Granato vaisiuje slypi sveikatos užtaisas
Kiekviena šalis gali pasigirti ją reprezentuojančiais maisto produktais ir gėrimais, kuriuos ji su džiaugsmu pristato turistams ir svečiams. Vienas iš Armėnijos pasididžiavimų – tai raudonieji granato vaisiai, laikomi šios šalies kultūros simboliu, simbolizuojančiu vaisingumą ir sėkmę. Jie itin vertinami dėl savo ypatingų savybių. Granatuose gausu antioksidantų, vitaminų C, B6, B5, kalcio, geležies, folio rūgšties, tiamino. Tyrimais įrodyta, kad juose esantys polifenoliai gerina atmintį, širdies ir kraujagyslių veiklą, turi priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių.
Granatai yra plačiai naudojami kulinarijoje, gaminant įvairius patiekalus. Tačiau bene labiausiai paplitę granatų gėrimai: sultys, kokteiliai, vynai. Štai nealkoholinis granatų vynas pasižymi intensyviu aromatu, maloniai saldžiu charakteringu prinokusių vaisių skoniu. Lyginant granatų ir vynuogių vynus tarpusavyje, būtent granatų vynas yra turtingesnis antioksidantais ir dėl to vertingesnis organizmui. Be to, dabartinės technologijos leidžia pagaminti nealkoholinį granatų vyną, kuriuo gali mėgautis visi norintys.
Armėnijos aukštumose gimsta nealkoholinis granatų vynas
Pagal senąsias armėnų tradicijas iš granatų vaisių yra gaminamas sodrios rubino spalvos nealkoholinis vynas. Visas procesas prasideda Armėnijos aukštumose, kur vyrauja palankios geografinės ir klimatinės sąlygos granatų auginimui. Vulkaniniai dirvožemiai, atšiaurus klimatas ir didelis aukštis virš jūros lygio sukuria unikalų aplinkos veiksnių derinį, kuris turi lemiamos įtakos granatų nokimui.
Sunokę geriausios kokybės granatai yra nuskinami ir iš jų išspaudžiamos sultys. Jos yra fermentuojamos tol, kol pagaminamas granatų vynas. Kitas etapas – pašalinti alkoholį. Tam pasitelkiamas vakuuminis distiliavimo metodas. Procesas panašus į virinimą, tačiau viskas vyksta gerokai žemesnėje temperatūroje, naudojant specialią vakuuminę kamerą. Štai taip galiausiai gimsta natūralios fermentacijos nealkoholinis granatų vynas.
Nealkoholinis granatų vynas gaminamas ne iš koncentrato, o iš specialiai jam auginamų granato rūšių, tokių kaip „Kashmir blend“ ir „Parfianka“. Siekiant išsaugoti natūralią sudėtį, kiekvienų metų vynas gali šiek tiek skirtis savo skoninėmis savybėmis, kurias nulemia tų metų klimatinės sąlygos. Tai, ko gero, nuostabiausias vyno bruožas. Kasmet jis yra tas pats, bet tuo pačiu unikalus ir nepakartojamas.
Nealkoholinį granatų vyną rekomenduojama gerti šiek tiek atšaldytą arba kambario temperatūros. Jis puikiai tinka prie įvairių desertų, sūrių, raudonos mėsos, vištienos patiekalų.