Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vykstant intensyviai 5G plėtrai – dėmesys aplinkai: kaip technologijos sugyvena su gamta?

Lietuvos teritorijoje „Telia“ 5G ryšiui pasiekus net 95 proc. aprėptį, penktosios kartos ryšio suteikiamais privalumais kasdien įsitikina vis daugiau šalies gyventojų. Visgi tik nedaugelis žino, kad vystant 5G internetą, svarbią rolę vaidina ir gyvūnų poreikiai. „Telia“ vadovaujantis tinklo inžinierius Rimas Danilevičius pripažįsta, jog gyvoji gamta dažnai koreguoja 5G tinklo statybų planus, tačiau bendradarbiaujant su gamtininkais rasti kompromisai dažniausiai tenkina visas puses.
Vykstant intensyviai 5G plėtrai – dėmesys aplinkai kaip technologijos sugyvena su gamta (Adobe Stock nuotr.)
Vykstant intensyviai 5G plėtrai – dėmesys aplinkai kaip technologijos sugyvena su gamta (Adobe Stock nuotr.) / Telia nuotr.

„Visi norime turėti kuo geresnes galimybes 5G interneto greičiais džiaugtis kiekviename šalies kampelyje, tačiau atvykę statyti ryšio bokštų ar bazinių stočių gamtos apsuptyje privalome nepamiršti, jog esame svečiuose. Puoselėjant tokį požiūrį, niekada neardome ten jau susiformavusių ekosistemų ir nuolat sukame galvas, kad mūsų statiniai taptų gyvybės oazėmis paukščiams, žinduoliams, vabzdžiams ir net mums patiems“, – sako R.Danilevičius.

Patogumas žmonėms, saugumas – gyvūnams

Iš arti plačiausio 5G tinklo plėtrą Lietuvoje stebintis vadovaujantis tinklo inžinierius R. Danilevičius atskleidžia, kad darbai paskutiniuosius keletą metų vyksta itin intensyviai. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, „Telia“ 5G tinklo aprėptis siekia iki 95 proc. Lietuvos teritorijos, tad penktosios kartos mobiliojo ryšio suteikiamos galimybės gyventojams yra prieinamos net atokiausiuose šalies kampeliuose.

Visgi net ir tokiame įtemptame 5G plėtros grafike gyvūnų poreikiai taip pat nėra pamirštami. R. Danilevičius prisimena vieną atvejį, kai atlikti suplanuotus darbus sutrukdė viename kamine, greta tinklo antenų, įsikūrusi varnų šeimyna. Rezidencijoje karaliavo net penki maži vos apsipūkavę jaunikliai. Bazinių stočių įrengimo specialistai iškart sunerimo – kai jaunikliai tokie maži ir nemoka skraidyti, kyla pavojus, kad įrangos keitimo ar remonto darbai juos išgąsdins ir mažyliai iškris iš lizdo.

„Tokiais atvejais esame pasitvirtinę procedūras. Rangovai sustabdo darbus ir apie naujakurius praneša biure besidarbuojančiai inžinierių komandai. Toliau mes konsultuojamės su gamtos apsaugos specialistais ir laikydamiesi pateikiamų rekomendacijų ieškome bendrų sprendimų“, – kalba R.Danilevičius.

Taip nutiko ir šį kartą – komanda nusprendė varniukų nebaidyti ir įrangos modernizavimo datą nukelti dviem savaitėms į priekį. Visgi jaunikliai rezidencijos taip greitai palikti nepanoro – inžinieriams į tą pačią vietą atvykus antrą kartą mažyliai vis dar buvo įsitaisę lizde, tad darbus teko vėl nukelti. Tik atvykus trečiąkart varniukai jau buvo palikę vandens bokštą, o darbai galėjo būti pradėti.

Bokštus puošia lizdai

„Telia“ atstovas taip pat pastebi, kad pavasarį ir vasarą technologiniai taškai suteikia prieglobstį pačioms įvairiausioms būtybėms. Bokštų apačioje dažniausiai urvelius rausia graužikai, kylant aukščiau aplink konstrukcijas zuja vabzdžiai, o pačiame 5G antenas laikančių statinių viršuje neretai buveines susikuria didieji sparnuočiai.

„Daugiausia nuotykių nutinka dirbant vandens bokštuose, kurių viršuje montuojame 5G internetą skleidžiančias bazines stotis. Šiuos, kartais net 40 metrų aukščio, galiūnus labai pamėgę gandrai. Pavasarį iš pietų grįžę ilgakojai ant siauresnės bokšto viršūnės susisuka lizdą, kuris tampa jų visos vasaros rezidencija. Tad į tokį tašką įrangos montuoti atvykusiems inžinieriams tenka gerai pasukti galvas, kaip pritvirtinti įrengimus netrikdant šių „poilsiautojų“ ramybės ir nesugriaunant jų kruopščiai išpuoselėto „kurorto“, – pasakoja R.Danilevičius.

Telia nuotr./Vykstant intensyviai 5G plėtrai – dėmesys aplinkai kaip technologijos sugyvena su gamta (2) (Adobe Stock nuotr.)
Telia nuotr./Vykstant intensyviai 5G plėtrai – dėmesys aplinkai kaip technologijos sugyvena su gamta (2) (Adobe Stock nuotr.)

Dėmesys aplinkai ir žmonių poreikiams

Pasak R.Danilevičiaus, plečiant 5G interneto infrastruktūrą, atsižvelgiama ir į žmonių poreikius. „Telia“ savo bazines stotis stengiasi montuoti ant jau egzistuojančių pastatų, vandens bokštų ir kitų dideliu aukščiu pasižyminčių statinių, kas padeda išvengti vizualinės taršos ir prisideda prie tai vietovei būdingo kraštovaizdžio išsaugojimo.

Vis dėlto tam, kad tam tikrose gyvenvietėse veiktų 5G internetas, kai kada naujų ryšio bokštų statybos būna neišvengiamos. Tokiais atvejais bendrovė stengiasi juos paversti kuo patrauklesniais vietos bendruomenei ir jos svečiams.

„Geras to pavyzdys – Puvočių apžvalgos bokštas. Šis statinys pirmiausia skirtas mobiliojo ryšio palaikymo įrangai, bet jame apsilankyti gali kiekvienas norintis. Nors pats bokštas kur kas aukštesnis, 30 m aukštyje įrengėme apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria vaizdas į Dainavos girios tolius. Nesibaigiančioje pušynų jūroje taip pat matomas etnografinis Puvočių kaimas, kuriame verdantį kasdienį gyvenimą galima matyti nuo bokšto žvelgiant žemyn“, – amą atimančius vaizdus apibūdina „Telia“ vadovaujantis tinklo inžinierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas