Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas kuria laimę darbe?

Laimingi žmonės dirba produktyviau, įsitikinęs psichologas Shawn Achor. Jis teigia, kad 90 proc. žmogaus ilgalaikės laimės sukuria ne jo aplinka, o tai, kaip jis ją vertina. Taigi, mūsų laimė priklauso nuo mūsų pačių požiūrio. Iš pirmo žvilgsnio – įprasta, daugelį kartų girdėta įžvalga, tačiau psichologas nustebina, pasirodo, pakeitę požiūrį galime ne tik tapti laimingesniais, bet ir keisti mus supančią realybę.
„Rimi“ darbuotojai
„Rimi“ darbuotojai / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 „Rimi“ Darbas

Laimingi žmones dirba geriau

Pasak S.Achor, 75 proc. sėkmės darbe garantuoja IQ lygis, tiek pat lemia pozityvumas, galimybė susitvarkyti su stresu ir pastebėti galimybes vietoje problemų. „Mes esame pratę jaustis laimingi tik tada, kai ko nors pasiekiame, todėl dažniausiai jaučiamės nelaimingi – vis siekiame kažko daugiau. Tačiau moksliniai tyrimai patvirtina, kad tik tada, kai esame laimingi, tampame energingesni, produktyvesni, kūrybingesni, o tai reiškia turime daugiau galimybių pasiekti rezultatų“, – sako S.Achor.

Tyrimai parodė, kad smegenys veikia 31 proc. efektyviau, kai darbuotojai yra ramūs ir patenkinti: pardavimų srityje produktyvumas ir geri rezultatai auga 37 proc., o medikai 19 proc. kokybiškiau atlieka paslaugas ir pateikia tikslesnes diagnozes.

Sėkmė užkrečiama

Jeilio universiteto profesorė Sigal Barsade antrina S.Achor, pabrėždama, kad laimingi žmonės ne tik sėkmingiau atlieka užduotis, bet ir „užkrečia“ kitus žmones gera nuotaika. Ši garantuoja visos komandos ar įmonės darbo efektyvumą. „Laimingi ir pozityvūs žmonės daro įtaką visos komandos veiklai. Kai darbuotojus supa pozityvūs žmonės, šie yra labiau motyvuoti, lojalesni ir parodo geresnius rezultatus“, – paaiškino ji. Taigi, laimingi žmonės ne tik dirba efektyviau ir yra kūrybiškesni, tačiau ir paskatina aplinkinius tapti geresniais darbuotojais.

Kas atsakingas už laimę darbe?

Įprasta manyti, kad laimės darbe ambasadoriai ir pagrindiniai kūrėjai yra viduriniosios grandies vadovai. Jiems tenka didžiausia atsakomybė motyvuoti kolegas ir palaikyti teigiamą atmosferą. Vis tik personalo specialistai įsitikinę, kad kurti laimingą darbovietę gali ir turi kiekvienas darbuotojas, nepriklausomai nuo jo pareigų ar amžiaus. „Jaustis laimingu darbe gali ir turi kiekvienas. Tai – ne išimtis ir ne atsitiktinumas. Atsakomybė už laimės kūrimą krenta kiekvienam mūsų. Nėra asmens, kurio pareigos būtų darbuotojų laimės kūrimas, patys turime stengtis, kad į darbą eiti norėtųsi, – dalijasi „Rimi“ Personalo skyriaus vadovė Dovilė Buinickaitė–Struckienė. – Kiekvienais metais įvertiname, kaip darbuotojai jaučiasi mūsų įmonėje. Tai, kad, pagal tarptautinį tyrimą, „Rimi“ darbuotojai jaučiasi vis geriau palyginti su itin produktyviomis pasaulinėmis įmonėmis, mums yra didelis įvertinimas. O taip pat ir didelis iššūkis, kaip išlaikyti tokį aukštą pasitenkinimo lygį“.

Projekto partnerio nuotr./„Rimi“ darbuotojai
Projekto partnerio nuotr./„Rimi“ darbuotojai

„Dirbdama pastebėjau, kad darniame ir jaukiame kolektyve daug lengviau pasiekti išsikeltų tikslų. Sėkmė neatsiejama nuo laimės, todėl dirbdama įdedu 110 proc. širdies ir nuoširdumo. Kartais tiesiog šypsena ar geras žodis daro stebuklus,“ – šypsosi „Rimi“ Ne maisto produktų skyriaus vadovė Justyna Domnina.

