Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pavėsinė – lietuviškai vasarai pažaboti

Lėtai vinguriuojantis šašlykinės dūmelis, saulėkaita ir vejoje „išgriuvusi“ šeima – turbūt ne vienas taip įsivaizduoja idealų vasarišką savaitgalį. Deja, tokios pramogos dažniausiai ne laiku pasibaigia prasidėjus lietui, atvėsus orui ar pradėjus lįsti įkyriems uodams. Ką daryti, kai lietuviškas oras negailestingai varo į namo vidų, sutrumpindamas ir taip neilgą savaitgalį?

Geriausias būdas mėgautis vasara kiekvieną dieną – kieme pastatyta pavėsinė. Nedidelis pastatas tampa jaukiu prieglobsčiu, kuris puikiai tinka savaitgaliniams visos šeimos pusryčiams, ramiam knygos skaitymui ar pašėlusiam vakarėliui su draugais.

Populiariausios – medinės

Dažniausiai kieme galima pamatyti medinę pavėsinę. Tai – ne atsitiktinumas.

Geriausias būdas mėgautis vasara kiekvieną dieną – kieme pastatyta pavėsinė.

„Mediena – tai „gyva“ medžiaga, kuri idealiai tinka žmonėms, vertinantiems jaukumą ir natūralumą. Be to, medinė pavėsinė puikiai dera ir senovinio, ir naujos statybos namo kieme – tereikia ją priderinti prie savininkų skonio“, – sako medinių pavėsinių gamyba užsiimančios bendrovės „Toreda“  vadovas Andrius Jarašiūnas.

Anot pašnekovo, šiuo metu – pats pavėsinių pirkimo įkarštis, nes dabar įsigytą pirkinį meistrai per 4–6  savaites sumontuoja namo kieme ir likusia vasara galima mėgautis apsisaugojus nuo lietaus, vėjo ar kitų nemalonių gamtos reiškinių. Jei pavėsinės malonumais norima naudotis nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, joje rekomenduojama įsirengti krosnelę, židinį ar infraraudonųjų spindulių šildytuvą, kad akį džiugintų malkų liepsna ir visuomet būtų galima mėgautis šiluma.

Pavėsinė – lietuviškai vasarai pažaboti
Pavėsinė – lietuviškai vasarai pažaboti

Pritaiko pagal poreikius

A. Jarašiūnas sako, kad jų įmonė dažniausiai sulaukia užsakymų įrengti apie 20 kv. m dydžio pavėsinę, kurios kelios sienos medinės, o kitos – stiklinės. Pavėsinės spalva ir stogo danga parenkama taip, kad derėtų prie aplinkos, o statoma taip, kad gražiausi gamtos vaizdai matytųsi pro stiklo sieną.

Geru oru stiklinę sieną galima atidaryti, ar, esant reikalui, visai ją išimti. O kai šalta, lyja, vėjuota, uždari langai apsaugo nuo nemalonių pojūčių, tačiau leidžia jaustis tarsi lauke

„Geru oru stiklinę sieną galima atidaryti, ar, esant reikalui, visai ją išimti. O kai šalta, lyja, vėjuota, uždari langai apsaugo nuo nemalonių pojūčių, tačiau leidžia jaustis tarsi lauke. Žinoma, statant pavėsinę reikia iš anksto numatyti, kur gražiausi vaizdai, kad nebūtų taip, jog stiklinė siena atsiranda tiesiai prieš tvorą“, – pataria pašnekovas.

Pavėsinėje dažniausiai pastatomas stalas su kėdėmis ar keli minkšti baldai. Įmonės „Toreda“ vadovas skaičiuoja, kad vidutinio dydžio pavėsinėje patogiai laiką gali leisti 8–10 žmonių.

Kur įrengti pavėsinę?

„Toreda“  konsultantai ne tik projektuoja ir montuoja lauko pavėsines, bet ir padeda išsirinkti, kur ją pastatyti, kad naujas statinys džiugintų kuo ilgiau. Pateikiame kelis patarimus:

  • Jei planuojate pavėsinę naudoti kaip vasaros valgomąjį, patartina ją statyti arčiau namų, kad nereiktų daug vaikščioti apsikrovus indais ir maistu, o joje pastatyti stalą su kėdėmis arba suolais.
  • Jei pavėsinė skirta pabėgti nuo šurmulio ir žmonių, ją reiktų statyti atokiausiame sklypo kampe ir įrengti kelis minkštus baldus su žurnaliniu staliuku.
  • Jei pavėsinėje bus rengiami susitikimai, pasisėdėjimai ir vakarėliai, ją reikėtų įrengti kiek toliau nuo kaimynų sklypo ar gatvės, joje pastatyti stalą su suolais.
  • Pavėsinę būtina projektuoti taip, kad pro stiklines (atviras) jos sienas matytųsi gražiausi vaizdai, atsivertų platesnė erdvė: veja, gėlynas, netoli esantis miškas ar vandens telkinys.
  • Į rytus ar pietvakarius nukreipta pavėsinė bus apšviesta vasaros rytais, o į vakarus nukreiptoje pavėsinėje bus galima mėgautis spinduliais po pietų.
  • Tam, kad medinė pavėsinė ilgiau tarnautų, būtina ją nudažyti arba nulakuoti kas maždaug 5 metus.
  • Ankstyvą pavasarį pavėsinę patariama išplauti ūkiniu muilu ar soda – toks tirpalas veiksmingai pašalins per žiemą susikaupusius nešvarumus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas