Geriausiems alaus meistrams išsiuntus savo produktus Pasaulio alaus apdovanojimų (angl. „World beer awards“) teismui, „Švyturio“ alaus someljė Jono Lingio klausiame, ko reikia norint užkariauti tarptautinių komisijų širdis ir kokius slaptus sėkmės „receptus“ aludariai veža į tarptautines konkursų arenas.
200 teisėjų – geriausiojo beieškant
J.Lingio atmintyje prisiminimai apie dar prieš porą metų iš Didžiosios Britanijos parsivežtą Pasaulio alaus apdovanojimų auksą neišblėso.
„Nugalėtojus rinko daugiau nei 200 tarptautinių teisėjų komanda. Tad dalyvaujant tokio masto tarptautiniuose konkursuose nepavyks prisitaikyti tik prie vienos šalies specifikos, vieno ar kito alaus someljė pomėgių – turi būti išties unikalus, savitas, tuo pačiu – atitikti aukščiausius pasaulinius gamybos standartus“, – pasakoja J.Lingys, pats buvęs ne vienos tarptautinės komisijos nariu.
Prestižiniuose Pasaulio alaus apdovanojimuose geriausio „Dortmunder“ stiliaus kategorijoje alaus titulas atiteko žymiausiam lietuviško alaus prekiniam ženklui „Švyturio Ekstra“. Tačiau tai – tik vienas trofėjus iš gausios šalies aludarių medalių kolekcijos.
Degustacijos – užrištomis akimis
Šiemet intensyviai ruošiamasi dalyvavimui ir kituose konkursuose, kuriuose geriausias alus dažniausiai renkamas aklos degustacijos būdu. Anot J.Lingio, taip užtikrinama, kad galimybės visiems dalyviams būtų lygios.
Turi būti išties unikalus, savitas, tuo pačiu – atitikti aukščiausius pasaulinius gamybos standartus.
„Nė vienam nepavyks pasislėpti už žinomo gamintojo prekės ženklo, garsios daryklos ar gražios alaus pakuotės. Viską konkurse lemia meistrystė – šiuo atveju aludarystės sugebėjimai. Tokiuose konkursuose, panašiai kaip olimpiadoje, turime skirtingas šakas, arba alaus stilius, kur turi išsiskirti technika ir skoniu. Tai nusprendžiama teisėjų komisijai ieškant tam tikrų savybių, kurios tradiciškai būdingos vienam ar kitam alaus stiliui. Tad nors ir turime tam tikrą kūrybos laisvę, bet visuomet turime balansuoti ir neperžengti „nematomų“ linijų. Turime siekti nustebinti teisėjus, išskirti, bet tuo pačiu – ir atitikti aukščiausius tos kategorijos techninius, gamybos reikalavimus“, – aiškina J.Lingys.
Sudėtinga kategorija
Anot „Švyturio“ alaus someljė, kompetentinga komisija, užrištomis akimis ragaujanti alų, išrenka tą, kuris tiksliausiai atitinka to stiliaus kategorijos reikalavimus pagal spalvą, aromatus, kvapus, skonį.
„Tokiu būdu „Švyturio Ekstra“ Didžiojoje Britanijoje sužibėjo „Dortmunder“ stiliuje – čia nurungėme visus konkurentus. Laimėti pasaulinį auksą lagerio kategorijoje, kuriai priskiriamas „Dortmunder“ stilius – ypač malonu, nes šioje kategorijoje varžytis kone sudėtingiausia. Lageris yra žemutinės fermentacijos alus, jo brandinimas vyksta žemoje temperatūroje, tad jis neturi išraiškingų aromatų, kuriuos suteikia aukštutinės fermentacijos mielės. Todėl čia neišvysime daug vaisiškų ar prieskonių natų, už kurių „pasislėptume“ ar kuriais galėtume nustebinti. Tu turi nustebinti teisėjus itin tiksliu tos kategorijos atspindėjimu – teisėjai turi pajusti tikslias gėrimo natas, kokių tikimasi toje kategorijoje“, – vertina J.Lingys.
Pasak alaus someljė, kertinis sėkmės „ingredientas“ – itin tiksli ir etaloninė gamyba, užtikrinanti, kad kiekvieną kartą patiektas gėrimas garantuos ragaujančiam aukščiausios kokybės patirtį.
Tikimasi, kad tai padės sužibėti ir pasaulio arenose dalyvaujant su nealkoholiniu „Švyturio Ekstra“. Šis jau yra pelnęs tarptautinį įvertinimą, kuomet gavo du Šveicarijos organizacijos „ICERTIAS“ apdovanojimus – medalį už kokybę „QUDAL“ ir geriausio pasirinkimo (angl. „Best Buy Award“) medalį.
Mūsų paslaptis ir stiprybė – mes nuosekliai stengiamės išlaikyti tą patį skonį ir kvapą.
„Lageris – tiek įprastas, tiek ir kokybiškas nealkoholinis – tai alaus rūšis, kuri yra palyginti gaivi, tačiau nepasižymi tokia plačia skonio palete kaip kiti stiliai. Tad turi nustebinti teisėjus itin siauroje skonio, spalvos ir kvapo juostoje. Tikras meistriškumas yra nuosekliai užtikrinti aukščiausią kokybę siauroje skonių ir kvapų „juostoje“ – tuomet teisėjai vertina, kas tai išpildo geriausiai. Mūsų paslaptis ir stiprybė – mes nuosekliai stengiamės išlaikyti tą patį skonį ir kvapą: tobulai kaip pirmą kartą, ir tiksliai kiek įmanoma – taip kaip verdant alaus pirmąją alaus partiją“, – sakė J.Lingys.
Raktas ir į vartotojų širdis
„Švyturio“ someljė priduria, kad nuoseklumas ir reguliariai laimimi konkursai – ženklas, kad tavo gaminys turi gerų perspektyvų ir tarptautinėje arenoje.
„Laimėti konkurse visuomet geras jausmas, nes alaus skonis – universali kalba, ir jei aludario kuriamas receptas įvertinamas garsiausių pasaulio teisėjų kaip išskirtinis, įdomus, paremtas aukščiausiais gamybos standartais, jis lengvai ras savo vietą ne tik ant apdovanojimų pakylos, bet ir paprastų alaus mėgėjų širdyse. Toje pačioje Didžiojoje Britanijoje turime itin platų ir augantį gerbėjų ratą, dirbame su nemažu skaičiumi alaus importuotojų, tad džiugu, kad Lietuvos meistrystė yra vertinama ne tik tarptautinių komisijų, bet ir itin gilias tradicijas turinčių alaus gurmanų“, – sakė J.Lingys.
„Švyturio Ekstra“ – vienas labiausiai pasaulyje pripažintų lietuviškų alaus prekinių ženklų, įvertintų daugelyje prestižinių apdovanojimų – „World Beer Awards“, „World Beer Cup“, „Superior Taste Award“. Pastaraisiais metais sparčiai auga alaus gerbėjų ratas tarp užsienio alaus mėgėjų. Alus eksportuojamas į daugelį pasaulio valstybių, pasiekia net JAV, Kanadą ar lietuvišką alų atrandančias Tolimųjų Rytų valstybes – pavyzdžiui, auga eksportas į Pietų Korėją ir Taivaną.
„Švyturio“ daryklos sukurtas alus 2000-aisiais sukūrė istoriją kaip pirmasis Lietuvos alaus daryklų alus, pasiekęs vieną aukščiausių tarptautinių pripažinimų. Prieš daugiau nei dvidešimt metų „Švyturio Ekstra“ Jungtinėse Valstijose buvo apdovanotas Pasaulio alaus taurės (angl. „World Beer Cup“) sidabru, o po metų – ir Pasaulio alaus čempionato auksu.