Jos nuomonę palaiko „Rimi“ buhalterė Inga Gečienė. Ji komandą užkrečia puikia nuotaika. „Darbas nėra tik laiko prastūmimas už gaunamą atlygį. Darbas – tai tavo kaip specialisto ir asmenybės dermė. Čia tu augi, tobulėji, kaupi patirtį, kuri santykius, mokaisi iš kolegų. Reikia pačiam gyventi šviesiomis mintimis ir atvira širdimi. Žinoma, įmonės pastangos gerinti atmosferą, santykius darbo vietoje, diegti ir puoselėti vertybes yra be galo svarbu. Atvirai į pasaulį žvelgiančiam darbuotojui tai – kaip gaivaus oro gurkšnis ir labai didelis postūmis į priekį. Jis supranta, kad nėra vienas, o turi būrį tokių pat kolegų. Turint tokią komandą galima kalnus nuversti“, – įsitikinusi ji.

Nori būti laimingas? Būk!

„Laimė turi būti visur. Mano nuomone, žmogus darbe turėtų būti laimingas, kad būtų motyvuotas. Aš noriu, kad mano komandos žmonės būtų laimingi ir norėtų dirbti. Gera diena man yra tada, kai pasako, kad „tavo IT‘istai – nerealūs!”. Tai yra tai, kas mane veža ir dėl ko aš dirbu“, – sako „Rimi“ yra IT skyriaus vadovas Anatolijus Petrovas. Pagrindinis receptas spinduliuoti laimę, pasak Anatolijaus – pačiam būti laimingu: „Visada reikia pradėti nuo savęs. Kaip sakoma, – „Mylėk artimą savo, kaip save patį“. Išvada – iš pradžių reikia išmokti mylėti save. Pradėti nuo savęs, pažinti save, padaryti išvadas ir tik po to dalytis laime su aplinkiniais“.

Anatolijus dalijasi paprastais ir užtikrintais laimės darbe receptais. „Pasisveikink, paklausk, kaip sekasi ir gausi informacijos, ko trūksta, kad kolega jaustųsi laimingas. Dažnai paklausiu kolegų vieno to pačio klausimo – „Kaip žmona, kaip vaikai? – sako jis. – Kažkas pasakė: „Nori būti laimingu? Būk!“. Na, ir aš su tuo negaliu nesutikti. Galiu pridėti tik – pradėk nuo savęs, mąstyk pozityviai, stenkis labiau, sportuok! Pagarba, rankos paspaudimas ryte, kavos-saldainių diena, anekdotų ar istorijų iš gyvenimo pasakojimas per bendrus pietus, bendros išvykos – viskas prisideda prie mūsų laimės ir galimybės ja dalytis. Galų gale turime žaidimų kompiuterį savo kabinete, ar tai ne tas dalykas, kuris kiekviena darbe galėtų padaryti laimingą?“

I.Gečienė taip pat dalijasi savo laimės receptu: „Visuomet mintyse sau primenu, kad turiu spinduliuoti tik teigiamą nuotaiką ir emociją, šypsotis, bendrauti. Juk darbe praleidžiame daugiau laiko nei namuose! Jei mintis užimsi neigiamomis emocijomis, tuomet ir pats darbas nevyks sklandžiai. Tuomet atrodys, kad ir kolegos dirba blogai, visi aplinkui nesilaiko terminų, susitarimų, nenusiteikę tau padėti. O juk taip nėra! Koks mano darbe laimės receptas? Mano pačios teigiamos ir pozityvios nuotaikos bei emocijos. Ir, žinoma, kolegos, kurie yra tokie patys kaip aš“.

Projekto partnerio nuotr./„Rimi“ darbuotojai
Projekto partnerio nuotr./„Rimi“ darbuotojai

Kaip išmokti laimės?

Jaustis laimingais galime išmokti. Tam ekspertai siūlo paprastus rutininius veiksmus. Pasirodo, taptume laimingesni, jei kasdien, mažiausiai 21 dieną, skirtume kelias minutes meditacijai, taip pat kolekcionuotume pozityvius per dieną nutikusius įvykius, juos užrašytume ir bent kartą per dieną perskaitytume. Dar rekomenduojama 10 minučių pasportuoti, parašyti pozityvią žinutę draugui arba prisiminti ir trumpai papasakoti, kuo buvo ypatinga pastaroji jūsų para. Šiuos laimės receptus psichologas pataria atlikti darbo aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito