Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip pasirinkti plieninę stogo dangą?

Sutikite, plieniniai (dar kitaip vadinami „skardiniais stogais“) stogai – populiariausi Lietuvoje. Nuo šių dangų įvairovės raibsta akys, nes kiekvienas pardavėjas gali pasiūlyti ne tik po dešimt skardinių profilių, bet dar ir po 30 skardos spalvų, iš kurių gali būti pagaminta bet kokia plieninė stogo danga.

Esu, Eugenijus Mačiukas, šiemet (2015) socialinis tinklas Linkdl man priminė, kad jau 12 metų dirbu stogų srityje, todėl nusprendžiau pasidalinti patarimais, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis plieninę stogo dangą.

Prieš penkerius metus užsakovui buvo paprasčiau renkantis skardinę stogo dangą, nes dominavo trys stogo skardos padengimo tipai (polesteris, puralas ir matinis polesteris) ir keli dangos profilių tipai. Užsakovui būdavo paprasta: polesteris – pigus skardos padengimas, puralas – geras ir brangus skardos padengimas. Toliau likdavo išsirinkti skardos spalvą ir stogo dangos profilį: čerpė, trapecija arba klasikas. Atlikęs tris šiuos paprastus žingsnius ir pasirinkęs kokybiškai dirbančius meistrus, užsakovas džiaugdavosi užsakyta plienine stogo danga.

O kaip yra dabar? Dabar skardos padengimų ir stoginių profilių yra dvigubai daugiau? Ar tai yra blogai? Tikrai ne, bet išsirinkti sunkiau. Rekomenduoju, perkant plieninę stogo dangą, kreiptis į senai dirbančius specialistus, o ne stogdengius. Stogdengiai dažnai bijo naujovių, jie stengiasi įsiūlyti užsakovui tik tas plienines stogo dangas, kurias jie moka montuoti. Išduosiu paslaptį, dažnai stogdengiai gauna mokestį iš stogų pardavėjo, kad jį parekomenduotų.

Išsirinkti skardą, iš kurios gaminamas stogo profilis, nėra sunku, viskas priklauso nuo to kokio Jūs norite garantijos laikotarpio ir kokią pinigų sumą galite skirti stogui. Tik matinio skardos padengimo nerekomenduočiau ant lėkštesnio stogo (mažiau nei 20 laipsnių), nes nuo jo lietus nenuplaus dulkių ir stogo danga bus pastoviai nešvari.

Visus Lietuvoje plieninių stogo dangų profilius suskirstyčiau į 3 pagrindines  grupes:

1. Čerpiniai plieniniai profiliai

2. Trapeciniai plieniniai profiliai

3. Klasikiniai plieniniai profiliai

Gilinantis daugiau, plienines stogo dangas galima būtų paskirstyti į daugiau grupių, bet čia aprašysiu pačias populiariausias.

 

Ką reikia žinoti renkantis čerpinę plieninę stogo dangą? Šio stogo profilio negalima montuoti ant žemesnio nei 14 laipsnių stogo profilio. Taip yra dėl to, kad sraigtai sukasi žemiausioje profilio vietoje ir esant žemam nuolydžiui vanduo nenuteka nuo sraigto, per laiką sraigto apsauginė tarpinė sukietėja ir pradeda leisti vandenį į medinę konstrukciją.

 

Iš kitos pusės, koks tikslas investuoti didesnius pinigus į plieninį čerpinį profilį, jei jo nuo žemės beveik nesimatys. Juk kuo žemesnis stogo nuolydis, tuo jo mažiau matosi nuo žemės. 

Labai svarbu teisingas stogo grebėstų sumontavimas, nes jie turi būti pritvirtinti tik tam tikru atstumu. Prieš montuojant šią plieninę stogo dangą, pasižiūrėkite montavimo instrukciją, nes kiekvieno gamintojo čerpinis profilis gali skirtis.

Daugiau apie čerpinį profilį galite sužinoti čia:

VIDEO: Skardinis čerpinis profilis
 

Trapecinis skardinis profilis dažniausiai naudojamas ant pramoninių ir administracinių pastatų stogų. Ši plieninė stogo danga yra šiek tiek pigesnė už čerpinį profilį. Montavimas trapecinio profilio irgi gana paprastas, nes jam neaktualus tikslus grebėstų žingsnis. Jei Jūsų stogo nuolydis nedidelis, tada tiks trapecinis skardinis profilis (nuo 11 laipsnių).

 

Klasikiniai stogai būna dviejų rūšių: užvalcuojami ir užspaudžiami, čia vizualiai pamatysite jų skirtumus:

VIDEO: Klasikiniai stogai. www.stogodanga.lt

Užspaudžiamą klasikinį profilį tikrai lengviau montuoti, bet užvalcuojamas – daug tvirtesnis ir amžinesnis. Deja, Lietuvoje labai nedaug meistrų, kurie turėtų valcuojamų stogų montavimo žinių ir gerus, tam skirtus įrankius.

Šių plieninių stogo dangų pliusas yra tame, kad jos atrodo senoviškai, todėl tinka ant restauruojamų namų. Be to klasikinio profilio sraigtai būna paslėpti, tai didina stogo dangos ilgaamžiškumą. Sutikite, juk sraigto tarpinė yra silpniausia stogo dangos dalis, o po klasikine danga ji būna paslėpta ir atskirta nuo vandens. 

 

Prieš renkantis šio tipo stogo dangą, reikia žinoti, kad klasikinės plieninės stogo dangos banguojasi ir kelia triukšmą. Tai yra visai natūralu ir normalu, bet ne visiems užsakovams tai patinka. Kad ir kokio storio Jūs pasirinktumėt stogo skardą, ji vis tiek truputi banguosis. Taip yra dėl to, kad skarda prie grebėstų tvirtinasi tik kas 40cm, o nuo temperatūros metalas juda.

Lygiai dėl tų pačių priežasčių, dėl ko skarda banguojasi, klasikinis stogas kelia ir triukšmą. Šį niuansą iš dalies išsprendžia didesnis nei 40cm vatos izoliacinis sluoksnis arba tam tikra plėvelė, kuri montuojasi ant grebėstų, bet dažniausiai ta plėvelė kainuoja tiek pat kaip stogo danga. Šiame filmuke pamatysite reportažą apie klasikinę plieninę stogo dangą po 7 metų:

VIDEO: Klasikinė stogo danga

Tikiuosi, kad šie pastebėjimai apie plienines stogo dangas Jums padės apsispręsti renkantis naują stogo dangą.

Eugenijus Mačiukas

mob. 865629133

http://stogodanga.lt/plieniniai-stogai/

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas