Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?

Laidotuvės. Apie jas dažnas mūsų nenori net girdėti ar kalbėti apie tai su artimaisiais. Tačiau, ką daryti, kai su tuo tenka susidurti? Kur kreiptis, ką reikalinga atlikti? Kaip pagerbti mirusįjį? Tai tik keletas klausimų, kurie paliečia kiekvieną susidūrus su laidotuvėmis. Todėl šiandien į keletą klausimų atsakys atstovė, iš šias paslaugas teikiančios įmonės, „Laidojimo paslaugų centras“ direktorė Agnė Kirkickaitė.
„Laidojimo paslaugų centras“ direktorė Agnė Kirkickaitė
„Laidojimo paslaugų centras“ direktorė Agnė Kirkickaitė / Laidojimo paslaugų centro nuotr.

– Koks yra laidotuvių procesas?

– Nors laidotuvių procesas turėtų apimti tik netekties suvokimą ir pagarbų atsisveikinimą, tačiau neretai artimieji nežinodami kur kreiptis papuola į rūpesčių verpetą, o atsisveikinimas tampa skubus ir padrikas.

Todėl pirmiausia, mirus artimajam turime pasirinkti laidojimo paslaugų įmonę, kuria pasitikėtume ir, kuri būtų savo srityje patikima bei profesionali.

„Laidojimo paslaugų centras“ darbuotojai nukreiptų jus ir atliktų visus būtinus veiksmus, bei viskuo pasirūpintų už jus.

Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?
Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?

Laidojimo procesas labai ilgas ir painus, o ypač dėl to, kad tokiu emociškai jautriu momentu artimiesiems yra sunku racionaliai mąstyti, kad ir kiek kartų būtų iki tol su laidotuvėmis susidūrę ar domėjęsi laidotuvių eiga. Tiesiog netekties metu visi tampa ne tokie stiprūs, kaip įprastai. Štai kodėl svarbu rasti patikimą įmonę, kuri nepasinaudos jumis, nemanipuliuos sunkią minutę, o priešingai – visus laidotuvių rūpesčius nuims nuo jūsų pečių, kad galėtumėte ramiai ir oriai atsisveikinti su savo artimu.

Viskas prasideda nuo teisinių klausimų tvarkymo, t.y. mirties konstatavimo ir liudijimo, o vėliau tenka atvykti į laidojimo paslaugų įmonę, kurioje galite pasirinkti kada ir kur bus atsisveikinama su velioniu, būtų jis kremuojamas ar ne, kaip būtų aprengtas, pasirinktumėte karstą ar urną, kitus religinius reikmenis pagal velionio tikėjimą, gėles ir papuošimus šarvojimo salėje, bei visas kitas reikalingas ar pageidaujamas paslaugas. Laidojimo įmonė sutvarkytų visus būtinus dokumentus.

– „Laidojimo paslaugų centro“ vieni iš moderniausių laidojimo namų, kuo jie ypatingi?

– „Laidojimo paslaugų centras“ šiai dienai turi 9 padalinius, kurių didžioji dalis įsikūrusi Vilniuje, visuose laidojimo namuose yra skirtingų dydžių ir moderniai įrengtos šarvojimo salės, todėl atitinka kiekvieno užsakovo poreikius. Mūsų laidojimo namai išsiskiria ne tik moderniu interjeru, kuris leidžia atvykusiems jaustis patogiai, bet visi padaliniai įsikūrę vos per kelis žingsnius nuo bažnyčių. Tiek aplinka, tiek įrengimas ir kvapas bei profesionalus jaunatviškas personalas, sukuria jausmą, kad norisi čia būti. Taip pat apie mus atsiliepia didžioji dalis klientų, kad ir kaip keistai kartais tai skambėtų. Norėčiau paminėti, kad šiuo metu turime naujausiai įrengtą šarvojimo salę Vilniuje (Matulaičio a. 3), kuri stebina savo išskirtiniu ir jaukiu interjeru. Į ją galima patekti per vienintelę meno galeriją, įsikūrusią laidojimo namų patalpose. Taigi tai puikus sprendimas gerbiantiems meną ir ieškantiems ypatingos vietos atsisveikinti su savo artimuoju.

Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?
Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?

Pagrindinis mūsų išskirtinumas, tai pilnas paslaugų kompleksiškumas, mes galime suteikti visiškai visas reikalingas paslaugas, todėl artimajam tokią diena daugiau niekuo rūpintis nereikia, mes viską galime atlikti už jį. Teikiame aukščiausios kokybės paslaugas už bene geriausią kainą tarp konkurencinių įmonių. Galiu drąsiai sakyti, kad mes užtikriname tik aukščiausią aptaranavimo lygį, todėl mus renkasi organizuoti valstybines, prezidentines ir kitas išskirtines laidotuves, kur ypatingai svarbu išlaikyti aukštą profesionalumą, protokolų išmanymą ir turėti tam reikalingus resursus.

– Kokios šiais laikais laidojimo tradicijos? Kokių nebelieka? Kokios dabar yra laidojimo mados?

– Kadangi visi žmonės yra skirtingi, tai ir pageidavimai laidotuvių ceremonijoms skiriasi. Vieni renkasi paprastas ir orias laidotuves, laikantis daugiau tradicijų, pavyzdžiui šarvojimą dvi – tris paras, samdant giesmininkus, saikingai papuošiant šarvojimo salę, kiti – išskirtines ir prabangias. Tarkime, su gyva muzika, daugybe gėlių papuošimų šarvojimo salėje, iškilmingą mirusiojo išlydėjimą.

Laidojimo paslaugų centro nuotr./„Laidojimo paslaugų centras“ direktorė Agnė Kirkickaitė
Laidojimo paslaugų centro nuotr./„Laidojimo paslaugų centras“ direktorė Agnė Kirkickaitė

Pagrindinės tradicijos išlieka – velionis šarvojamas, laikomasi religinių papročių, dvasininkas išlydi ir meldžiasi kapinėse, gėlės taip pat išlieka būtinos laidotuvių ceremonijoje. Jomis yra puošiamas ir karstas arba urna, artimieji užsako gedulo vainikus, atėjusieji pagerbti mirusiojo renkasi gedulo krepšelius ar skintas gėles. Tradicija nešti lyginį skaičių gėlių išlieka iki šiol. Pasikeitė tik tai, jog anksčiau vyravo tik baltos gėlės, o dabar atsiranda daugiau spalvų, įmantresnių kompozicijų. Giesmininkus renkasi didžioji dalis užsakovų, tačiau jų giedojimo laikas sutrumpėjo tik iki keleto valandų dažniausiai, likusį laiką užtenka ramaus atitinkamo muzikinio fono, kartais pasirenkami gyvos muzikos atlikėjai – smuikas, arfa, kanklės. Fotografų samdymas vis retesnis, tačiau didžioji dalis renkasi rodyti nuotraukas iš velionio gyvenimo akimirkų per visose salėse esančius televizorius. Taip pat vis dažniau „Laidojimo paslaugų centras“ gauna prašymų perskaityti kalbą kapinėse, ar perskaityti eiles ir taip pagerbti velionį. Beveik visiškai išnyko tokios tradicijos kaip gedulinių vėliavų nešimas, dūdų orkestrai, šarvojimas namuose.

Mano nuomone, pagrindinis pasikeitimas tas, kad anksčiau laidotuvių ceremonija buvo dramatiškai graudi, o dabar stengiamasi sukurti kuo ramesnę, šiltesnę nuotaiką, kad atsisveikinimas taptų ramus ir taikus.

– Kokios laidotuvių aprangos mados? Tiek žmonių ateinančių pagerbti mirusįjį, tiek velionio.

– Ateinančių atsisveikinti su mirusiuoju apranga dažniausiai būna paprasta, santūri, vyrauja tamsesnių spalvų drabužiai, bet kartais pastebime ir ryškiau apsirengusių. Svarbu pasirinkti aprangą, kuri būtų pagarbi, moterims reiktų vengti trumpų sijonų ar palaidinių didelėmis iškirptėmis, aukštakulniai taip pat neturėtų kelti triukšmo tyliuose laidojimo namuose.

Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?
Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?

Velionis įprastai rengiamas įkapėmis (laidotuvių drabužiais), parenkamais laidojimo namuose, laikomasi religinių papročių. Buvo atvejis, kad kai mirusįjį rengėme mėgstamais džinsais, šortais ir sportbačiais, o vietoje gedulingų pietų artimieji laiką leido sodyboje valgydami suši.

– Kaip profesionalai domitės ir kitų šalių madomis, naujovėmis. Kuo išskirtinės kitų šalių laidotuvės?

– Labai sunku lyginti lietuviškas ir kitų šalių laidotuves, nes visi turi labai skirtingas tradicijas, apie kurias būtų galima pasakoti valandų valandas.

Keletas skirtumų: rytų šalys mėgsta kuo ryškesnius, dirbtinų gėlių vainikus, pas mus priešingai – baltų gėlių. Pagal didžiąją dalį tikėjimų mirusysis aprengiamas taip, kaip įprasta rengtis esant gyvam – būtini apatiniai ir viršutiniai drabužiai, o musulmonai laidoja nuogą, į medžiagą suvyniotą mirusįjį. Lietuvoje nėra kažkaip išskiriama ar laidojama moteris, ar vyras, o štai pas turkus – moterys į šarvojimo salę neina. Taip pat mums įprasta matyti kapines miške ar atvirame lauke, o Puerto Rike kapinės yra ant vandenyno kranto, paplūdimyje, o Indonezijoje – olose. Žydai ir musulmonai mirusiojo kūno prausimą palieka tik vyresniesiems ar dvasininkams, o pas mus tuo rūpinasi laidojimo įmonių darbuotojai.

Pasaulyje populiarėja gamtai draugiškos – ekologiškos laidotuvės. Laidojimai į žemę kasmet padaro milžinišką žalą aplinkai, todėl populiaru tampa laidojimo procese naudoti ritualinius reikmenis (karstus, urnas), kurie yra savaime suyrantys ir irdami neužteršia gruntinio vandens ar dirvožemio.

– Galbūt žmonės yra prašę šarvoti ne tik laidojimo namuose, bet ir išskirtinėse vietose?

– „Laidojimo paslaugų centras“ darbuotojams dažniausiai tenka susidurti, kai šarvojama mūsų laidojimo namuose, tačiau kartais, žinoma, renkamasi ir kitos vietos – bažnyčios, koplyčios, muziejai, teatrai, akademijos ar kitos velionio pamėgtos vietos. Visus šiuos pasirinkimus lemia velionio išreikšta išskirtinė valia ar tai, kas jis buvo.

– Ar žmonės atsižvelgia į mirusiojo norus? Kokie jie būna?

– Mums, laidojimo namų darbuotojams, sunku atsakyti ar atsižvelgiama į mirusiojo norus, nes apie juos išgirstame tik iš artimųjų, jie gali įvardinti, o gali ir ne. Tačiau dažnai girdime, kad to ar to pageidavo velionis.

Dažnai į karstą, velionio prašymu, yra dedami jam svarbūs daiktai, pavyzdžiui, akiniai, laikrodis, cigaretės ar net telefonas.

Lietuviai yra santūrūs, todėl ir pageidavimai būna dažniausiai įprasti ir įgyvendinami. Bet visada stengiamės kalbėti apie tai, kad labai svarbu yra pasikalbėti šeimos rate apie savo pageidavimus. Taip, tai labai sunkus emociškai pokalbis ir visi jo vengia, bet atėjus tai dienai, artimieji nesijaučia užtikrinti kai nežino, ko būtų norėjęs velionis. Būna ir nemažai nemalonių situacijų, kai artimųjų požiūriai į laidotuves išsiskiria, o nežinodami mirusiojo valios nežino kaip išspręsti susidariusią situaciją, viskas būna daug paprasčiau, kai velionio valia išreikšta. Tada artimieji žino, kad padarė viską, ko buvo norėta. Tokiu atveju ir netektį jiems ištverti lengviau.

Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?
Laidojimo paslaugų centro nuotr./Laidotuvių procesas ir šiuolaikinės mados. Kas tai?

„LAIDOJIMO PASLAUGŲ CENTRAS“ – tai daugiau nei 20 metų veikianti įmonė. Esame savo srities profesionalai ir galime pasirūpinti visais su laidotuvėmis susijusiais rūpesčiais. Atsakingai ir laikantis protokolų suorganizuosime įvairaus tipo laidotuves – prezidentines, valstybines, VIP ar ekonomines. Esame tam, kad Jūsų pečių neslėgtų laidotuvių organizavimo rūpesčiai.

Visą parą veikianti tarnyba +370 600 65555.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito