Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar pasiteisino dviračių saugyklos Vilniuje?

Pavasarį vilniečiams pradėta teikti nauja paslauga – dviračių saugyklos. Jos veikimo principas itin paprastas – ateini, pamatai laisvą vietą ir joje palieki savo paprastą arba elektrinį dviratį, paspirtuką.
Dviračių saugykla
Dviračių saugykla / JUDU.lt nuotr.

Tokios saugyklos šiuo metu veikia 4 miesto rajonuose, o kitų rajonų gyventojai skundžiasi ir prašo, kad jiems taip pat įrengtų saugyklas.

Viso Vilniuje veikia 18 saugyklų, kiekvienoje yra įrengta 16 vietų dviračiams ir 4 vietos paspirtukams. Saugyklos įrengtos 4 miesto rajonuose: Lazdynuose, Fabijoniškėse, Viršuliškėse ir Žirmūnuose. Dviračių ir paspirtukų saugojimo vietos įrengtos šiuose rajonuose neatsitiktinai. Minėtų rajonų gyventojai buvo pirmieji, kurie panoro tokių saugyklų dalyvaudami „Dalyvauk! Vilnius” programoje ir teikdami paraiškas.

„Dviračių saugyklų vietas viešo balsavimo metu rinkosi patys sostinės gyventojai – pirmuoju etapu vilniečiai pasiūlė beveik 250 galimų vietų, iš kurių pagal nustatytus kriterijus buvo atrinktos 38. Antrame etape gyventojai, deklaravusieji gyvenamąją vietą minėtose seniūnijose, buvo kviečiami balsuoti už jiems tinkamiausią vietą šalia savo namų.

Parenkant vietas, buvo atsižvelgta į tai, kad šios būtų pasiekiamos kuo didesniam gyventojų skaičiui, buvo vertinama ir galimybė pajungti elektrą bei patogus patekimas į saugyklas iš pėsčiųjų ar dviračių tako. Taip pat svarbu, kad saugyklos būtų neintensyvaus eismo gatvėse ar kiemuose, netrukdytų automobilių vairuotojų matomumui ir neatsirastų vietose, kur jau buvo suplanuotas želdinimas”, – sako JUDU specialistas, Edgaras Stankevičius.

Šiuo metu turimais duomenimis, tokios saugyklos mieste pasiteisino. Dažnai kai kuriose saugyklose net sunku rasti laisvos vietos. Bendrovė gauna ir klientų skundų dėl perpildytų saugyklų, prašymų įrengti jų daugiau. Tokia galimybė yra neatmetama, tačiau kol naujų saugyklų nėra, gyventojai raginami nepalikti savo transporto priemonių saugykloje, kurioje nėra laisvos vietos. Tokiu atveju vertėtų paieškoti laisvos vietos kitose, netoliese esančiose dviračių saugyklose.

„Atsižvelgiant į visuomenės įsitraukimą ir dviračių saugyklų užpildymą, vertinamos plėtros galimybės ir lygiagrečiai rengiamas dviračių saugyklų plėtros planas. Jis bus teikiamas Vilniaus savivaldybei tvirtinti bei reikalingoms lėšoms numatyti formuojant 2025 m. biudžetą”, – tikina specialistas.

Per pirmuosius tris mėnesius dviračių saugyklos buvo atidaromos 13 tūkst. kartų.

Dviračių saugyklose savo transporto priemones gali palikti kiekvienas gyventojas. Saugyklų saugumą užtikrina į abi puses stumdomi vartai su elektroniniais užraktais. Kiekvienos saugyklos viduje taip pat yra dviračių remonto stotelė, o paliktus elektrinius dviračius ir paspirtukus galima įkrauti. Dviračių saugyklų paslauga yra nemokama. Saugykla galima naudotis turint JUDU arba Vilniečio kortelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus