Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos reikia žinoti apie privalomąjį draudimą

Ar galite įsivaizduoti, kad dar vos prieš penkiolika metų apdrausti automobilio nebuvo privaloma, o vairuotojai po eismo nelaimių, kurių buvo daugiau ir skaudesnių, žalos klausimus spręsdavo asmeniškai – vieni karštligiškai ieškodavo pinigų, kiti rūpindavosi, kad kaltininkas neišsisuktų.
Automobilis
Automobilis / 123RF.com nuotr.

„Reikia pripažinti, kad buvo nemažai žmonių, kurie 2002 metais įteisintą privalomąjį draudimą vertino gana nepalankiai. Tačiau šiandien privalomojo draudimo nauda niekas neabejoja, jis gelbsti visus vairuotojus – tiek kaltininkus, tiek nukentėjusiuosius – nuo daugybės problemų, kurios užgultų pečius ir piniginę po nelaimės, po kurios sukrėtimų ir taip užtenka“, – sako bendrovės „Lietuvos draudimas“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Šiandien ši paslauga yra tokia savaime suprantama, kad vairuotojai į jos sąlygas vis mažiau gilinasi. Tačiau kai nutinka eismo įvykis, vairuotojams gali kilti klausimų dėl draudimo sąlygų, vairuotojo rizikos ir kitų aspektų. Tad geriau apie juos žinoti iš anksto.

Kas gali vairuoti automobilį?

Draudžiant automobilį svarbu įvertinti, kas dar be savininko jį ketina vairuoti. Nuo to priklauso draudimo rizika ir taikomos sąlygos. Pasitaiko, kad ilgose kelionėse prie automobilio vairo sėda ne tik jo savininkas. Be to, dalis tėvų duoda automobilį praktikuotis ką tik vairavimo egzaminą išlaikiusioms atžaloms. Tai, kad automobilį vairuos kiti asmenys, kurių draudimo rizika skiriasi, būtina numatyti draudžiantis, kad vėliau netektų atlyginti patirtų nuostolių iš savo kišenės.

Apie eismo įvykį praneškite nedelsdami

Draudikai pastebi, kad avarijose nukentėjusiais pripažinti vairuotojai skuba sutvarkyti draudimo dokumentus, kad galėtų greičiau gauti draudimo išmoką ir sutvarkyti automobilį, o štai kaltininkai informuoti draudikus apie eismo įvykį kartais pamiršta. Pavėlavus pranešti apie eismo įvykį draudikai turi teisę reikalauti regreso, t.y., kad kaltininkas pats apmokėtų iki 20 proc. žalos, nes apsunkino eismo įvykio aplinkybių tyrimą. Įstatymas numato, kad apie eismo įvykį būtina informuoti draudikus per tris dienas, nepaisant to, ar buvo kviesti policijos pareigūnai, ar pasirašyta eismo įvykio deklaracija.

Papildoma nauda

Nors vairuotojai mano, kad privalomasis draudimas praverčia tik nutikus eismo įvykiui, iš tiesų draudikai savo klientams suteikia daugiau vertės.

„Lietuvos draudimas“ transporto priemonę apdraudusiems civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu nemokamai suteikia techninės pagalbos tarnybos kelyje paslaugas. Nemokama pagalba teikiama prireikus automobilį nuvežti į servisą po avarijos, prireikus pakeisti ratą, ištempti užklimpus, ar padėti užvesti.

Be to, šiemet „Lietuvos draudimas“ pasiūlė dar vieną vairuotojams aktualią paslaugą – apdrausti vairuotoją ir keleivius vos už 1 eurą per mėnesį.

Kokią žalą atlygina draudimas?

Reikėtų žinoti, kad Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomasis draudimas (TPVCAPD) yra ne automobilio, o vairuotojo draudimas, draudžiantis jo civilinę atsakomybę.

Taigi, jeigu žmogus sukėlė avariją, draudimo bendrovė atlygins žalą dėl jo kaltės nukentėjusiems asmenims: kito avarijoje apgadinto automobilio remonto išlaidas, žalą nukentėjusiems asmenims, taip pat ir neturtinę žalą už jų sužalojimus, medicinines išlaidas. Taip pat bus atlyginti nuostoliai, jeigu nulaužėte medį, nuvertėte stulpą, apgadinote atitvarą ar tvorą, šviesoforą ar kelio ženklą. Net jeigu per avariją sudužo nukentėjusiojo automobilyje buvęs telefonas, ši žala bus kompensuota.

Jeigu yra sužeistų asmenų, į įvykio vietą būtina kviesti policijos pareigūnus. Jeigu nukentėjusiųjų nėra, galima užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Bet visais atvejais eismo įvykis turi būti formaliai užfiksuotas.

Ar civilinės atsakomybės privalomasis draudimas galioja ir užsienyje?

Kartu su draudimo sutarties liudijimu vairuotojai įprastai gauna ir papildomą dokumentą, kuris paprastai atspausdinamas ant žalios spalvos lapo. Tai vadinamoji žalioji kortelė – civilinės atsakomybės privalomojo draudimo liudijimas, skirtas keliaujant užsienio šalyse. Įprastinė privalomojo draudimo sutartis, sudaryta Lietuvoje, su išduota žaliąja kortele galioja Europos ekonominės bendrijos šalyse ir Šveicarijoje.

Šalys, kuriose draudimas galioja, nurodytos draudimo liudijime. Šį liudijimą keliaujant į užsienio šalis turėti privaloma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento