Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išmanieji telefonai + VR akiniai = ?..

Parodoje „Mobile World Congress 2016“, vykstančioje Barselonoje, Ispanijoje daugelis iš žymiausių išmaniųjų telefonų gamintojų pristato savo naujus modelius ir įvairius priedus. Įdomu tai, kad priedai iki šiol paprastai nebūdavo labai svarbūs ir didelio žiniasklaidos dėmesio nesusilaukdavo, tačiau šiais metais situacija pasikeitė. Vis daugiau dėmesio susilaukia išmaniųjų telefonų „palydovai“, kurie suteikia telefonams papildomų funkcijų ir galimybių. Karščiausios naujienos – virtualios realybės akiniai ir jų funkcionalumas.
Virtualios realybės akiniai
Virtualios realybės akiniai / Scanpix nuotr.

VR akiniai nėra naujas išradimas. Jis gyvuoja jau apie du dešimtmečius, tačiau šiais metais rinkoje planuojamas lūžis – VR akiniai tampa vienu iš svarbiausių išmaniojo telefono priedų.

Išmaniųjų telefonų rinkoje naujovių gana mažai. Pristatytas Samsung Galaxy S7 modelis, kuris skiriasi nuo savo pirmtako S6 nelabai daug kuo – pakeistas procesorius, didesnė baterijos talpa, kitokia kamera. Sony pristatė naują Xperia X išmaniųjų seriją. Kiti gamintojai taip pat pristatė savo naujus modelius arba ketina tai padaryti parodos metu. Akivaizdu tai, kad naujausi modeliai nėra tokie jau nauji, nes gandai apie jų atsiradimą sklando jau keletą mėnesių. Aišku, ne be pačių gamintojų pagalbos (arba aplaidumo, kaip jie nuolatos aiškina neva netyčia nutekintas naujų modelių nuotraukas).

LG nustebino inovatyviais sprendimais

LG išmanieji telefonai yra nebrangūs, tačiau nuolatos bando konkuruoti su rinkos didžiaisiais žaidėjais Apple ir Samsung. Šiais metais jų rankose labai rimtas koziris – pirmasis modulinis išmanusis telefonas LG G5. Modulinis reiškia, kad tam tikros jo detalės gali būti pakeičiamos kitomis. Paprastas pavyzdys – LG G5 išmaniajam telefonui galima pridėti kameros modulį ir paversti jį fotoaparatu. Pirmasis pardavinėjamas, nes žymusis Project Ara taip ir liko tik dar vienu Google projektu. LG taip pat pristatė ir kitus įrenginius, kurie susilaukė itin daug dėmesio. Vienas jų – VR akiniai LG 360 VR. Kuo jie tokie ypatingi? Tuo, kad jiems vaizdas į akinius transliuojamas iš telefono naudojant USB kabelį.

Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016
Pauliaus Grinkevičiaus nuotr./Virtualios realybės įrenginiai parodoje MWC 2016

VR akinių rinka

Suprasti LG virtualios realybės akinių reikšmę gana sunku nežinant viso rinkos vaizdo. O ji labai įdomi. Prieš keletą metų Facebook nusipirko kompaniją, kuri gamina Oculus virtualios realybės akinius, skirtus žaidimams. Juos sėkmingai tobulina iki dabar ir yra laikomi rinkos lyderiais. Google 2015 metais padarė dar gudriau – pasiūlė kartoninius akinius Google Cardboard už 20 dolerių (iš Kinijos juos galima įsigyti ir už 2 dolerius), nors jų konkurentai Oculus kainuoja 500. Su Oculus panoro konkuruoti ir HTC, pristačiusi VR akinius HTC Vive už 800 dolerių (su HTC išmaniaisiais telefonais tai nelabai susijęs produktas). Google idėja – labai paprasta. Tiesiog išsilankstote iš kartono akinius, įdedate du lęšiukus ir įkišate savo išmanųjį telefoną į tuos kartoninius VR akinių rėmus. Per telefoną paleidžiate specialią programą ir žiūrite. Į šį konkurentų ratelį įstojo ir Samsung, pristačiusi Gear VR akinius už 100 dolerių. Jie veikia kaip VR akiniai, bet galima įsidėti Samsung ir kitų gamintojų išmanųjį telefoną. Dabar LG 360 VR pažengė dar vienu žingsneliu toliau – VR akiniai veikia iš telefono, o ne mobilusis telefonas yra sudedamoji akinių dalis. Tai didelis privalumas, nes vienas iš labiausiai vartotojus nervinusių funkcijų buvo atsiliepimas į skambutį, kai ant veido uždėti VR akiniai (norint atsiliepti, reikia išsiimti telefoną iš akinių rėmo kol šis skamba).

VR akinių pritaikymas

Kur galima panaudoti šiuos akinius? Facebook įkūrėjas Markas Zuckerbergas pažadėjo išplėsti šių akinių galimybes socialinio bendravimo srityje. Kol kas tai žaidimams skirtas prietaisas. Google Play programėlių parduotuvėje jau dabar yra nemažai programėlių ir žaidimų, pritaikyta VR akiniams ir jų tik daugės. VR akiniais galima apžiūrėti inžinerinius projektus, tam tikras vizualizacijas. Sparčiai vystosi ir kita virtualiosios realybės akinių funkcija, apie kurią reiktų papasakoti kiek išsamiau – 360 laipsnių fotografijų žiūrėjimas VR akiniais.

EMPICS Entertainment/Scanpix nuotr./HTC virtualios platformos „Vive“ pristatymas Barselonoje
EMPICS Entertainment/Scanpix nuotr./HTC virtualios platformos „Vive“ pristatymas Barselonoje

Virtualūs turai nėra jokia naujiena. Jie sėkmingai naudojami ir Lietuvoje, tai puiki edukacinė priemonė, plačiai naudojama interneto reklamos srityje. Tokį turą padaryti gali tik reikalingą įrangą turintis profesionalus fotografas, puikiai išmanantis šią interaktyvaus turinio sritį. Paprastam vartotojui kol kas ši sritis buvo neprieinama. Iki šiol... Nuo dabar ji bus prieinama visiems, nes didieji išmaniųjų gamintojai pristatė ne tik VR akinius, bet ir kitus priedus – 360 laipsnių kameras. Tokią kamerą parodoje „Mobile World Congress 2016“ pristatė Samsung ir LG. Nokia jau seniai turi sukūrę kažką panašaus (Ozo kamera). 360 laipsnių fotografuojančios kameros yra nedidelės, todėl gali greitai padaryti nuotrauką, kurią geriausiai peržiūrėti būtent VR akiniais. Tai reiškia, kad dabar galima fotografuoti draugus ne tik sustačius juos eilute, bet ir ratu aplink kamerą. Tokias nuotraukas ir vaizdo įrašus galima peržiūrėti VR akiniais ir siųsti juos draugams, kurie turi tokius pačius ar panašius įrenginius.

Ši sritis vis dar ne iki galo ištobulinta, tačiau ateitis yra gana aiški: išmanusis telefonas + 360 laipsnių kamera + VR akiniai. Ši „trejybė“ per artimiausius 2-5 metus turės tapti neišskiriama. Kai technologija turi palaikymą iš Facebook, Google, Samsung, LG ir net Nokia, jai sėkmė yra beveik garantuota. Liko tik pritraukti Apple į šį VR akinių gerbėjų ratelį, ir taps visiškai akivaizdu, kad išmanieji telefonai ne tik nesustojo tobulėję, bet ir perėjo į aukštesnį lygmenį.

Kol paroda „Mobile World Congress 2016“ vyksta (ji vyksta vasario 22-25 dienomis), nėra aišku, kada naujausius produktus bus galima įsigyti Lietuvoje. Apie tai kompanijos paprastai praneša kiek vėliau. Aišku, vieni pirmųjų juos pasiūlys didžiosios el. parduotuvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas