Viskio baras „King & Mouse” jau spėjo sulaukti pripažinimo iš vietinių lankytojų bei Vilniaus miesto svečių. Baro požiūrį į gėrimų pasaulį atspindi platus degustacijų spektras – nevengiama viskį derinti su užkandžiais ar iš pažiūros nederančiais maisto patiekalais. Čia pirmą kartą Lietuvoje buvo pasiūlyti viskio ir indiško ar meksikietiško maisto deriniai bei viskio ir šokolado degustacijos.
„King & Mouse” asortimentas neliko nepastebėtas gėrimų apžvalgininkų Neil Ridley ir Joel Harrison iš D.Britanijos. Jie daugelio knygų apie viskį ir kitus gėrimus autoriai, kurių naujausias būsimas projektas – 500 įdomiausių pasaulio barų gidas. Jame savo vietą rado ir lietuviškasis baras, kurio vadovas interviu apžvelgė vietinių gėrimų ir barų sceną.
Škotijoje šis gėrimas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XV a., o aktyviai gaminamas daugiau nei 700 metų.
Naujasis „King & Mouse” baro viskio leidimas – jau antrasis jų karjeroje. Šiandien, kuomet viskis išgyvena pakilimą visame pasaulyje nėra taip lengva pateikti kokybišką gėrimą. Štai vien Škotijoje šis gėrimas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XV a., o aktyviai gaminamas daugiau nei 700 metų. Tokiomis giliomis tradicijomis paremta pramonė iki šiol iškelia škotus tarp rinkos lyderių, todėl naujojo „King & Mouse” viskio leidybai kilmės šalies ilgai ieškoti neteko.
„King & Mouse” išleistas viskis – trijų skirtingų regionų viskių kupažas. Pirmiausia tai dūminių viskių sostinės, Islay saloje esančios daryklos “Laphroaig” viskis. Gėrimas yra smarkiai dūminis, o gaminamas saloje kur gyvena vos 3,5 tūkstančio gyventojų. Ši darykla turi Didžiosios Britanijos karalienės kokybės sertifikatą.
„King & Mouse” išleistas viskis – trijų skirtingų regionų viskių kupažas.
Į išleisto viskio sudėtį taip pat įtrauktas šiauriausioje Škotijos darykloje, esančios Orkney saloje, viskis. Kaip sala taip ir „Highland Park” viskis turi daug skandinaviško palikimo. Dar labiau viskio pasaulyje yra linksniuojamos šioje saloje kasamos durpės. Pastarųjų dėka išgaunamas dūmas perteikiamas ir gėrimui.
Trečiasis ir pagrindinis skonio žiupsnis atkeliavo iš šiaurės rytinio Škotijos regiono – Speyside. Čia gaminamo viskio skonis turi obuolių, kriaušių ir citrusų poskonius. Įdomus faktas, jog pastarajame regione yra susispietę daugiau nei pusė visų Škotijos viskio daryklų.
Šiuo metu Škotijoje veikia per 120 viskio daryklų. Jos skirstomos į regionus gan panašiu principu kaip Ispanijos ar Prancūzijos vynai. Svarstant apie savo leidybos viskį „King & Mouse” barui teko gerai paplušėti renkantis iš didelės gausos daryklų ir jų asortimento.
Dirbdami prie šio 21 metų viskio kupažo svarstėme apie senovinį viskio receptą.
„Dirbdami prie šio 21 metų viskio kupažo svarstėme apie senovinį viskio receptą. Galbūt toks galėjo būti sukurtas Lietuvoje ar Škotijoje XX amžiaus pradžioje, kuomet didžioji dalis statinių naudojamų viskio pramonei atkeliaudavo iš Ispanijos Chereso regiono. Tad mūsų butelyje riešutų ir džiovintų kriaušių poskonius lydi lengvi dūmo skonio elementai” – apie gėrimą mintimis dalijosi baro savininkas Šarūnas Karalius.
Naujo „King & Mouse” gėrimo leidimui sukurta speciali viskio dėžutė ir etiketė, kiekvieno butelio kamštis yra rankų darbo.
Baro atstovų nuomone šį viskį galima derinti su keptais mėsos patiekalais, šokoladiniais desertais ar kava.
Primename, kad vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.