Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga

Liepos 10-ąją Europos humanitarinis universitetas (EHU) užbaigė pagrindinį priėmimo etapą į 2023/2024 mokslo metų studijas. Šiais metais rekordiškai daug, virš 800 kandidatų pateikė paraiškas studijuoti 12-oje bakalauro ir magistro programų. Viena iš įdomiausių universiteto siūlomų magistro programų “Lyčių studijos” yra vienintelė lyčių klausimams pilnai skirta studijų programa Lietuvoje. Ruošiantis papildomam stojančiųjų priėmimui, kurį universitetas paskelbs rugpjūčio mėnesį, EHU Socialinių mokslų departamento docentė Dr. Natalija Valavičienė papasakojo apie šią unikalią programą, jos ypatumus, taip pat apie EHU absolventų karjeros perspektyvas ir galimybes.
Natalija Valavičienė
Natalija Valavičienė / Evgenia Levin nuotr.

Kaip kilo idėja sukurti šią programą?

Lyčių studijų programa universitete buvo vykdoma jau nuo 2000 metų. EHU persikėlus į Vilnių, magistrantūros lygmens lyčių studijos toliau vystėsi kaip studijų programos „Kultūros studijos“ specializacija. Su lyčių studijomis susijusia problematika aktyviai domėjosi ir kitų EHU studijų programų, įskaitant bakalauro, studentai. Studentų domėjimasis lyčių tematika neblėso, nagrinėjamų problemų ratas plėtėsi, buvo akivaizdu, kad yra reikalingos atnaujinto turinio, šiandienos visuomenių aktualijas ir poreikius atliepiančios magistro studijos, kuriose ambicingi jaunieji tyrėjai galėtų iš skirtingų sričių perspektyvų nagrinėti kompleksines problemas, susijusias su lyties aspektu.

Kokia šios programos reikšmė Europos Humanitariniam Universitetui ir Lietuvos / Baltijos šalių švietimo rinkoms apskritai?

Ši Lyčių studijų programa yra vienintelė magistro studijų programa Lietuvoje, kurioje gilinamasi išimtinai į lyties problematiką. Be to, nors ES, įskaitant Lietuvą, yra padariusi didelę pažangą lyčių lygybės srityje, tačiau iki šiol tiek ES, tiek ir kituose pasaulio regionuose vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas, nelygios karjeros galimybės, diskriminacija įdarbinimo procese, netolygus politinis dalyvavimas, smurtas namuose, nesubalansuotas neapmokamo darbo namuose pasidalijimas, lyčių stereotipai, seksualinis priekabiavimas, seksualinio tapatumo ir kiti svarbūs su lyčių aspektu susiję klausimai išlieka aktualūs ir lemia daugelio žmonių kasdienį gyvenimą ir visuomenės ateities raidą. Lyties aspekto integravimas į visas Europos Sąjungos politikos kryptis yra įtvirtintas kaip politikos norma. Pavyzdžiui, ES lyčių lygybės strategijos prioritetai apima ekonominės nelygybės mažinimą, geresnio šeimos ir darbo balanso sukūrimą, kovą su smurtu prieš moteris ir užtikrinimą, kad svarbūs klausimai, tokie kaip klimato kaita ir skaitmenizacija, atsižvelgtų į lyčių lygybės interesus. Šie politiniai prioritetai atskleidžia lyčių klausimus išmanančių kvalifikuotų specialistų poreikį.

Konstantin Pivovarov nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga
Konstantin Pivovarov nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga

Koks yra šios programos išskirtinumas?

Lytis nėra tik biologinė savybė ir demografinis kintamasis. Per lyčių normas, stereotipus, vaidmenų lūkesčius ji geba daryti milžinišką įtaką visuomenių raidai, gerovei ir net inovacijoms. Kartais net sunku akivaizdžiai pamatyti tą įtaką, ypač kasdieniame gyvenime ir kai į tai nėra kreipiamas sąmoningas dėmesys, tačiau ta įtaka yra ir geba veikti tiek asmeniniuose pasirinkimuose, tiek strateginiuose visuomenės lygmens sprendimuose. Kadangi lyties problematika yra labai plataus spektro, ši programa siūlo tarpdisciplininį požiūrį. Studentai analizuoja su lytimi susijusias problemas iš teisės, politikos, ekonomikos, medijų, technologijos mokslų perspektyvų. Svarbu paminėti, kad Lyčių studijų programa vykdoma anglų kalba, todėl studentai gerai įvaldo mokslinę terminiją, analizuoja naujausią literatūrą ir programinius dokumentus, pasirengia dirbti ne tik nacionaliniame, bet ir tarptautiniame lygmenyje. Studentams, kurių aukštasis išsilavinimas yra ne sociologijos studijų krypties, yra parengti du įvadiniai išlyginamieji dalykai, skirti kompensuoti sociologinių žinių trūkumą. Taip pat ši programa siūlo mišrųjį mokymosi formatą, kai įvadinės paskaitos ir seminarai vyksta Vilniuje, o toliau sudaromas patogus virtualių užsiėmimų tvarkaraštis. Užsiėmimai planuojami vakarais ir savaitgaliais, kad studentai turėtų palankias galimybes derinti studijas ir darbą ar kitus asmeninius įsipareigojimus.

Kokias karjeros galimybes ir perspektyvas programa siūlo EHU absolventams/-ėms?

Šios studijų programos absolventai vertinami dėl analitinių, kritinio mąstymo kompetencijų, tiriamojo darbo gebėjimų. Kaip apie šią programą atsiliepia studentai, ši programa plečia pasaulėžiūrą ir žinių horizontus, kas reikšmingai prisideda prie jau turimų jų kompetencijų politologijos, psichologijos, vadybos ir kitose srityse. Gerai išmanydami, kaip lyties aspektas veikia visuomenės gyvenimą ir raidą, šią programą baigę absolventai gali veiksmingai dirbti aukštojo mokslo, švietimo, taikomųjų tyrimų, politikos, kultūros, viešosios komunikacijos, medijų, socialinių paslaugų, verslo ir kitų sričių nacionalinėse ir tarptautinėse organizacijose bei institucijose. Įgytas kompetencijas absolventai galės realizuoti vyriausybinėse ir nevyriausybinėse organizacijose, dirbančiose su socialiniais, šeimos, lyčių lygybės klausimais, žmogiškųjų išteklių padaliniuose ir agentūrose, kultūros ir medijų verslo sektoriuje, švietimo srityje, taip pat galės siekti aukštojo mokslo karjeros, rinktis akademinę veiklą, studijuoti doktorantūroje.

Lalanta Kazakova nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga
Lalanta Kazakova nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga

Kokius įgūdžius ir žinias studentai/-ės gali tikėtis įgyti po šios programos baigimo?

Lyčių problematikos laukas labai platus, todėl Lyčių studijų programa skirta rengti specialistus sociologus, turinčius kritinės analizės, mokslinio ir praktinio darbo įgūdžių, gebančius dirbti su dideliu kiekiu informacijos ir sistemingai ją analizuoti. Daug dėmesio yra skiriama gebėjimų vykdyti tyrimus stiprinimui, kad baigus studijų programą absolventai būtų pasirengę savarankiškai rengti ir įgyvendinti sociologinių tyrimų projektus ir, kas labai svarbu, remiantis mokslinių tyrimų rezultatais siūlyti šių problemų galimus sprendimo būdus.

Studijų programa parengta taip, kad nemažas dėmesys skiriamas praktinių problemų, aktualių įvykių stebėsenai ir analizei.

Šalia naujų žinių ir gebėjimų, kuriuos įgyja studijuojantieji šioje programoje, svarbu paminėti, kad neišvengiamai plečiasi akiratis, atsiveria nauji požiūrio kampai, todėl studentai formuluoja arba išsigrynina asmeninę poziciją socialinės įvairovės sąlygomis, be to, dar geriau suvokia tarpinstitucinio bendradarbiavimo sprendžiant sudėtingas socialines problemas svarbą.

Ar be teorinių žinių programa taip pat siūlo ir praktinę patirtį?

Studijų programa parengta taip, kad nemažas dėmesys skiriamas praktinių problemų, aktualių įvykių stebėsenai ir analizei.

Tai suteikia būsimiems profesionalams naujausius visuomenės pokyčius atliepiantį turinį, galimybes jas nagrinėti iš įvairių perspektyvų. Rengdami magistro darbą studentai renkasi aktualią ir svarbią temą, priima sprendimus, kaip ją tirti, kokius tyrimo metodus taikyti, ir savarankiškai įgyvendina savo tyrimą. Reikia pasakyti, kad visų studentų pasirinktos temos buvo ne tik įdomios, bet ir labai aktualios, kai kurios net skausmingos įvertinant šių dienų ir pastarųjų metų politinius įvykius kaimyninėse šalyse.

Aliaksandra Murashka nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga
Aliaksandra Murashka nuotr. /Unikalios Europos humanitarinio universiteto lyčių studijų magistro programos apžvalga

Kas yra šios programos tikslinė auditorija? Kam ji turėtų būti aktuali?

Magistro studijų programa orientuota į aukštąjį mokslą įgijusius absolventus, kuriems svarbu daryti pokytį visuomenėje, rūpintis jos raida, kurie neabejingi socialinėms, užimtumo, švietimo, kultūros, šeimos, sveikatos, žmogaus teisių, įvairovės, pilietinio ir politinio dalyvavimo ir kitoms problemoms. Jeigu rūpi, kaip normos ir stereotipai veikia visuomenės gyvenimą, verslą ir kitas sritis, kaip pasitelkiant naujausių tyrimų duomenis reikšmingai prisidėti prie visuomenės tvarumo pasiūlant tikslingų priemonių viešajai politikai diskriminacijos dėl lyties mažinimo, moterų ir mergaičių įgalinimo, visų lyčių lygesnio dalyvavimo darbo rinkoje, politikoje, švietime, smurto lyties pagrindu mažinimo ir kitais klausimais, ši studijų programa atitinka šiuos interesus. Baigus Lyčių studijų magistrantūros programą, suteikiamas sociologijos krypties socialinių mokslų magistro kvalifikacinis laipsnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas