Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Laimės dietos“ autorė Rimantė Kulvinskytė rašo laiškus tūkstančiams „Maximos“ darbuotojų

Apie ką svajoji, kas padėtų pasijusti geriau? Jeigu tokie klausimai sukirbina emocijas, tai ženklas, kad žmogui reikia išsikalbėti ir būti išgirstam, įsitikinusi Rimantė Kulvinskytė, projekto bei savęs pažinimo mokymų „Laimės dieta“ įkūrėja. Visą spalio mėnesį ji siunčia laiškus didžiausio Lietuvos darbdavio, prekybos tinko „Maxima“ darbuotojams – daugiau nei 11 tūkst. žmonių skatinami įsiklausyti į savo poreikius ir nebijoti kreiptis pagalbos į psichologus.
Emocinė sveikata
Emocinė sveikata / Maxima nuotr.

„Pačiai visai neseniai teko padirbti kasininke „Maximoje“, atidarant parduotuvę Klaipėdos „Akropolyje“ – susiduri su daugybe įvairaus amžiaus žmonių, su įvairiomis nuotaikomis, kartu turi dėmesingai dirbti su pinigais. Tai atsakingas, koncentracijos reikalaujantis darbas, bet kartu ir galimybė matyti tikrąją Lietuvą, ne iš mažų ir didelių ekranų. Apskritai darbas paslaugų srityje reikalauja jėgų ir atsidavimo, o rūpindamiesi kitais ir aplinkiniu pasauliu, esame linkę pamiršti save. Todėl kilo idėja parašyti laiškus visai „Maxima“ komandai, kurie paskatintų savistabą, įkvėptų žmones pajusti savo poreikius ir tęsti vidinę kelionę su specialistų palaikymu – juk „Maxima“ darbuotojams užtikrina galimybę nemokamai kreiptis į psichologus. Nuoširdžiai noriu, kad kuo daugiau žmonių suprastų, kokia vertinga gali būti specialistų pagalba“, – kalba „Laimės dietos“ įkūrėja ir lektorė R.Kulvinskytė.

Prekybos tinkle „Maxima“ dirba virš 11 tūkst. žmonių – tai didžiausias darbdavys Lietuvoje ir viena pirmųjų bendrovių, užtikrinusi darbuotojams psichologų pagalbą, kaip vieną iš būtinų nuolatinių priemonių, rūpinantis sveikata.

Maxima nuotr./Rimantė Kulvinskytė
Maxima nuotr./Rimantė Kulvinskytė

Tiesa, R. Kulvinskytė atkreipia dėmesį, jog žmonės neretai įsivaizduoja galintys kreiptis pagalbos tik labai rimtais atvejais, ištikus didelei bėdai, tačiau moteris ragina nelaukti kritinių aplinkybių.

„Niekas mūsų nemokė, kad stiprūs žmonės gali prašyti pagalbos. Savo bėdas, nerimą, emocinį diskomfortą esame linkę sumenkinti, tačiau jis niekur nedingsta – kaupiasi, kol galiausiai prasiveržia netikėtomis aplinkybės ir nemaloniais būdais. Savo laiškais, kuriuos „Maximos“ kolektyvui rašau kaip draugams, noriu paskatinti įsiklausyti į save. Jei klausimas „kaip tu iš tiesų jautiesi?“ arba „kur esi neišgirstas?“ sukelia graudulį arba sukirba kitokios emocijos – tai ženklas, jog reikia skirti sau dėmesio, išsikalbėti ir būti išgirstam. Juk ne visada galime išsikalbėti su artimaisiais, nes jie kiekvienas savaip į mus tiesia rankas, o psichologas neteisia, nevertina ir gali pažvelgti į mus objektyviai“, – pasakoja „Laimės dietos“ įkūrėja ir lektorė.

Prasidėjo per pandemiją – liko visam laikui

„Psichologų pagalbą darbuotojams pradėjome organizuoti prasidėjus COVID-19 pandemijai – tuo nežinomybės laikotarpiu, kai buvo drastiškai sutrikdytas visų mūsų įprastas gyvenimas, kiekvienas jautėme nerimą ar net baimę, todėl iškart pradėjome ieškoti būdų, kaip pagelbėti didžiuliam mūsų kolegų būriui“, – pasakoja Snieguolė Valiaugaitė, „Maximos“ vidinės komunikacijos vadovė.

Tuo metu kaip tik įsikūrė apie pusšimtį profesionalių psichologų visoje Lietuvoje suvienijusi platforma „Visipsichologai.lt“ su kuria „Maxima“ pradėjo bendradarbiauti ir ši partnerystė tęsiasi iki šiol.

Asmeninio archyvo nuotr./Rimantė Kulvinskytė
Asmeninio archyvo nuotr./Rimantė Kulvinskytė

„Supratome, kad greta labai plataus spektro mūsų darbuotojams siūlomų naudų, būtina tikslingai rūpintis psichologine kolegų gerove ir tam geriausia pasitelkti profesionalus. O šį mėnesį norime priminti kolegoms patiems atkreipti dėmesį į savo emocinę sveikatą ir drąsiai naudotis galimybe kreiptis į specialistus. Esame dėkingi Rimantei Kulvinskytei, kad ji mums padeda tai padaryti šiltai, jautriai, užčiuopdama aktualius klausimus kitaip – Rimantė jau ilgą laiką yra „Maximos“ ambasadorė ir geros emocinės savijautos „receptų“ partnerė“, – pasakoja S.Valiaugaitė.

Profesionalius psichologus sujungusi platforma sudaro galimybes gauti emocinę pagalbą plačiam žmonių ratui net atokiausiuose šalies kampeliuose. Anoniminei ir nemokamai profesionalų pagalbai darbuotojai gali patogiai registruotis internetu. Jie gali pasirinkti norimą nuotolinės konsultacijos datą, laiką ir psichologą, kalbantį lietuviškai, rusiškai arba lenkiškai. Sudarytos galimybės tinkamu metu pasijungti į pokalbį per kompiuterį, planšetę ar išmanųjį telefoną. Neturintiems išmaniojo įrenginio psichologas konsultacijas suteikia telefonu.

Laikas prisiruošti vidinei kelionei

„Pati pirmą kartą apsilankiau pas psichologą dėl labai pragmatiškos priežasties – nedrįsau išleisti savo parašytos knygos – rankraštis metus gulėjo stalčiuje, – atvirauja R. Kulvinskytė. – Nežinojau, ko tikėtis, eidama į psichologo kabinetą, tačiau atradau savo galią, ištreniravau atsparumo raumenis, supratau savo stiprybes, kitaip pradėjau matyti savo pasiekimus, išmokau pasakyti ne, išsigryninau vertybes, kad nesiblaškyčiau paskui įvairias galimybes. Rekomenduoju visiems leistis į šią vidinę kelionę – draugai, kuriuos priverčiau nueiti pas specialistą, dėkoja kaip už didžiausią dovaną“.

„Laimės dietos“ autorė įsitikinusi, kad psichologinę pagalbą žmonės laiko savaime suprantama modernaus pasaulio paslauga, nejaučia baimės kreiptis į specialistus, tačiau vieni negali sau to leisti finansiškai, kiti neprisiruošia, vis apgauna save, kad jaučiasi gerai arba ne visai teisingai įsivaizduoja psichoterapijos paskirtį ir psichologo funkciją.

„Kol nebuvau susidūrusi su psichoterapija, pati galvojau, kad psichologas yra tarsi orakulas – papasakoji savo problemą, o jis pasako, ką reikia daryti. Tačiau specialistas yra tarsi kelio ženklas, padedantis rasti tau geriausią ir sveikiausią kelią, o automobilį turi vairuoti pats. Kaip žurnalistė, jau daugiau nei puse dešimtmečio tyrinėjanti laimės sritį, galiu pasakyti, kad laimė ir meilė sau nėra tiesiog jausmas – tai darbas, tačiau tikrai vertas laiko ir pastangų“, – teigia R. Kulvinskytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento