Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Monetos dydžio išmanus įrenginys leis atsikratyti problemų su nugara

Bemaž trečdalį gyvenimo praleidžiame kėdėje. Todėl sunku patikėti, kad sėdėti taisyklingai moka retas iš mūsų. Visgi jau mokyklos suole sėdintys mokiniai pradeda skųstis nugaros skausmais. Skaudanti nugara tapo kone įprasta daugelio kasdienybė. Tačiau išsiugdyti teisingus sėdėjimo įpročius ir išvengti su tuo susijusių sveikatos problemų yra daug paprasčiau nei atrodo.
Daviklis „S 0.4“ / gamintojo nuotr.
Daviklis „S 0.4“ / gamintojo nuotr.

Sveika darbo aplinka yra dalykas, darantis didžiulę įtaką dirbančiųjų sveikatai, pasitenkinimui ir produktyvumui. Kaip tik todėl baldų prekybininkė „Narbutas“, nuolat edukuojanti klientus šia tema, iniciavo renginį skirtą būtent taisyklingos sėdėsenos temai.

Renginio metu buvo pristatyti ne tik pagrindiniai teisingo sėdėjimo principai, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį kiekvienas sėdimą darbą dirbantis žmogus, bet ir naujausios technologijos, padedančios užtikrinti jų laikymąsi.

Technologija sėdėjimo įpročiams lavinti

Pirmojoje vakaro dalyje pagrindinis pranešėjas buvo „Narbutas“ partneriu tapusios vokiečių kompanijos „INTERSTUHL“ atstovas Marcas Lehmannas pristatė kol kas analogų neturintį išmanųjį jutiklį „S 4.0“.

Šis monetos dydžio prietaisas sukurtas didžiausios Europoje darbo kėdžių gamintojams „INTERSTUHL“ – įmonės, kuri parduoda apie 4000 vnt. kėdžių per dieną ir suteikia net 10-ies metų garantiją visam asortimentui – bendradarbiaujant kartu su navigacinių sistemų ir išmaniųjų laikrodžių „Garmin“. Jis tvirtinamas tiesiai ant biuro kėdės ir atlieka dvi pagrindines funkcijas – įvertina naudotojo sėdėjimo įpročius ir primena, kad laikas pakeisti padėtį arba padaryti pertrauką.

„Narbutas“ renginio akimirka / partnerio nuotr.
„Narbutas“ renginio akimirka / partnerio nuotr.

„Visų svarbiausia yra tai, kad jutiklis naudotojui suteikia grįžtamąjį ryšį apie jo asmeninius sėdėjimo įpročius. Jis pasakys, ar sėdėjimo pozicija yra tinkama ir kada laikas ją keisti. Lygiai, kaip ir treniruojantis, sėdint taip pat galima kelti tikslus, o jutiklis įvertins – ar sėdite gerai, ar reikia tobulintis pačioje kėdėje. Taip pat jis suteikia gaires, kaip pritaikyti gaunamą informaciją būtent jums, primena kokią mankštą galima atlikti pačioje kėdėje, bei motyvuoja pagerinti sėdėjimo įpročius.“, – pasakojo M.Lehmannas.

Pasak „INTERSTUHL“ atstovo, nesvarbu kokią ergonomišką kėdę beturėtume, viena didžiausių problemų yra ta, kad neišnaudojame jų teikiamų privalumų. „Bet koks judesys yra gerai, ir yra labai svarbu, kad dienos pabaigoje kiekvienas kėdės kampas būtų panaudotas. Jutiklis būtent tam ir skirtas – kad pasakytų, jog atėjo laikas atlikti šią mankštą“, - teigė pranešėjas.

Šia technologija itin paprasta naudotis – tereikia pritvirtinti daviklį prie kėdės, o visa informacija matoma kompiuteryje. Be to, šie duomenys išlieka konfidencialūs ir nėra niekur siunčiami. Dar daugiau, kartu su davikliu, naudotojas gauna prieigą prie duomenų bazės bei specializuotų straipsnių, kur galima daugiau sužinoti apie sveiką sėdėseną ir sveiką gyvenimo būdą.

Kineziterapeutas: priminimas šiais laikais yra labai svarbus

Antrasis vakaro pranešėjas, kineziterapeutas Vidmantas Zaveckas akcentavo, kad šiuolaikinis žmogus prasėdi beveik trečdalį savo gyvenimo. Kaip tik todėl vienos pagrindinių nusiskundimo skausmais sričių yra kaklas, tarpumentis ir juosmuo, o padėties įtaka tam yra didžiulė. Vis dėlto, jis ragino nepamiršti, kad kiekvieno laikysena ir judėsena yra individuali, todėl svarbu yra suprasti principus, o ne stengtis įsiminti taisykles.

Vieną tokių jis paminėjo sėdėjimą tiesiu stuburu, kuri nors atrodo gražiai, tačiau iš tiesų tik bereikalingai apkrauna stuburą, mat jis pats nėra tiesus. Raumenys, pasak jo, turi judėti. Dėl to ir kuriamos kėdės, kuriose žmonės šiek tiek judėtų – jei raumenys nejuda, neišvengiama raumenų atrofija arba tiesiog jų mirtis.

„Narbutas“ renginio akimirka / partnerio nuotr.
„Narbutas“ renginio akimirka / partnerio nuotr.

Pasak V.Zavecko, kėdė yra forma, o sėdėjimas – turinys. „Net ir turėdami gerą formą, galim ją užpildyti prastu turiniu. Praktika rodo, kad žmonės, kurie įsigyja ir investuoja į kėdes, dažnai nepanaudoja visų kėdžių galimybių ir todėl jomis nusivilia“, – įžvalgomis dalinosi kineziterapeutas.

„Pastebėta, kad žmonės įsigiję reguliuojamą kėdę, reguliuojamo aukščio stalus, toliau sėdi savo įpročių vergystėje. Sėdi ant vieno šono, sėdi vieną koją sukryžiavę arba stovi ant tos pačios kojos. Pakeisti tą įprotį yra labai sunku. Jo teigimu, kaip tik todėl ir kuriamos programos, suteikiančios grįžtamąjį ryšį apie sėdėjimo laiką, padėtį, jos kaitą ir primena, kad laikas atlikti vieną ar kitą veiksmą. Mūsų išmaniam pasauly priminimas yra labai svarbus“, – reziumavo kineziterapeutas V.Zaveckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas