Gegužės 12 dieną Vilniaus stoties rajono restoranai ir barai plačiai atvėrę savo duris bei stalus išsinešę į gatvę lauks tikrų kulinarijos ir alaus entuziastų. Visi savo asortimentą papildys ne įprastais, ant kiekvieno kampo reklamuojamais komerciniais alaus skoniais, o tais, kurie savo alaus darykloje užsiima tikra kūryba.
„Mes turime tikslą suburti visus žmones į vieną didelę stoties bendruomenę. Visi rajono susibūrimo taškai nuo klubų iki meno galerijų prisijungia prie šios bendros iniciatyvos. Į rajoną specialiai vienai dienai atvyksta idomiausios lietuviškos bei ne viena užsienio darykla, čia vyks aludarių „workshopai“, gatvėje skambės elektroninė muzika – alų parodysim iš kiek kitokios pusės“, – sako vienas iš „Stoties rajono krafto festivalio“ rengėjų Dominykas Čečkauskas.
Maistas čia taip pat bus ruošiamas neįprastai. „Turgus 2.0“ komanda paruoš ypatingą food truckų ir pop up šefų selekciją, kurie ne tik gamins patiekalus naudodami alų kaip ingredientą, bet ir paruoš specialius degustacinius meniu derinimui su skirtingais kraftiniais gėrimais“, – kalbėjo D.Čečkauskas.
Vienas „Stoties rajono krafto festivalio“ dalyvių – pačiame Vilniaus centre įsikūrusi lietuviško alaus dalykla. Čia, legendiniame „Kablyje“ alų verda buvę „čigonai“, trys entuziastai – Tadas Vaitkus, Gediminas Milkevičius, Andrius Markevičius – šiaip jau dirbę visai kitose srityse, tačiau pasigedę kokybės.
Išsivirę pirmųjų 20 litrų namuose, jie bene vieninteliai lietuvišką alų kuria pačiame miesto centre. Ir visą procesą atlieka savo rankomis – nuo salyklo malimo iki etikečių klijavimo ant butelių. „Mūsų viena iš misijų yra ugdyti teisingą alaus vartojimą, o ne gerti jį iš bambalių“, – sako jie.
Žiūrėkite, kaip trys alaus čigonai įsikūrė stoties rajone ir čia gamina alų:
Gegužės 12-ąją, sekmadienį įvyksiantis „Stoties rajono krafto festivalis“ tampa savotiška pradžia į tai, kas stoties rajono svečių lauks iki pat rudens pabaigos. Vilniaus geležinkelio stoties muziejus keis savo paskirtį ir, kaip organizatoriai sako, virs „alternatyviu kultūros ir gastronomijos centru“.
Čia vykstančiuose „Turgus 2.0“ ir „Platforma“ renginiuose kiekvieną ketvirtadienį–sekmadienį bus visko: skirtingos virtuvės, iš užsienio atvykstantys food truck’ai, garsiausi atlikėjai, šokiai traukinio vagone, įdomiausi gatvės meno atstovai... Sekmadieniais į stoties rajoną dar suvažiuos ir ūkininkai – Pylimo gatvė virs viena didele bendruomenės turgaviete. Bet visa tai – ne verslas, o bendruomenę buriantis ir kuriantis projektas.