Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienoje didžiausių Panevėžio įmonių – naujausios technologijos: investicijos siekia 1,6 mln. eurų

Didžiausia regione laidų ir kabelių gamintoja AB „Lietkabelis“ baigė įgyvendinti „Norway Grants“ finansuotą projektą, kurio tikslas – automatizuoti įmonės veiklos procesus, klientams pasiūlyti aukštesnės pridėtinės vertės gaminius bei sumažinti gamtą teršiančių atliekų kiekį. Iš viso projekto metu buvo investuota 1,6 mln. Eur, iš kurių 600 tūkst. – Norvegijos finansinio mechanizmo investicijos.
Vienoje didžiausių Panevėžio įmonių – naujausios technologijos: investicijos siekia 1,6 mln. eurų
Vienoje didžiausių Panevėžio įmonių – naujausios technologijos: investicijos siekia 1,6 mln. eurų / „Lietkabelio“ nuotr.

Sigitas Gailiūnas, „Lietkabelio“ generalinis direktorius, pasakoja, kad įgyvendinant projektą nuo pernai birželio iki š.m. balandžio pabaigos buvo glaudžiai bendradarbiaujama su Norvegijos informacinių technologijų įmone „Espero AS“.

„Partneriai suteikė mums pagalbą skaitmeninių technologijų srityje – jie padėjo įdiegtą verslo valdymo sistemą susieti su naująja gamybos linija tam, kad galėtume matuoti tiek gamybos pajėgumus, tiek kasdienį našumą, daryti analizes ir matyti, ką dar būtų galima patobulinti, kad procesai vyktų greičiau ir efektyviau“, – dalijasi S.Gailiūnas.

Skaičiuoja išaugusį užsakymų kiekį

Įgyvendinto projekto rezultatas – akivaizdus. Įdiegta nauja automatizuota automobilinių kabelių gamybos linija su integruota skaitmeninimo technologija. Pastaroji susideda iš trijų dalių – dvigubo sukimo vario gyslos suktuvo, automatizuotos automobilinių kabelių gamybos linijos ir automatinio dvigubo izoliuotų laidų vyniotuvo.

„Lietkabelio“ nuotr./Vienoje didžiausių Panevėžio įmonių – naujausios technologijos: investicijos siekia 1,6 mln. eurų
„Lietkabelio“ nuotr./Vienoje didžiausių Panevėžio įmonių – naujausios technologijos: investicijos siekia 1,6 mln. eurų

„Įdiegtos automobilių kabelių gamybos linijos tikslas – padidinti įmonės veiklos efektyvumą, sumažinti atliekų kiekį, padidinti gamybos pajėgumus ir darbo našumą. Nors rodikliai bus vertinami po trijų metų, tačiau jau dabar matome šios linijos rezultatus – ženkliai išaugusius automobilinių laidų pardavimus, didesnį kiekį užsakymų, galimybę įrodyti klientams, jog esame patikimi tiekėjai, kurių pajėgumai gali užtikrinti augančius jų poreikius“, – sako įmonės direktorius.

Jis taip pat atkreipia dėmesį ir į 30 proc. išaugusį naujos linijos greitį bei efektyvią spalvų atpažinimo funkciją, suteikusią galimybę gamybos procese visiškai eliminuoti žmogiškąjį faktorių bei užtikrinti gaminamų produktų spalvos vientisumą.

„Ir tai – ne vienintelė sėkmės istorija, kai verslai, pasinaudoję Norvegijos finansinio mechanizmo investicijomis, padidino savo inovacinį potencialą, konkurencingumą bei bendrai prisidėjo prie pažangesnės ir tvaresnės Lietuvos ekonomikos ir aukštos pridėtinės vertės darbo vietų kūrimo. Viso programos metu Lietuvos verslui buvo skirtas kiek daugiau nei 15 mln. Eur finansavimas, kuriuo sėkmingai pasinaudojo 26 šalies įmonės – jų sukurti produktai šiandien vertinami ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėse rinkose, o dirbdami su partneriais iš Norvegijos verslininkai turėjo unikalią galimybę keistis patirtimi su įvairių sričių ekspertais bei užmegzti vertingas pažintis“, – sako Monika Kemežytė, Inovacijų agentūros „Norway Grants“ programos vadovė.

Inovacijų agentūros nuotr./Monika Kemežytė-Vaitiekūnienė
Inovacijų agentūros nuotr./Monika Kemežytė-Vaitiekūnienė

Ateityje – dar daugiau ambicingų projektų

Jai antrina ir Panevėžyje įsikūrusio „Lietkabelio“ vadovas S.Giliūnas. Jo teigimu, galimybė keistis žiniomis ir patirtimi su Norvegijos partneriais – viena iš didžiausių šio projekto verčių ir teigia, kad analogiškos priemonės įmonėje įgyvendinamos bus tikrai ne paskutinį kartą.

„Ketiname dalyvauti dar dvejuose projektuose, kurių metu pradėsime gaminti aukštos įtampos laidus ir kabelius, taip pat planuojame įsigyti naują kabelių susukimo ir apipynimo liniją. Žinoma, ir toliau žengsime žaliąja kryptimi – planuojame įsigyti plastiko perdirbimo liniją, kuri leistų sumažinti neperdirbamų atliekų kiekį ir gaminti žalesnę bei ekologiškesnę produkciją, norime pastatyti ir pajėgesnę saulės energijos jėgainę. Tai patys artimiausi siekiai, kuriuos tikimės įgyvendinti per 2025-uosius metus“, – sako įmonės generalinis direktorius.

Itin didelis dėmesys kokybei, profesionali komanda, lankstumas ir nuolatinės investicijos į modernias technologijas – tokia, anot jo, yra 66-erius metus veiklą vykdančio „Lietkabelio“ sėkmės paslaptis. Nors konkurencija šiame sektoriuje išties nemaža, būtent šie veiksniai, S. Gailiūno teigimu, padeda bendrovei ne tik atliepti nuolatos besikeičiančius klientų poreikius, bet ir išlaikyti lyderiaujančią poziciją tiek vietos, tiek ir tarptautinėse rinkose.

„Be abejonės, konkurentų turime tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje, tačiau tai, kad įmonei pavyksta sėkmingai metai iš metų laikytis rinkoje, lemia keli veiksniai. Visų pirma, vertiname kiekvieną savo klientą – nesvarbu, didelį ar mažą, stengiamės patenkinti kiekvieno užsakovo poreikius. Taip pat didelį dėmesį skiriame produkcijos sertifikavimui, kokybei – esame pirmoji gamybinė įmonė Lietuvoje, įsidiegusi kokybės ir aplinkosaugos vadybos sistemas, visų mūsų įrenginių gamintojai yra savo sričių lyderiai. Galiausiai, turime itin stiprią profesionalų komandą bei nuolatos investuojame į modernią įrangą ir aukštos kokybės technologijas“, – dalijasi S.Gailiūnas.

Šiuo metu įmonė net 60 proc. pagaminamos produkcijos eksportuoja į užsienio rinkas, kurias sudaro didžioji dalis Europos šalių, Jungtines Amerikos Valstijos, Meksika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas