Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vonios kambario mitai ir tiesos

„Pamatysite patys – tai neįtikėtina“, – likus porai mėnesių iki oficialaus pristatymo lyg vaikas savo kailyje nenustygo vonios kambario kolekcijos „Kartell by Laufen“ autorius, pasaulinė dizaino žvaigždė italas Roberto Palomba. Dizaineris galvoje turėjo ne tiek savo kūrybą, kiek pačią kolekciją ir joje panaudotą revoliucinę keramiką „SaphirKeramik“, kurios pasirodymas sugriovė daug vonios kambario mitų ir įrodė vieną tiesą...

Kai prieš porą metų šveicarų santechninės įrangos milžinė „Laufen“ pristatė pirmuosius iš šios keramikos pagamintus praustuvų prototipus, jų išvaizda ir savybės ne vieną vonios kambario specialistą privertė iš nuostabos kilstelėti antakį. Ne, šveicarai nepasiūlė keramikos pakaitalo ar naujos medžiagos, bet atrado būdą, kaip tradicinei keramikai suteikti visiškai naujų ir jai nebūdingų savybių. Nors be keramikos neįmanoma įsivaizduoti vonios kambario, plastiškų ir elegantiškų formų gerbėjai pagrįstai burbėdavo, jog keraminiai praustuvai ir vonios atrodo gremėzdiškai. Ir dalinai būdavo teisūs – tradicinės keramikos išvaizda ir tvirtumas tiesiogiai priklauso nuo jos savybių, kurios įtakoja ir dizano sprendimus. Šveicarų gamintojui į sudėtį įtraukus safyruose aptinkamo mineralo korundo keramika tapo neįtikėtinai tvirta, lengva ir atspari. Praustuvų sienelių storis sumažėjo iki 4 mm, o briaunų užapvalinimo spindulys – net iki 1-2 mm (palyginimui – iki šiol briaunų spindulio standartu vis dar laikomi 7-8 mm...). „SaphirKeramik“ atsparumas lenkimui padidėjo net 2-2,5 karto ir dabar prilygsta... plienui. Skirtumai buvo tokie akivaizdūs, jog netrūko abejojančių, ar ši keramika apskritai nėra koks nors reklaminis triukas...

R. Palomba, kalbėdamas apie „Kartell by Laufen“ kolekciją, buvo toks entuziastingas ir todėl,  kad pirmą kartą bendram vonios kambario projektui bendrą kalbą rado ir pajėgas suvienijo du tokie skirtingi ir solidūs gamintojai. Šveicarų „Laufen“ jau daugiau nei šimtmetį laikoma santechninės keramikos technologijų ir dizaino novatorė, o pusę amžiaus jaunesnė italų „Kartell“ diktuoja plastikinių baldų stiliaus ir dizaino madas.

 
 

Plastikiniai baldai vonios kambaryje? Taip, ir tai dar viena šios kolekcijos intriga. Plastikas šeštojo-septintojo dešimtmečio interjerus buvo užkariavęs praktiškai be konkurencijos. Dvilypę šios medžiagos prigimtį savo esė „La Plasitique“ aprašė netgi garsusis literatūros teoretikas ir filosofas Rolandas Barthas. Vis dėl to XXI amžiuje plastikas labiau asocijuojasi su šaltumu, pigumu ir aplinkos teršimu, nors dėl savo universalumo, atsparumo ir perdirbimo ši baldinė medžiaga vis dar nepelnytai nuvertinama. „Kartell by Laufen“ uždavė provokuojamą klausimą, ar plastikui apskritai vieta vonios kambaryje ir kaip ši medžiaga derės su keramika?

Dizaineris R. Palomba prie baltos ir itin plonos „Saphir Keramik“ keramikos derindamas aukščiausios rūšies polikarbonatą išnaudojo šios medžiagos spalvines galimybes, elegantiškai sužaidė permatomais, spalvotais baldų, aksesuarų paviršiais ir sukūrė bene didžiausią pastarųjų metų vonios kambario dizaino sensaciją.

Belieka atsakyti į paskutinį klausimą: „Jei revoliucinėje keramikoje panaudotas safyruose aptinkamas mineralas, kolekciją sukūrė pasaulinė dizaino žvaigždė, o pagamino kultinės santechninės keramikos ir baldų kompanijos, ar kolekcija bus įperkama tik arabų šeichams...?“. „Kartell by Laufen“ sugriovė ir šį mitą. Korundas praustuvų gamybos procese net 40 proc. sumažino reikalingą keramikos kiekį ir dalį kitų gamybai būtinų išteklių; konkurencinga kaina pasižymi ir aukščiausios kokybės polikarbonatas. Ir panašu, jog „Kartell by Laufen“ ne tik paneigė daug vonios kambario mitų, bet ir įrodė vieną labai svarbią tiesą – stilius, dizainas ir kokybė gali būti prieinami kiekvienam tai suprantančiam ir vertinančiam.

VIDEO: "Kaip gimė kolekcijos "Kartell by Laufen" koncepcija - dizainerio R. Palomba eskizai"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas