 70 veisėjų ir daugiau kaip 400 kilmingų žirgų populiaciją.

Neturėdami nė vieno treniruotėms skirto hipodromo, nekalbant apie atitinkančius Europos standartus, Lietuvos vadeliotojai vis tiek dalyvauja vietos ir tarptautinėse varžybose, maža to – jose skina laurus, garsina Lietuvos vardą. Štai Lietuvoje išaugintam ristūnui Magistrui priklauso Pabaltijo šalių greičio rekordas.

Tradicijos, kuriančios vertę

„Turbūt visiems žinomiausios ristūnų varžybos vykdavo Sartuose, tačiau dėl netinkamų oro sąlygų šio renginio neturėjome jau penkerius metus. Vis dėlto, stengiamės puoselėti tradicijas, organizuoti renginius, kurie taptų puikia pramoga ir sporto mėgėjams, žirgų mylėtojams, ir šeimoms. Susibūrimuose vyksta mugės, pramogos, gaminamas maistas. Štai netrukus įvyks net trejos didžiosios ristūnų žirgų lenktynės – Elito Grand Prix, Derby ir Kriterium finalai“, – į žiūrovams nemokamus renginius kviečia Lygos direktorė.

Organizatorių nuotr. /Ristūnui Magistrui priklauso Pabaltijo greičio rekordas
Organizatorių nuotr. /Ristūnui Magistrui priklauso Pabaltijo greičio rekordas

J.Kėrytė sako neabejojanti, kad užtenka vieną kartą įsitraukti stebint varžybas ir hipodromas taps vieta, kur norėsis sugrįžti. Varžybose žiūrovai mato geriausius ristūnus, kurie kasdien treniruojami pagal individualiai sudarytą mankštos, mitybos, treniruočių, technikos lavinimo ir poilsio planą. Tai – esminis veiksnys, siekiant užauginti ir ištreniruoti aukščiausio lygio žirgą ristūną.

„Dėl tokio kasdienio darbo, žirgas ir treneris tampa tvirtu duetu, puikiai pažįstančiu vienas kitą. Pagal žirgą vadeliotojas kuria ir varžybų taktiką. Nors įprastai pasaulyje treneriai žirgų nevadelioja, Lietuvoje dažniausiai treneris ir vadeliotojas yra tas pats asmuo. Turime labai ryškių asmenybių, talentingų žirgininkų – tiek vyrų, tiek moterų. Tikiu, kad ilgainiui sukursime stiprią sporto bazę ir sulauksime pilno hipodromo žirgų mylėtojų“, – ateities planais dalijasi J.Kėrytė.

„Respublikinė ristūnų žirgų lyga“ kviečia į artimiausius renginius:

Elitas – rugpjūčio 6 d, Širvintų hipodrome.

Derbis ir Kriterium – rugsėjo 16 d. Utenos hipodrome.

Dalyvavimas varžybose žiūrovams nemokamas.

Atrankos ir didžiąsias varžybas taip pat galite stebėti gyvai 15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius