Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 patarimai važiuojantiems per liūtį, kurie gali išgelbėti gyvybę

Lietuva toli gražu nėra ta šalis, kurioje per metus iškrenta ypač daug kritulių – vidutiniškai tik 656 mm. Lyginant pasauliniu mastu, tai nėra didelė problema. Tačiau kartais Lietuva pateisina savo vardą ir iš dangaus pliūpteli tikros tropinės liūtys. Tad patarimai, kaip važiuoti tokiomis sąlygomis, gali būti itin naudingi.
Patvinusios gatvės Panevėžyje
Patvinusios gatvės Panevėžyje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Atleiskite akceleratorių

Jeigu lauke pila kaip iš kibiro, o jūs vairuojate transporto priemonę, pasielgtumėte tikrai teisingai, jeigu sumažintumėte savo greitį. Važiuoti leistinu greičiu kartais gali būti pražūtinga, kadangi siaučiant ypač smarkiam lietui, kelio matomumas sumažėja ne du ir net ne tris kartus.

Saugaus eismo specialistai tokiu atveju rekomenduotų važiuoti tokiu greičiu, kokiu jaučiatės patogiai ir neabejojate, kaip reiktų elgtis atsitikus vienai ar kitai situacijai.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Audros debesys
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Audros debesys

Žinoma, nereikia pamiršti ir kitų eismo dalyvių. Jeigu matote, kad važiuojate itin lėtu tempu, tokiu būdu trukdydami kitiems eismo dalyviams, galbūt būtų protingiau perleisti vairo valdymą labiau patyrusiam vairuotojui. O jei tokio nėra, tiesiog sustoti saugioje vietoje, pailsėti, palaukti kol lietus šiek tiek nurims ir tik tada tęsti kelionę.

Naudokite papildomus šviesos šaltinius

Nepamirškite: jūs, kaip ir kiti eismo dalyviai, kelią dabar matote žymiai prasčiau – juk pila kaip atogrąžų miške. Ypatingą dėmesį tokiomis oro sąlygomis reiktų atkreipti į automobilio užpakalinę dalį. Jeigu jūsų vairuojamas automobilis yra ganėtinai senas, didelė tikimybė, kad kitiems eismo dalyviams jis dabar yra beveik nematomas.

15min skaitytojo nuotr./Liūtis autostradoje
15min skaitytojo nuotr./Liūtis autostradoje

Lietaus sukelta dulksna smarkiai riboja matomumą, o jei jūsų automobilis senas, jo užpakaliniai žibintai šviečia žymiai prasčiau už naujesnių transporto priemonių žibintus. Tad pasirūpinkite, kad jūsų automobilį tinkamai matytų kiti eismo dalyviai – įjunkite rūko žibintus.

Rūko žibintus turi absoliuti dauguma automobilių, ne visuose sumontuoti priekiniai rūko žibintai, tačiau užpakalinė automobilio dalis be rūko žibintų – išties retenybė. Jeigu matomumas vis tiek yra itin prastas, važiuokite su įjungtomis avarinėmis šviesomis, tai dar labiau padidins matomumą.

Atsiplėškite nuo kito automobilio

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietus Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietus Vilniuje

Saugaus atstumo laikymasis yra vienas iš svarbiausių dalykų, kurie gali padėti išvengti kontakto su kita transporto priemone. Atsitraukti per saugų atstumą nuo kitos transporto priemonės reikia bet kokiu oru. Tačiau, esant blogam matomumui, reiktų laikytis dar didesnio saugaus atstumo.

Žinoma, saugiam atstumui įtakos gali turėti begalės aspektų. Kaip teigia saugaus vairavimo specialistas Darius Grinbergas, visada reikia savęs paklausti: „Ar spėsiu sustoti, jeigu priekyje riedantis automobilis ims staigiai stabdyti?“.

Vpfoto.lt nuotr./Darius Grinbergas
Vpfoto.lt nuotr./Darius Grinbergas

TAIP PAT SKAITYKITE: Tyrimas automagistralėje: ar vairuotojai laikosi saugaus atstumo?

Specialistai teigia, kad geriausias atstumas yra pusė automobilio greičio, išreikšto metrais. T.y., jeigu važiuojate 80 km/val. greičiu, atstumas iki priekyje važiuojančios mašinos turėtų būti 40 metrų.

Ši taisyklė turėtų būti pakoreguota, kai kalbame apie pablogėjusias oro sąlygas – niekas nesupyks, jeigu laikysitės keturis kartus didesnio atstumo, negu turėtumėte. Tai tik padidins jūsų ir priekyje esančio automobilio keleivių saugumą.

Įvertinkite kiek įmanoma daugiau faktorių

Niekada nebandykite važiuoti virš savo ar virš technikos galimybių ribos. Jeigu jūsų automobilis apautas stipriai nudėvėtomis padangomis, vargu ar protinga bus per merkiantį lietų automagistralėje važiuoti 130 km/val. greičiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietus Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietus Vilniuje

Tas pats galioja ir kalbant apie save – vairuotoją. Jeigu jūs neturite patirties vairuodami ekstremaliomis sąlygomis, pirmą kartą važiuokite itin atsargiai.

Įgavę šiek tiek patirties, antrą kartą galėsite jaustis užtikrinčiau. Ypač, jeigu analogiškos oro sąlygos pasikartos vėliau, kai temti pradės dar greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?