Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuviai sukūrė inovatyvią vandens valymo sistemą: padės mažinti į Baltijos jūrą patenkančių medikamentų likučių kiekį

Lietuvoje trūksta vandens valymo įrenginių, galinčių efektyviai ir saugiai išvalyti medikamentų likučiais užterštą vandenį, o mūsų šalyje jų koncentracija yra didžiulė. Įmonė „Bioksa“ gavo Europos sąjungos finansavimą ir sukūrė šią problemą sprendžiančios technologijos prototipą – dideliu efektyvumu pasižyminčią nanofiltracijos membranų ir pažangiosios oksidacijos sistemą.
Lietuviai sukūrė inovatyvią vandens valymo sistemą: padės mažinti į Baltijos jūrą patenkančių medikamentų likučių kiekį
Lietuviai sukūrė inovatyvią vandens valymo sistemą: padės mažinti į Baltijos jūrą patenkančių medikamentų likučių kiekį / „Bioksa“ nuotr.

„Vandens užterštumas mikroteršalais – globalinė problema, kelianti riziką ne tik vandens ištekliams, jo kokybei, bet ir visai ekosistemai. Jūrų, upių, ežerų vandenis teršia ne tik pramonė, žemės ūkis, transportas, bet ir neatsakinga pavienių žmonių veikla, ypatingai – į kanalizaciją išmetami farmacinių medžiagų likučiai, kurių koncentracija jau siekia arba viršija nustatytas aplinkai pavojingas normas. Ne išimtis ir Baltijos jūra, kurioje aptinkama aibė sunkiai skaidomų farmacinių medžiagų“, – problemą įvardina Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ grupės vadovė Teresė Škutaitė.

Inovacijų agentūros nuotr./Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ vadovė Teresė Škutaite
Inovacijų agentūros nuotr./Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ vadovė Teresė Škutaite

Ekspertės teigimu, nuotekų valyklose naudojamos įprastinės technologijos yra nepajėgios pašalinti į vandenį patenkančius mikroteršalus. Todėl svarbu ne tik skatinti sistemingą vartojimo ir gamybos įpročių transformaciją, taip greičiau pereinant prie žiedinės ir žaliosios ekonomikos, bet ir kurti inovatyvius taršą mažinančius mechanizmus.

Jai antrina ir įmonės „Bioksa“ atstovas dr. Vytautas Abromaitis bei teigia, jog šiuo metu įmonių, kurios užsiimtų technologinių sprendimų diegimu mažinant prioritetinių teršalų sklaidą ir vandens ekosistemų taršą, Lietuvoje itin trūksta.

„Bioksa“ nuotr./Vytautas Abromaitis
„Bioksa“ nuotr./Vytautas Abromaitis

„Aplinkosauginių problemų sprendimas yra vienas iš pagrindinių mūsų įmonės tikslų – norime prisidėti prie tvarios aplinkos kūrimo, saugoti mūsų Baltijos jūrą, į kurią patenka nekokybiškai išvalytos nuotekos, taip pat prisidėti prie visuomeniškojo principo. Atlikta studija parodė, jog Lietuvoje farmacinių medžiagų likučių koncentracija yra didžiulė, todėl mums, kaip vandens valymo sprendimus kuriančiai įmonei, svarbu prisidėti prie šios opios problemos sprendimo – ypatingai atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje tuo dar mažai kas užsiima“, – sako įmonės atstovas.

Ieško netradicinių sprendimų

Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros pagrindu veikianti įmonė „Bioksa“ kartu su partneriais iš Olandijos sukūrė hibridinę specialiai modifikuotą tiesioginio valymo (angl. direct nanofiltration) nanofiltracijos membranų ir pažangiosios oksidacijos technologiją, skirtą galutinai pašalinti šių medžiagų likučius iš užteršto vandens ir membranų koncentrato. Projekto vertė – beveik 300 tūkst. eurų, kurių daugiau nei pusė buvo finansuota Europos struktūrinių fondų lėšomis.

„Laikotarpis, kuomet įgyvendinome šį projektą, buvo išties labai intensyvus, kadangi savo veikloje orientuojamės į nestandartinius sprendimus, prototipų konstravimo metu kilo daug techninių neaiškumų, kuriuos reikėjo spręsti. Procesą apsunkino ir tai, kad Lietuvoje dar nėra susiformavusios stiprios tiriamosios bazės, kuomet kalbame apie farmacinių medžiagų keliamos taršos analizę, todėl teko kreiptis pagalbos ir į užsienyje esančius partnerius. Nepaisant visų kilusių iššūkių ir bemiegių naktų, džiaugiamės įgyvendintu projektu ir jo rezultatu“, – dalijasi „Bioksa“ vadovas.

Jo teigimu, bendrovė sukurtą sprendimą planuoja vystyti ir toliau. Europos Sąjungai griežtinant reikalavimus dėl medžiagų patekimo į gamtinę aplinką, „Bioksa“ šią nišą mato kaip vieną prioritetinių veiklos sričių, tad planuose – ir pramoninių nuotekų valymo sprendimų vystymas.

Dar palyginti jaunos, vos penktus metus skaičiuojančios, įmonės siekis – nestovėti vietoje bei visada būti bent vienu žingsneliu priekyje.

„Siekiame tapti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros vandens valymo srityje pirmaujančia įmone, kurios kuriami sprendimai generuotų aukštą pridėtinę vertę pramonei bei prisidėtų prie darnios ir saugios aplinkos kūrimo. Norime neužsisukti tame pačiame rate, ieškoti netradicinių sprendimų bei daryti kitaip nei daro visi“, – sako dr. V. Abromaitis ir džiaugiasi iš klientų sulaukiantis ne tik standartinių, bet ir individualių užklausų, kurioms atliekami įvairūs tyrimai bei ieškoma efektyviausių problemos sprendimo būdų.

Lietuvai siekiant ambicingų strateginių tikslų žiediškumo ir žaliųjų inovacijų srityse, Inovacijų agentūros „GreenTech Hub“ padalinio komanda padeda šalies verslams prisitaikyti prie reguliacinių pokyčių, nemokamai konsultuoja įmones dėl finansavimo galimybių, projektų bei padeda rasti verslo partnerius tiek Lietuvos, tiek ir tarptautinėse rinkose.

Įmonės, kurioms aktuali žalioji transformacija, gali nemokamai konsultuotis nurodytais kontaktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas