Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40 tūkst. eurų bauda už trikojo remontą: realūs nuostoliai ar valstybės bandymas pasipinigauti?

Balandžio viduryje viešojoje erdvėje pasirodė vaizdo įrašas, kaip dviratininkas nusitaiko į šalikelėje policijos pareigūnų pastatytą trikojį ir jį nuspiria. Tai biržiečiui kainuos beveik 40 tūkst. eurų – tiek įvertintas trikojo sugadinimas. Ši suma sulaukė daugybės komentarų internete dėl prietaiso remonto kainos. Abejonės reiškiamos nepagrįstai – pareigūnai paaiškino, kodėl sutvarkyti trikojį kainuos tiek daug.

Sureagavo ir galiūnas

Panašu, kad dviratininko veiksmas buvo suplanuotas ir atliktas tyčia. Šį „triuką“ nufilmavo iš anksto tam pasiruošęs kitas asmuo.

Informacija, kad ši „veiksmo filmo“ scena biržiečiui atsieis beveik 40 tūkst. eurų, internete įplieskė diskusiją dėl prietaiso ir jo remonto kainos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše buvo palyginti du skirtingi prietaisai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše buvo palyginti du skirtingi prietaisai

„Lietuvoje vagiama ne tik per viešuosius pirkimus, – savo paskyroje „Facebook“ pasipiktino galiūnas Žydrūnas Savickas. – Net žmogų apgadinusį trikojį nori apvogti kelis kartus užaukštinę trikojo remonto kainą.

Remonto, ne naujo pirkimo!!! Naujas trikojis kainuoja 12 000, o remontas 39 000 eurų.“

Ž.Savicko įrašas sulaukė beveik 1 tūkst. reakcijų, juo buvo pasidalinta bemaž 500 kartų.

Trikojis dar nesuremontuotas

15min pasidomėjo, kodėl trikojo apgadinimas pridarė tiek nuostolių.

Kaip teigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė, trikojis per šį išpuolį buvo gerokai sugadintas.

Ji paneigė pasirodžiusią informaciją, kad tas trikojis jau suremontuotas ir toliau fiksuoja pažeidėjus.

Anot policijos atstovės, biržiečio apgadintas prietaisas vis dar remontuojamas, o vietoj jo pareigūnai darbuojasi kitu trikoju.

Didžiausią vertę turi jautri lazerinė įranga

Paskelbus apie tai, kad nuspirto trikojo remontas kainuos beveik 40 tūkst. eurų, visuomenėje kilo klausimų dėl nuostolių dydžio. Anot O.Jukniūtės, trikojo žalą vertinusi įmonė skaičius pagrindė dokumentais.

Juose įvardyta, kas sudaro didžiausią dalį sumos. Paaiškėjo, kad per išpuolį buvo sugadinta moderni lazerinė įranga. Jos kaina yra penkiaženklė, o pirmasis skaičius – toli gražu ne vienetas.

„Yra surašytas defektavimo aktas. Brangiausia suma yra lazerio blokas, jo keitimas ir transportavimas. Vien tai sudaro 33 988 eurus.

Į likusią sumą įeina įrangos patikra, diagnostika, testavimai, kalibravimai. Tačiau pagrindinis dalykas yra lazerio blokas“, – sakė O.Jukniūtė, pridūrusi, kad žala turėtų būti išieškoma iš šį išpuolį įvykdžiusio asmens.

Iš dviejų išpuolių apskrityje – abu Biržuose

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas sako, kad Panevėžio apskrityje tai jau antrasis išpuolis prieš trikojį. Įdomu tai, kad tiek pirmą sykį, tiek šįkart prietaisas sugadintas juo dirbant Biržuose.

„Pirmą atvejį per visą trikojų darbo laiką nuo įsigijimo turėjome pernai. Praėjusių metų rugsėjį trikojis buvo apgadintas Biržuose. Kiek žinau, dėl to įvykio į teismą jau turi būti perduodama baudžiamoji byla.

Tąkart prie trikojo jaunuoliai privažiavo automobiliu, vienas išlipo, nuspyrė trikojį ir nuvažiavo. Bet asmenys buvo operatyviai sulaikyti ir kaltininkas nustatytas. Žalos dabar nepamenu, bet irgi buvo nemaža“, – sakė V.Mačėnas.

V.Mačėnas sako, kad išpuolių prieš įvairias greičio matavimo priemones pasitaikydavo ir anksčiau. Viešumoje ne kartą nuskambėjo istorijos, kai stacionarūs greičio matuokliai, vadinamieji „inkilai“, būdavo užpurškiami dažais ar net nupjaunami.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Virginijus Mačėnas

Kaip sako Panevėžio apskrities VPK viršininkas, trikojai nėra dažnas chuliganų taikinys, kadangi prie šios įrangos nuolat yra budintis pareigūnas, atsakingas už trikojo darbą ir priežiūrą.

VIDEO: Dviratininkas nuspyrė trikojį: filmavo jo draugas, „TikTok“ plano bendrininkas

„Dabar, kai su trikojais daug dirbame, neretai sulaukiame gyventojų prašymų pastatyti juos vienoje ar kitoje gatvėje, kur pasitaiko greičio mėgėjų, kur žmonės mato problemą.

Tačiau net ir tuomet atsiranda tos pačios gatvės gyventojų, kurie ima reikšti pretenzijas, kam mes čia tą trikojį statome, kad jis visai nereikalingas. Taigi, visuomenės nuomonė apie greičio kontrolę nėra vieninga, todėl nenuostabu, kad kai kurie nepasitenkinimą bando išreikšti išpuoliais prieš įrangą“, – sakė V.Mačėnas.

Iš policininko – sarkazmo dozė

Į Ž.Savicko komentarą dėl padarytų nuostolių dydžio sureagavo Viešosios policijos valdybos vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas.

„Niekada nemaniau, kad šis žmogus ant tiek nesiorientuoja jį supančioje realybėje, – savo paskyroje „Facebook“ pakomentavo pareigūnas. – Netikiu, kad tai sąmoningas siekis klaidinti žmones. Labai panašu, kad tai banali nuovokos stoka.“

V.Giršvildas nepagailėjo sarkazmo: „Prieš rašinėjant nesąmones pravartu bent pasidomėti apie tai, ką rašai. Tai – du absoliučiais skirtingi prietaisais ir skiriasi jie vienas nuo kito labiau nei „VW Lupo“ nuo „VW Amarok“.

Nors iš kitos pusės – abu juk ant keturių ratų, abu vienodos spalvos ir abu važiuoja. Kitaip tariant – abu ant trijų kojų ir abu gali greitį matuoti. Koks ten tiems galiūnams skirtumas? O dar sako, kad sportas neturi šalutinio poveikio…“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas