ES nuo 2021 metų ribos transriebalų kiekį produktuose

Europos Sąjunga trečiadienį patvirtino reikalavimą sumažinti transriebalų kiekį tokiuose maisto produktuose kaip užkandžiai, siekiant sumažinti širdies ligų ir insultų atvejų skaičių Europoje.
Margarinas.
Margarinas. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Pramoniniu būdu gaminami riebalų rūgščių transizomerai, tokie kaip margarinas arba sukietinti augaliniai riebalai, yra populiarūs dėl savo pigumo ir galimybės juos ilgai sandėliuoti.

Tačiau transriebalų vartojimas yra siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Pasak sveikatos ekspertų, transriebalai yra kenksmingiausi riebalai ir suvaidina didelį vaidmenį dėl daugiau kaip 500 tūkst. mirčių per metus visame pasaulyje, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiami duomenys.

Europos Komisija nuo 2021 metų balandžio 2 dienos apribos transriebalų kiekį maisto produktuose – 100 gramų maistui naudojamų riebalų galės būti ne daugiau nei 2 gramai pramoniniu būdu pagamintų transriebalų.

Pagal reglamentą didmenininkai taip pat bus įpareigoti informuoti mažmenininkus apie bet kokius maisto produktus, kuriuose transriebalų kiekis viršija normą.

„Šia priemone siekiama apsaugoti vartotojų sveikatą ir pasiūlyti europiečiams daugiau galimybių sveikai maitintis“, – sakoma EK pranešime.

PSO pernai paragino visas valstybes per artimiausius penkerius metus pasiekti, kad maistui gaminti nebūtų naudojami dirbtiniai transriebalai. PSO siekia, kad prie šios kovos prisidėtų šalys, kuriose gyventojai gauna vidutines ir mažesnes pajamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis