Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto žinovė dalinasi šašlykų paruošimo paslaptimis ir atskleidžia išpuoselėtą šeimos receptą: išbandykite

Prasidėjus šiltajam metų laikotarpiui, oras vis dažniau prisipildo viliojančiu kepamų šašlykų aromatu. Jau tapo įprasta, kad šis patiekalas skelbia lauko kepsninių sezono pradžią ir drąsiai galėtų būti vadinamas nacionaliniu Lietuvos valgiu. Todėl kone kiekvienas lietuvis žino geriausią šašlykų marinavimo receptą, išmano visas kepimo paslaptis ir moka paruošti tobuliausią jų variantą. Tačiau maisto žinovė sako – yra keletas esminių taisyklių, kurių laikantis šis patiekalas kaip mat išgaruos iš lėkščių. Kokios jos ir į ką, ruošiant šašlykus, atkreipti daugiausia dėmesio? Apie tai ir pasakoja maisto žinovė bei dalinasi laiko patikrintu šeimos receptu.
parduotuvės „Kadaginė“ vadovė Aušra Matekonė
parduotuvės „Kadaginė“ vadovė Aušra Matekonė / Įmonės nuotr.

Galioja kelios taisyklės

Lietuviai mėsą vertina, moka ją paruošti ir mėgsta pastarąją valgyti bei vaišinti svečius. Apie tai kalba didžiausiame outlet Šiaurės Europoje – „Vilnius Outlet“ – įsikūrusios kokybiškų rūkytų mėsos gaminių parduotuvės „Kadaginė“ vadovė Aušra Matekonė.

Todėl, anot jos, mūsų šalyje šašlykai – tokie populiarūs. Mat šis valgis, A.Matekonės teigimu, yra vienas paprastesnių mėsos patiekalų. Be to, priduria ji, šašlykai dažniausiai kepami lauke, atšilus orui, taigi atidaro daugelio išsiilgto valgymo gamtoje sezoną.

Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai
Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai

„Dėl šių priežasčių lietuviai šį patiekalą išties mėgsta. Beveik kiekviena šeima turi autentiškus, laiko jau patikrintus mėsos marinavimo būdus, išmano jos kepimo subtilybes. Todėl šašlykas tampa kulinarinio pasididžiavimo dalimi, tema pokalbiui, priežastimi laiką praleisti gamtoje. Tai – svarbi mūsų bendravimo kultūros sudedamoji“, – pasakoja A.Matekonė.

Lietuviai mėsą vertina, moka ją paruošti ir mėgsta pastarąją valgyti bei vaišinti svečius.

Tačiau, pažymi maisto žinovė, šašlykų paruošimas tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paprastas. Mat, pasak A. Matekonės, norint tobulo rezultato, verta atkreipti dėmesį į keletą esminių taisyklių.

„Pagrindinė ir dažniausiai daroma klaida – per didelis prieskonių kiekis. Jų padauginus, galima užgožti mėsos skonį. Taip pat neskani ir stipriai perkepta mėsa. O visa kita – laisvė kūrybai ir eksperimentams. Visada labai džiaugiuosi, kai žmonės eksperimentuoja, bando įvairius skonius, ragauja, aptaria skirtingus marinavimo, kepimo būdus. Kiekvienas turime savo paslaptis ir diskusijos veda į tobulybę“, – šypsosi „Kadaginės“ vadovė.

Leiskime skoniui atsiskleisti

Paklausta, ką visgi galėtų patarti ieškantiems geriausio šašlykų paruošimo būdo, A.Matekonė atskleidžia pagrindinius šio patiekalo gamybos žingsnius. Pirmiausia, anot jos, reikia tinkamai pasirinkti mėsą.

Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai
Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai

„Šašlykas mūsų šeimoje nuo seno gaminamas iš kiaulienos sprandinės. O mėsa turi būti gera – kokybiška, būtinai šviežia ir jokiu būdu ne šaldyta. Taip pat su riebaliuku – taip ji tik sultingesnė. Mėsą pjaustome vidutinio, 4–5 centimetrų, dydžio kubeliais. Jei supjaustysime per smulkiai – ji greitai perkeps. O per stambią tinkamai iškepti bus sunkiau. Tuomet mėsą reikia marinuoti. Tai galima padaryti įvairiausiais būdais: su prieskoninėmis žolelėmis, skirtingų rūšių pipirais, jau paruoštais prieskonių mišiniais. Tik, kaip jau minėjau, svarbu – nepersistengti. Geras šašlykas turi atskleisti tikrą mėsos skonį, kurį papildo prieskoniai, bet ne atvirkščiai“, – pažymi A.Matekonė.

Geras šašlykas turi atskleisti tikrą mėsos skonį, kurį papildo prieskoniai, bet ne atvirkščiai.

Pasak jos, tobulam rezultatui svarbus ne tik tinkamas patiekalo paruošimas, bet ir apgalvotas kepimas. Tam, A.Matekonės teigimu, būtina pasiruošti bei reikiamai ant iešmų suverti mėsą.

„Visi suverti gabalėliai turi būti vienas su kitu susilietę, bet ne per stipriai suglausti. O kepti šašlyką geriausia ant žarijų. Pradžioje – aukštoje kaitroje, kad ant mėsos susidarytų plutelė ir sultys užsirakintų gabalėlių viduje. Vėliau kepama žemesnėje temperatūroje. Vartyti šašlyko daug kartų nereikia – tik tiek, kiek būtina apskrudimui iš visų pusių“, – pataria maisto žinovė.

Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai
Įmonės nuotr./Mėsos gaminiai

Garnyrą verta paįvairinti

Kiekvienas kulinaras turi geriausio šašlykų garnyro receptą. Vieni juos pateikia su jau klasika tapusiais ryžiais, kiti šalia serviruoja šviežias daržoves. Savo ruožtu A.Matekonė siūlo tokius tradicinius garnyrus paįvairinti.

„Prie šašlykų puikiai tinka ir šviežios, ir raugintos, marinuotos ar sūdytos daržovės. Taip pat – visos prieskoninės žoleles, salotų lapai, svogūnų laiškai. Kai jau turime tobulą skonių derinį ir žinome visas šašlykų paruošimo paslaptis, galime mėgautis tikru šiltojo sezono kulinarijos karaliumi. Mūsų šeimoje jo receptą daugybę metų tobulino mano tėtis ir mama. Drąsiai galiu teigti – mums tai pats mėgstamiausias bei skaniausiais variantas“, – teigia A.Matekonė.

Įmonės nuotr./parduotuvės „Kadaginė“ vadovė Aušra Matekonė
Įmonės nuotr./parduotuvės „Kadaginė“ vadovė Aušra Matekonė

Norintiems juo pasimėgauti, pašnekovė siūlo išbandyti receptą, kuris tikrai nustebins net didžiausią šašlykų mėgėją.

Skanūs iki paskutinio kąsnio: sultingi ir gardūs šašlykai

Reikės: 1 kg kiaulienos sprandinės, 15 g druskos, 2 valgomųjų šaukštų mėgstamo aliejaus, 1 valgomojo šaukšto balzaminio acto, 1 valgomojo šaukšto obuolių acto, 1 valgomojo šaukšto 5 pipirų mišinio, 2 valgomųjų šaukštų raudono sauso vyno, 2–3 šviežių gelsvės šakelių (galima ir be jų), 200 ml gazuoto mineralinio vandens.

Paruošimas:

Pirmiausia pasiruoškite marinatą. Visus ingredientus, išskyrus mineralinį vandenį, sumaišykite dideliame inde. Tada supjaustykite mėsą 4–5 centimetrų dydžio kubeliais, sudėkite juos į indą su prieskoniais. Gerai išmaišykite, ištrinkite mėsą marinatu. Tuomet supilkite mineralinį vandenį. Palikite pastovėti šaltai mažiausiai 2 valandas, o geriausia – per naktį. Kepkite ir mėgaukitės.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas