Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžiausios metų dienos proga – patarimai, kaip išlaikyti neištirpusį šokoladą plieskiant karščiams

Vasarai įsibėgėjus, vis daugiau laiko praleidžiame iškylose, kuriose su kompanija dalijamės įvairiais skanėstais. Vienas populiariausių, bet greitai karštyje tirpstančių, saldėsių – šokoladas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jis gali būti palankus sveikatai, jeigu atkreipsime dėmesį į kelis kriterijus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką šokoladą ir tinkamai jį laikyti iškylaujant. Liepos 7-ąją minint Tarptautinę šokolado dieną, kulinarijos specialistai kviečia pasigaminti burnoje tirpstantį morkų ir riešutų sviesto braunį.
Morkų ir riešutų sviesto braunis
Morkų ir riešutų sviesto braunis / Rimi nuotr.

Kuo daugiau kakavos – tuo geriau

Saldumynai dažnai siejami su šventėmis, susibūrimais ir bendravimu. Dalijimasis saldėsiais su kitais gali sukurti bendrystės, komforto jausmą. Be to, suvartojus cukraus, laikinai pagerėja nuotaika ir pajaučiama daugiau energijos. Vis dėlto, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja: „Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus saldumynus bei mažesnius jų kiekius“.

Taip pat specialistė ragina atkreipti dėmesį į vartojamo šokolado rūšį. „Nors dalį saldumynų puikiausiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą verčiau rinktis juodąjį, nes šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis. Be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių tonizuojančiomis, antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos. Kuo šis procentas didesnis, tuo produktas bus kokybiškesnis. Be to, labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – pabrėžia dr. E.Gavelienė.

Rimi nuotr. /Edita Gavelienė
Rimi nuotr. /Edita Gavelienė

Kokybiško šokolado požymiai ir kaip jį neštis į iškylą

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad kokybišką šokoladą išsirinksime, jei atkreipsime dėmesį į produkto sudėtį, išvaizdą ir tekstūrą. „Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį, turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje. Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Atsilaužus gabalėlį šokolado, reikėtų jį pauostyti, tuomet dėti į burną ir leisti jam ištirpti. Šokoladui tirpstant, bus jaučiama jo tekstūra ir geriausiai atsiskleis šio saldumyno skonis“, – pasakoja specialistė.

„Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį, turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.

Be to, O.Suchočevos teigimu, šokoladą namie vertėtų laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje: „Atidarius pakuotę šokoladą geriausia laikyti sandariame inde. Taip produktą ne tik pavyks apsaugoti nuo tiesioginės šviesos spindulių ar pašalinių kvapų, bet ir buityje dažnai pasitaikančių kenkėjų.“

Taip pat „Rimi“ komercijos operacijų vadovė priduria, kad šokolado nešimasis iškylų krepšelyje reikalauja kitokio dėmesio: „Jeigu norite skanauti ir dalintis su kitais šokoladu, verta apsvarstyti kelis būdus, kaip išlaikyti neištirpusį produktą. Pirmiausia, apsvarstykite tinkamą iškylos laiką: planuokite ją vėsesniu paros metu, pavyzdžiui, anksti ryte arba vėlyvą popietę, kai temperatūra paprastai būna žemesnė. Prieš tai dar vertėtų įdėti šokoladą į šaldiklį, kad jis atšaltų. Tai padidins jo atsparumą tirpimui iškylos metu. Kai dėliositės maisto produktus į iškylų krepšelį, šokoladą dėkite į terminį pietų maišelį ir papildomai pakuokite su ledo blokeliais ar šaldyto vandens buteliukais. Taip pat iškylai pasirinkite vėsią vietą šešėlyje, pavyzdžiui, po medžiu ar stogine. Žinoma, šokoladą stenkitės suvalgyti iškylos pradžioje, kad nespėtų įšilti. Laikydamiesi šių patarimų padidinsite tikimybę, kad iškylos metu šokoladas neištirps.“

Kokį šokoladą renkasi lietuviai?

Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, o antras pagal populiarumą išlieka pieniškas šokoladas, žemiau – rausvasis („Ruby“) bei baltasis šokoladai.

„Pastebime, kad parduotuvių lentynose mūsų pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės juodojo šokolado, bet ir su skirtingais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampanu gardintų saldainių. Lietuviai labai mėgsta šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo bei praturtina saldumynų skonį. Taip pat vis daugiau pirkėjų atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius. Pavyzdžiui, pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus. Kasmet auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško ir savyje mažiau cukraus turinčių gaminių“, – tendencijas vardija O.Suchočeva.

Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Rimi vadovė Olga Suchočeva
Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Rimi vadovė Olga Suchočeva

Norintiems sutaupyti specialistė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje: „Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose: dabar visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą.“

Liepos 7-ąją, minint Tarptautinę šokolado dieną, kulinarijos technologai kviečia praturtinti iškylų krepšelius kvapniu, burnoje tirpstančiu morkų ir riešutų sviesto brauniu.

Morkų ir riešutų sviesto pyragas braunis

RECEPTAS

Brauniui reikės:

3 šaukštų ekologiško žemės riešutų kremo su druska „I love eco“;

100 g viso grūdo kvietinių miltų;

40 g kvietinių miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

4 šaukštų kakavos;

10 šaukštų rudojo cukraus;

300 g morkų;

100 g juodojo šokolado;

100 ml vandens;

50 ml saulėgrąžų aliejaus;

1 šaukštelio obuolių acto.

Glazūrai reikės:

100 g šokolado;

2 šaukštų ekologiško žemės riešutų kremo su druska „I love eco“.

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus.
  3. Sudėkite tarkuotas morkas, supilkite ištirpintą šokoladą, vandenį, saulėgrąžų aliejų, obuolių actą. Viską išmaišykite.
  4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite tešlą ir dėkite į įkaitintą orkaitę kepti 25 min.
  5. Pasigaminkite glazūrą. Šokoladą ištirpinkite, įmaišykite riešutų sviestą. Kai pyragas bus pravėsęs, ištepkite paviršių glazūra ir palikite sustingti mažiausiai 15 min.
  6. Pyragą patiekite supjaustytą norimo dydžio gabaliukais.

Skanaus!

Daugiau su projektu susijusių straipsnių bei video turinio rasite čia

https://www.15min.lt/projektas/apsipirk-protingai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas