Šiandienės virtuvės prikimštos elektrinių pagalbininkų, ruoša lyg ir turėtų būtų paprastesnė. Bet vargu ar gautume atsakymą, kurio tikimės, jeigu kas nors pamatuotų, kada daugiau laiko praleisdavome virtuvėje gamindami valgį: dabar, prieš dvidešimt, keturiasdešimt ar šešiasdešimt metų? Atsakymas paprastas: taip yra todėl, kad, investavę šimtus eurų į modernią buitinę techniką, pamirštame klausimą „Ką daro tas mygtukas?“ ir nusipirkta naujausia kaitlente toliau naudojamės taip, lyg virtume ant laužo.
Pradėkime nuo to, kad vartotojo vadovą, kitaip tariant – naudojimo instrukciją, dažnas pirkėjas prisimena, kai aparatas pradeda streikuoti: gal ten bus parašyta, kodėl? Nuoširdžiai susidomėjusi perverčiu net ir primityviausio virtuvės prietaiso naudojimo instrukciją. Kaskart sužinau vieną du naujus dalykus, kaip antai: indaplovę sveika retkarčiais įjungti tuščią, o kavos aparatas tikriausiai springsta ir kosčioja dėl kalkių nuosėdų. Taigi susipažinkite su savo virtuvės prietaisais iš esmės – nustebsite, koks paprastas gali tapti jūsų gyvenimas virtuvėje.
Dulkių siurblys
Lyg ir ne virtuvės prietaisas, bet, norint palaikyti švarą ir tvarką, be jo – nė iš vietos. Mano penkiametei dukrai užtenka nukeliauti du metrus nuo spintelės iki stalo, jei jos rankose tuo metu yra ryžių traputis ar sausainis, ir gali būti tikras: nueitą trajektoriją gražiai pažymės trupinių takelis. Štai tada kiekvieną mielą kartą aš gailiuosi, kad dar neturiu siurblio-šluotos. Kalbu ne apie tuos „žvėris“ su aštuoniais skirtingais antgaliais visiems gyvenimo atvejams, o apie kompaktišką ir lengvutę elektrinę šluotos versiją, pageidautina – stovinčią artimiausiame kampe ir nuolat paruoštą darbui. Ji tinka visų tipų grindims, išvalo ir drėgną purvą, rankinis siurbliukas nepakeičiamas, kai reikia susiurbti trupinius. Išradimas nėra naujas – dulkių siurbliai-šluotos su mažiems plotams skirtais nuimamais rankiniais siurbliukais gaminami seniai, tačiau pastaraisiais metais išties ištobulėjo. Belaidžiai, ilgam įkraunami, plaunantys ir, svarbiausia, galingi, jie – vienas naudingiausių prietaisų virtuvėje.
Daugiafunkcis puodas
Nelabai tikiu „viskas viename“ prietaisais, tačiau net kelių išmanių šeimininkių neblėstantis susižavėjimas įsigytu augiafunkciu puodu kelia susidomėjimą. Prieš gerą dešimtmetį tokie kainavo žvėriškai daug, juos buvo galima įsigyti tik per platintojus, o šie potencialių pirkėjų virtuvėje surengdavo stebuklingų indo galių demonstravimą. Šiandien tokie puodai – privaloma bet kurio buities prietaisų katalogo dalis, jie gerokai atpigę, tačiau vis dar – šiokia tokia naujovė ir vis dar reti svečiai virtuvėje. Iš tokį puodą turinčių šeimininkių (ar šeimininkų) sulaukiau tik geriausių atsiliepimų. Ko gero, labiausiai daugiafunkciu puodu džiaugtųsi gaminantys daugiau iš reikalo, o ne dėl pomėgio, mat procesas yra visiškai automatizuotas. Automatinės programos leidžia ruošti patiekalus iš mėsos, paukštienos, žuvų, jūrų gėrybių, vegetarišką maistą, virti košes, sriubas, kompotus, garnyrus, makaronus, plovą, kepti gruzdintuvėje, daryti jogurtus, tešlą, fondiu, gaminti kepinius, džemus, uogienes, desertus... Ar dar reikia tęsti? Pažangiausi modeliai turi net dvidešimt automatinių maisto ruošimo programų – jūs nė neįsivaizdavote, kiek skirtingų gaminimo būdų žino gudrioji mašina: nuo neįmantraus sriubų ir košių virimo iki vaikų maisto ruošimo specialiu režimu ar duonos kepimo (priminsiu, mes vis dar kalbame apie vieną ir tą patį puodą). Sveikos mitybos šalininkai, sukluskite: trimatis vidinio puodo kaitinimas ruošiant patiekalą padeda išsaugoti naudingąsias produktų savybes. Na, o gaminimo pradžios atidėjimo funkcija praverstų, jei norite, kad grįžusių iš darbo jūsų lauktų jau paruošta vakarienė: tereikia ryte sumesti į puodą produktus, visą kitą darbą puodas atliks pats. Puikioji XXI amžiaus tarnaitė!
Arbatinis
Technologijos neaplenkė kukliojo arbatinio. Atrodytų, ar galima prikimšti technologijų į paprastą virdulį, skirtą paprastam vandeniui paprastai užvirti? Tradiciniai švilpiantys šiandien laikytini beveik antikvariniais, nes naujausi elektrinių arbatinukų modeliai puikuojasi galimybe pasirinkti norimą vandens virimo temperatūrą nuo 50 iki 100 laipsnių.
Funkcija, ypač praversianti arbatos mėgėjams: juk žaliajai arbatai plikyti užtenka maždaug 80 laipsnių vandens, o indiškai „Assam“ reikia visų 100. Padorūs gamintojai rūpinasi ir vartotojų saugumu: kai kurie modeliai turi dvigubas sieneles, jos padeda ilgiau išlaikyti karštą vandenį, o išorė išlieka vėsi.
Šaldytuvas
Apie šaldytuvo svarbą virtuvėje byloja faktas, kad mažai joje besisukiojantys žmonės gali neturėti indaplovės ar orkaitės, gali naudotis vos vienos ar dviejų kaitviečių virykle, bet šaldytuvas virtuvėje bus. Nors dažnai jame rasi tik atkimštą butelį vyno ir vienišą gabaliuką sūrio. Jei pavadinimai magic frost, no frost, precise cooling, chef zone, smart cooling jums atrodo kaip dar vienas pirkėjų viliojimo triukas, geriausiai naujo savo šaldytuvo supergalias įvertinsite, tarkime, sodyboje, kur stovi senasis tėvų šaldytuvas. Jis lyg ir veikia, tačiau šašlyki prasmirdo per naktį, ledai šaldiklyje virto koše, o mineralinis vanduo tik vėsus, bet ne šaltas. Naujausi šaldytuvai nuostabūs dėl to, kad iš tiesų pailgina produktų galiojimo laiką, ilgiau išlaiko juos šviežius. Tad paprastai atrodanti sandari šaldanti spintelė iš tiesų yra gana sudėtingas įrenginys, kurio užduotis – palaikyti pastovią temperatūrą, reikalingą, kad tam tikros grupės produktai kuo ilgiau išliktų švieži ir patrauklios išvaizdos. „ElektroMarkt“ centre perkate naują šaldytuvą? Susipažinkite su juo, skaitykite jo naudojimo instrukciją: kiekvienas stalčiukas, kiekvienos lentynėlės oro drėgmė ir temperatūra tinkamiausi vis kitai produktų grupei. Tai svarbu, nes lepios daržovės gali sušalti atsidūrusios mėsai ir žuvims skirtoje zonoje. Beje, kai namuose virtuvė sujungta su svetaine, šaldytuvai pradeda konkuruoti ir išoriniu patrauklumu. Neįprasta jo spalva ar dizainas gali nemažai pasakyti apie namų šeimininkus. Ir dar – lyrinis nuokrypis, skirtas pasaulio gelbėtojams: garsūs virėjai, įskaitant ir Jamie Oliverį, kurie kovoja su pertekliniu maisto suvartojimu ir išmetimu, skatina prieš metant produktus atkreipti dėmesį į jų skonio savybes ir išvaizdą, o ne galiojimo datą ant pakuotės. Nors pakuotė nurodo, kad turėtų būti sugižęs, bet gal pienas vis dar geras? Puikusis mano šaldytuvas ir aš prisidedame prie šio judėjimo: nors pieno galiojimo laikas, kaip rodo užrašas ant pakuotės, jau buvo pasibaigęs, produktas vis dar yra tinkamas.
Laikmatis
Atskiros pastraipos vertas ne prietaisas, bet funkcija, kurią turi bene kiekvienas gudresnis virtuvės įrenginys. Ko gero, nėra labiau neįvertintos už šią. Drąsiai sakau, nes esu toji, kuri atėjusi į svečius puola nustatyti šeimininkų mikrobangų krosnelės laikmačio rodomą laiką. Kurių velnių budite prie verdančių kiaušinių, rytais su dantų šepetėliu rankoje lakstote į virtuvę tikrinti, ar dar nesvyla grikiai, sukate galvą, kaip čia padaryti, kad nulėkus į oro uostą pasitikti svečių ir grįžus namo nereikėtų laukti iškepant vištos? Laikmatis viską išsprendžia. Kiaušiniai nustos virti lygiai po trijų minučių, grikiai išsijungs po dešimties, o kepant vištą beliks sulaukt, kol apskrus odelė. Laikmatį tikrai turi ir jūsų indaplovė – programos atidėjimo funkcija padeda tada, kai nuo kavos staliuko, spintelių vonioje ar prie lovos rankiojate paliktus rytinės kavos puodelius, o indaplovė jau įjungta.
Virtuvės prietaisai – visada po ranka
Pažįstu šeimininkių, ypač vyresnės kartos, kurios nusipirktą virtuvės pagalbininką pagarbiai laiko supakuotą originalioje dėžutėje. Kas, kad spintelėje po stalviršiu. Būtent jos dažniausiai ir sako: „Et, kam tie prietaisai, pjaustyklės, kombainai, paskui juos valyk, plauk... Nesudėtinga gi ir rankomis pačiai.“ Kuo sudėtingiau prietaisą ištraukti, kad būtų galima naudoti, „atkasti“ spintelėje tarp kitų rakandų, tuo sudėtingiau... jums patiems. Buities prietaisai skirti naudoti buityje – nepamirškite to.
Daugiau žurnalo „Elektrolife“ straipsnių skaitykite www.elektrolife.lt.