Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos dienos.
Išbandyti

Į Lietuvą atvyksta Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai besiruošianti ukrainiečių komanda

Liepos 29 d. iš karo siaubiamos Ukrainos į Lietuvą atvyksta dešimties ukrainiečių moksleivių robotikos rinktinė. Čia ji prisijungs prie Lietuvos moksleivių robotikos rinktinės ir kartu konstruos pasaulio čempionais pretenduojančius tapti robotus. Su šiais robotais lietuvių ir ukrainiečių komandos varžysis jau rugsėjį Graikijos sostinėje Atėnuose vyksiančioje Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadoje „FIRST Global Challenge“.
2023 UA komanda
2023 UA komanda / Algirdo Augustaičio nuotr.
Temos: 2 Vaikai Robotika

„Su Ukrainos robotikos komandomis bendradarbiaujame jau keletą metų: remiame finansiškai, kviečiame į treniruotes Lietuvoje, vežamės į varžybas Europoje, tačiau idėja sujungti lietuvių ir ukrainiečių moksleivių jėgas ir jungtinėje stovykloje drauge ruoštis Robotikos olimpiadai kilo organizacijos „Stiprūs kartu“ vadovui Edmundui Jakilaičiui. Lietuvos robotikos bendruomenė jau turi įgijusi sėkmingo dalyvavimo tarptautinėse varžybose patirties, todėl ruošdamasi olimpiadai pati, pakvietė prisijungti ir jai besiruošiančią Ukrainos moksleivių robotikos rinktinę“, – sako Lietuvos robotikos komandų bendruomenės „Lituanica X“ vadovas ir įkūrėjas Algirdas Augustaitis.

Pasak jo, pasirengimo Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai stovykla truks savaitę. Joje robotų prototipų konstravimo, projektavimo ir programavimo veiklos bus derinamos su aktyviu laisvalaikiu ir pramogomis. Stovyklos organizatore tapo „Litvaldos“ įmonių grupė.

Algirdo Augustaičio nuotr./2024 UA komanda
Algirdo Augustaičio nuotr./2024 UA komanda

„Esame skyrę paramą humanitarinėms organizacijoms, teikiančioms pagalbą Rusijos užpultos Ukrainos gyventojams, „Harmony Park“ vilų kompleksuose vis dar gyvena pirmaisiais karo mėnesiais iš Ukrainos čia priimtos šeimos su vaikais, mūsų įmonių grupei priklausančio vaikų edukacinio pramogų centro „CurioCity“ žaidimų ir edukacijų erdves nemokamai aplankė tūkstančiai ukrainiečių vaikų. Šįkart norime sudaryti visas galimybes, kad jungtinėje stovykloje kartu su lietuvių moksleiviais gyvensiantys, konstruosiantys, bendrausiantys ir pramogausiantys ukrainiečiai galėtų bent trumpam užmiršti karą, saugioje aplinkoje pasirengti Pasaulio robotikos olimpiadai ir šiame pasirengimo kelyje sulaukti lietuvių bendraamžių pagalbos ir palaikymo“, – sako „Litvaldos“ atstovė Agnietė Rakauskaitė.

Eglės Gendrėnaitės nuotr./MEGA
Eglės Gendrėnaitės nuotr./MEGA

Liepos 29 d. ukrainiečius vaikus planuojama pasitikti prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“, kur jie susipažins su bendraminčiais lietuviais, pasistiprins po ilgos kelionės, galės pasimėgauti norimomis pramogomis. Vakarop vaikų ir komandos vadovų grupė išvyks į „Litvaldos“ įmonių grupei priklausantį pramogų ir poilsio kompleksą „Harmony Park“, kur ir vyks savaitę truksianti stovykla.

Harmony Park archyvo nuotr./Harmony park kompleksas
Harmony Park archyvo nuotr./Harmony park kompleksas

Planuojama, kad olimpiadai besiruošiančios lietuvių ir ukrainiečių komandos ne tik aktyviai kurs robotų prototipus, tačiau galės naudotis ir visomis „Harmony Park“ komplekso paslaugomis: pramogaus SPA vandens ir pirčių erdvėje, jodinės žirgais, žais teniso ir padelio kortuose, futbolo, krepšinio ar tinklinio aikštelėse, plaukios vandens dviračiais ar irklentėmis ir kt. Stovyklos programą parengė ir lietuvių bei ukrainiečių moksleivių užimtumu pasirūpins vaikų edukacinio pramogų centro „CurioCity“ komanda.

Svarbiausias pasirengimo Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai tikslas – iš kiekvienai komandai pateiktų standartinių komponentų rinkinių sukurti veikiantį roboto prototipą, kuris iki pat olimpiados būtų tobulinamas ir galiausiai galėtų varžytis su kitų komandų sukurtais robotais. Visi olimpiadoje dalyvaujantys robotai varžybų starto metu turės būti tokio dydžio, kad tilptų į kubo formos dėžę, kurios kraštinės yra 0,5 m. Po starto roboto rankos turės išsitiesti tiek, kad 25 cm skersmens kamuolius užkeltų į kelių metrų aukštį. Vieno mačo metu aikštelėje užduotis vykdys net 6 robotai. Skirtingų spalvų kamuolius reikės tinkamai sudėlioti į lentynas. Pačioje rungtynių pabaigoje robotai dar turės suvažiuoti ant specialios judančios platformos.

Algirdo Augustaičio nuotr./LT komanda
Algirdo Augustaičio nuotr./LT komanda

Pasaulio moksleivių robotikos olimpiada Atėnuose vyks rugsėjo 26–29 d. Tiek lietuvių, tiek ukrainiečių moksleivių komandos tokioje olimpiadoje dalyvaus penktą kartą. 2022 m. Ženevoje lietuviams jau yra pavykę tapti Pasaulio moksleivių robotikos olimpiados čempionais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Kaip įveikti nuostatas dėl įtraukiojo ugdymo? Sėkmingas mokyklų kelias
Mokyklos vadovė pasidalino, kas lemia įtraukties sėkmę: dalykas labai paprastas
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas