Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikų knygų festivalis „Gyvos raidės“: eitynės, dirbtinis intelektas ir stand-up

Gegužės 12–13 d. šurmulį mieste sukels Vaikų knygų festivalis „Gyvos raidės“, kurį organizuoja Maironio lietuvių literatūros muziejus. Pirmą kartą prieš metus įvykęs ir dėmesio sulaukęs renginys grįžta su nauja programa šeimoms. Dviejų dienų festivalis kvies vaikus ir jų tėvelius džiaugtis pavasarišku oru bei praleisti savaitgalį dalyvaujant eitynėse, kūrybinėse dirbtuvėse, nuotaikingame stand-up pasirodyme.
Festivalio „Gyvos raidės“ eisena
Festivalio „Gyvos raidės“ eisena / Z. Baltrušio foto

Vaikų knygų festivalis „Gyvos raidės“ pernai buvo „Kaunas 2022“ programos dalis. Renginys sulaukė pasisekimo, tad nutarta jį organizuoti ir šiemet. Įdomi, įtraukianti programa patiks ir mažiesiems, ir jų tėveliams. Į kūrybines veiklas kvies šiuolaikinės vaikų literatūros žvaigždės: prozininkas, dramaturgas ir bene garsiausias detektyvinių istorijų vaikams autorius Tomas Dirgėla, geriausios 2022 metų paveikslėlių knygos vaikams premijai nominuotos knygos „Geriausia diena“ autorės Kotryna Zylė bei Inga Dagilė.

Vaikų literatūra padeda susipažinti su aktualiomis, socialiai jautriomis temomis. Tapytoja, architektūros kraštovaizdžio specialistė Indrė Gražulevičiūtė festivalyje ves kūrybines dirbtuves „Sulūžusių žaislų ligoninė“. Ji, remdamasi moksliniais tyrimais, teigia, kad vien knygų buvimas namuose vaikams daro teigiamą įtaką: didina akademinės sėkmės galimybes, teigiamai veikia žodyno raidą, dėmesio koncentraciją bei ateities pasiekimus. Indrė įsitikinusi, kad „renginiai, vaikus priartinantys prie knygų, sudominantys skaitymu ir lietuvių literatūra per aktyvias, įtraukiančias veiklas – eisenas, vaidinimus, piešimą, skaitmenines technologijas – visada gera idėja.“

R. Guigos foto/Maironio lietuvių literatūros muziejaus ekspozicijos fragmentas
R. Guigos foto/Maironio lietuvių literatūros muziejaus ekspozicijos fragmentas

Pagrindinė festivalio „Gyvos raidės“ mintis – į miesto kultūrinį vyksmą įtraukti jaunąją auditoriją, šeimas, sukuriant džiuginančias patirtis, kurios paskatintų vaikus domėtis literatūra. Kotryna Zylė teigia: „Mes gyvename amžiuje, kai vaikų dėmesys yra prikaustomas ekranų, įvairiausio turinio, kuris daug lengviau pasisavina jų dėmesį nei knygos.“ Literatūra vaikų kasdienybėje iš tiesų dažnai lieka nuošalyje. Rašytoja ir dailininkė mano, kad spektakliai, koncertai, įvairūs pasirodymai, žaidimai bei miesto erdvėse vykstantys užsiėmimai, susiję su vaikų literatūra, yra atsakymas į šį klausimą. Pabuvę susitikimuose su autoriais ar programose, kurios susijusios su knygomis, vaikai greičiausiai norės atsiversti ir pačią knygą: „Knygos taps artimesnės pažinus autorius, pamačius programą, susijusią su istorija, kuri iki tol atrodė, kad slepiasi tik knygos puslapiuose“.

Pagrindinė festivalio „Gyvos raidės“ mintis – į miesto kultūrinį vyksmą įtraukti jaunąją auditoriją.

Apie vaikų skatinimą skaityti galvoja ir rašytojas Tomas Dirgėla. Anot jo, skaitymo populiarinimas renginiais neformalioje aplinkoje yra efektyvesnis nei raginimas tradiciniais būdais. „Tikiuosi, kad po šio festivalio bus dalis vaikų, kurie ateis galbūt skeptiškai žiūrėdami į knygas, galbūt turintys susiformavusį rašytojo, kaip labai nuobodaus žmogaus įspūdį, o po renginio tai pasikeis,“ – viliasi T.Dirgėla.

„Gyvų raidžių“ užsiėmimai ir programa

Pirmąją festivalio dieną vaikai bursis prie Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros persirengę savadarbiais pasakų personažų kostiumais, ir kaukėtomis vaikų eitynėmis „Būk personažas“ pradės festivalį. Gausus būrys personažų iš Kauno Žaliakalnio progimnazijos, Kauno lopšelio-darželio „Spragtukas“, Kauno lopšelio-darželio „Klevelis“, Kauno Senamiesčio progimnazijos bei VšĮ Herojaus ugdytiniai senamiesčio gatvėmis patrauks iki Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelio. Visus miestiečius kviečiame stebėti šią eiseną, o gal ir prisijungus keliauti kartu! Vaikų eitynes ves Anzelmo Matučio personažas Drevinukas, kartu bus Martyno Vainilaičio mitologinės pasakos „Bruknelė“ veikėjai. Muziejaus sode vyks pasakų personažų linksmybės, tapybos, skaitymų dirbtuvėlės ir, žinoma, dovanų dalybos!

Pirmosios dienos pabaigoje dalyvių lauks kūrybinės dirbtuvės su paveikslėlių knygos „Geriausia diena“ autorėmis Kotryna Zyle ir Inga Dagile. Jos pasakos, kaip kūrė knygą, kokias temas stengėsi atskleisti ir akcentuoti: „Kalbėsimės apie tai, kaip svarbu neturėti išankstinių nuostatų ir stereotipų, susijusių su mus supančiais žmonėmis“. Vėliau vaikų lauks kūrybinės dirbtuvės, kuriose jie sukurs savo daugiabutį. „Knyga pasakoja apie du pagrindinius veikėjus – Elzę ir Titą. Jie gyvena daugiabutyje, kuriame turi labai daug kaimynų,“ – prasitarė K.Zylė. – „Kviesime vaikus sukurti savo namą: kiekvienas dalyvis gaus paruoštą medžiagą, iš jos konstruos savo buto langelius ir sudės į vieną bendrą, draugišką daugiabutį. Susitikimą baigsime kūrybiškai ir bendruomeniškai“.

V. Petrikienės foto/Kūrybinės dirbtuvės „Sulūžusių žaislų ligoninė“
V. Petrikienės foto/Kūrybinės dirbtuvės „Sulūžusių žaislų ligoninė“

Antrąją festivalio dieną Maironio lietuvių literatūros muziejus kvies į „Sulūžusių žaislų ligoninę“. Šioje edukacinėje programoje dalyvaujančiai I.Gražulevičiūtei svarbus tvarumas, ekologija ir skaitmeninių technologijų panaudojimas. Žaislus atnaujinsime ir perkurti mėginsime virtualioje aplinkoje, panaudojant Dirbtinį intelektą. Sugeneruosime naujus ir netikėtus senų, sulūžusių žaislų variantus ir pasikalbėsime, kokias emocijas kelia naujasis daiktas. Taip vaikai susipažins su naujausiomis skaitmeninio meno kūrimo galimybėmis, susimąstys apie tvarumo idėjas, interpretuos Vytautės Žilinskaitės apysaką „Kelionė į Tandadriką“. Ateidami galite atsinešti ir savo sulūžusį žaislą, jį pataisyti kartu su muziejaus edukatorėmis. Klijuosime, siūsime, lipdysime ir namo parsinešite pagydytą, o gal ir visai išgijusį žaislą.

Muziejų naktį visų lauks įspūdingas festivalio uždarymas – populiariausio lietuvių vaikų rašytojo Tomo Dirgėlos stand-up komedijos pasirodymas vaikams ir jų tėveliams. Atnaujinta programa „Skaitymas kenkia medžiams“ tikrai patiks visiems! „Jūsų lauks juokinga valandėlė! Bandysiu įtikinti tėvus, kad skaitymas yra labai labai blogas dalykas, nes kenkia medžiams. Supažindinsiu ir su Tomas Dirgėla, jo vaikyste. Juk svarbu mokėti pasijuokti iš savęs.“

V. Petrikienės foto/Kūrybinės dirbtuvės „Sulūžusių žaislų ligoninė“ pagal V. Žiliskaitės kūrinį „Kelionė į Tandadriką“
V. Petrikienės foto/Kūrybinės dirbtuvės „Sulūžusių žaislų ligoninė“ pagal V. Žiliskaitės kūrinį „Kelionė į Tandadriką“

Viso renginio metu su mumis bus Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, skatinantis vaikų skaitymą, ir dovanos gražiausias lietuvių autorių knygas festivalio „Gyvos raidės“ dalyviams. Festivalio idėja džiaugiasi ir UAB „Elytės eklerai“: „Tikime, kad remti vaikų knygų festivalį yra itin svarbu, nes vaikai – mūsų ateitis! Skaitantiems vaikams labiau sekasi mokykloje ir gyvenime, o skatindami juos tyrinėti naujus pasaulius knygose, padedame lavinti vaizduotę, kūrybiškumą ir kritinio mąstymo įgūdžius. Tai mūsų socialinė atsakomybė ir vertinga investicija į visuomenės ateitį.“ UAB „Fazer Lietuva“ taip pat jungiasi prie vaikų skaitymo skatinimo, nes „kai vis daugiau mūsų laiko ir dėmesio pagrobia ekranai, svarbu nepamiršti mus turtinančių veiklų – skaitymas viena jų.“

Smagiai bejuokaudami panirsime į Muziejų naktį. O tai puiki proga iššniukštinėti visą Maironio lietuvių literatūros muziejų! Įspūdingi baroko stiliaus rūmai, kuriuose gyveno poetas Jonas Mačiulis-Maironis, ir aštuoni puošniai įrengti jo kambariai, nulydintys į romantinę praeitį. Taip pat galėsite užsukti į lietuvių literatūros istorijos ekspoziciją ir net nepastebėsite, kaip įsisuksite į pasakojimų verpetą: rankraščiai, unikalios knygos, autorių asmeniniai daiktai, gausi audioteka su žinomų aktorių balsais, filmai, žaidimai, kviečiantys dalyvauti ir atrasti literatūrą bei save iš naujo.

Kviečiame į patirčių kupiną literatūrinį savaitgalį Maironio lietuvių literatūros muziejuje!

Mūsų bičiuliai „Saldi sala“ pasirūpins, kad vaikai neliktų be saldainių: „Mažieji skaitytojai yra ateitis. Todėl mums svarbūs renginiai, kuriuose kalbama apie knygas, nes jos turi galią suartinti žmones, padėti suprasti pasaulį.“

Projekto autorių nuotrauka/Festivalis „Gyvos raidės“
Projekto autorių nuotrauka/Festivalis „Gyvos raidės“

Vaikų knygų festivalio „Gyvos raidės“ programa:

Gegužės 12 d.

10 val. – vaikų kaukėtos eitynės „Būk personažas“ senamiestyje ir renginys Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, pristatant šių metų vaikų rašytojų jubiliatų A. Matučio ir M. Vainilaičio eiliuotas pasakas.

18 val. – susitikimas ir kūrybinės dirbtuvės su rašytoja Kotryna Zyle ir iliustruotoja Inga Dagile. Autorės pristatys savo knygą „Geriausia diena“ („Geriausia metų knyga vaikams 2022“ nominantė). Kalbėsimės apie PUIKIAS ir BLOGOKAS dienas, kaimynus, tarp kurių gyvename ir stereotipus, kurie griūna geriau vieniems kitus pažinus. Susitikimą vainikuos draugiškų gyventojų daugiabučio kūrybinės dirbtuvės!

Gegužės 13 d.

12 val. – edukacinėse dirbtuvėse „Sulūžusių žaislų ligoninė“ gydysime jūsų atsineštus sulūžusius žaislus, o mums talkins menininkė Indrė Gražulevičiūtė, kuri rodys, kaip net nepataisomi žaislai gali būti prikeliami naujam gyvenimui, naudojant dirbtinio intelekto įrankius.

18 val. – nuotaikingas stand-up tėvams ir vaikams su rašytoju Tomu Dirgėla! Patobulinta ir dar labiau įtraukianti programa „Skaitymas kenkia medžiams“ jau paruošta!

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama.

Vaikų knygų festivalį „Gyvos raidės“ iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Festivalio partneriai: Kauno literatūros savaitė.

Festivalio rėmėjai: leidykla „Žalias kalnas“, labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, įmonės „Fazer Lietuva“, „Saldi sala“, „Elytės eklerai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas