Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio baumkucheno atmaina, kartais vadinamas Bankuchenu nuo šio vokiško kepinio pavadinimo.
Jau XV a. buvo žinoma apie šakočio kepimą Europoje. Jį kepdavo vienuoliai, o receptus laikė didelėje paslaptyje. Išvis žinoma apie 60 šakočių receptų. Į Lietuvą šakotis atkeliavo XX a. pradžioje ir pradėtas kepti taip pat vienuolynuose.
Visos šakočių kepyklos savo receptūras laiko paslaptyje. Prieš kelerius metus Dzūkijoje įkūręs kepyklėlę šefas Valius Čepanonis šyptelėjo, kad pradžia nebuvo lengva. Šakočių gamintojai nebuvo linkę dalintis patirtimi ar receptais šioje verslo srityje.
„Ieškojau pats. Važiavau į Norvegiją, Vokietiją, Daniją. Ragavau, lyginau. Kai pradėjom pirmuosius bandymus kepykloje, sugadinome nemažai produktų. Ir viską patys valgėme“, - juokėsi Valius.
Tačiau pamažu šakotis išeidavo vis geresnis ir geresnis, kol galop buvo sukurta tinkama receptūra. Ir šiuos skanėstus jau galėjo pradėti pardavinėti. Dabar su savo šakočiais dalyvauja parodose, mugėse, turi pirkėjų, kurie veža lietuvišką desertą į Lenkiją.
Visą straispnį ir daugiau vaizdų rasite Good Mood Travel Magazine