Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šakotis – ir lietuvių vestuvių stalo akcentas, ir suvenyras užsieniečiams

Švelnus vanile dvelkiantis kvapas, primenantis biskvito ir kekso, tarsi skaruota eglutė, vis traukiantis nusilaužti šakelę ir įsidėti į burną – šis ypatingas desertas visada puošia lietuvių stalus per ypatingas šventes. Vestuvės, krikštynos, Velykos, Kalėdos, jubiliejai – neapseina be tradicinio lietuviško šakočio. Neretai jis tampa ir suvenyru užsieniečiams. Tai nepaprastas gaminys, kurio namų sąlygomis vargu ar pagaminsi. Jam reikia specialios įrangos ir pakankamai ilgo bei kruopštaus darbo.
Šakotis/Nuotr. UAB Romnesa
Šakotis

Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio baumkucheno atmaina, kartais vadinamas Bankuchenu nuo šio vokiško kepinio pavadinimo.

Jau XV a. buvo žinoma apie šakočio kepimą Europoje. Jį kepdavo vienuoliai, o receptus laikė didelėje paslaptyje. Išvis žinoma apie 60 šakočių receptų. Į Lietuvą šakotis atkeliavo XX a. pradžioje ir pradėtas kepti taip pat vienuolynuose.

Visos šakočių kepyklos savo receptūras laiko paslaptyje. Prieš kelerius metus Dzūkijoje įkūręs kepyklėlę šefas Valius Čepanonis šyptelėjo, kad pradžia nebuvo lengva. Šakočių gamintojai nebuvo linkę dalintis patirtimi ar receptais šioje verslo srityje.

„Ieškojau pats. Važiavau į Norvegiją, Vokietiją, Daniją. Ragavau, lyginau. Kai pradėjom pirmuosius bandymus kepykloje, sugadinome nemažai produktų. Ir viską patys valgėme“, - juokėsi Valius.

Tačiau pamažu šakotis išeidavo vis geresnis ir geresnis, kol galop buvo sukurta tinkama receptūra. Ir šiuos skanėstus jau galėjo pradėti pardavinėti. Dabar su savo šakočiais dalyvauja parodose, mugėse, turi pirkėjų, kurie veža lietuvišką desertą į Lenkiją.

Visą straispnį ir daugiau vaizdų rasite Good Mood Travel Magazine

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?