Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšvaitų nedėvintys Kupiškio rajono gyventojai pareigūnus stebino išradingais pasiteisinimais

Ketvirtadienio vakarą Kupiškio rajone surengta jau tradicine tapusi atšvaitų dalijimo akcija. Jos organizatoriai – VĮ „Panevėžio regiono keliai“ ir Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Keletą kartų per metus tokias akcijas rengiantys organizatoriai kiekvieną sykį aplanko vis kito Panevėžio apskričiai priklausančio miesto apylinkes. Šį kartą delegacija išsiruošė į Kupiškio rajoną.

Jau pradėjus temti, į Kupiškio pusę pajudėjo policijos ir kelininkų automobiliai. Kaip jau tapo įprasta, atšvaitus dalyti vyksta Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Erikas Klimas su specialistu Vainiumi Rapševičiumi bei VĮ „Panevėžio regiono keliai“ Saugaus eismo skyriaus viršininkas Tomas Žagūnis su inžinieriumi Tadu Brazdžioniu. Prie jų prisijungė ir šių eilučių autorius Tomas Markelevičius.

Iš Panevėžio jau temstant pajudėjęs ekipažas pirmiausia užsuko į Subačiaus miestelį. Čia sutikti du jaunuoliai, neturėję atšvaitų, o netoliese pastebėtos ir dvi merginos, ant nugaros nešančios muzikos instrumentų dėklus. Ant šių dėklų buvo pritvirtinti atšvaitai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija

Nors dar nebuvo visiškai sutemę, tačiau merginoms akcijos organizatoriai uždėjo po atšvaitą, kad pėsčiosios būtų matomos ir iš priekio atvažiuojančių automobilių vairuotojams.

Tamsioje gatvėje sutikta moteris policijos pareigūnams ir kelininkams tvirtino nusipirkusi naują rankinę, o atšvaitas pasiliko ant senosios. Dar keliems Subačiaus gyventojams taip pat padovanoti atšvaitai ir šviesą atspindinčios liemenės, kadangi žmonės prisipažino, jog tokių daiktų apskritai net neturi. Taip pat šviesą atspindinčia liemene aprengta ir maža mergaitė. Nors ji ėjo šaligatviu, tačiau buvo sunkiai matoma.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija

Netrukus atšvaitų dalijimo komanda pasuko link kitos Subačiaus pusės ir tamsiame kelio ruože pastebėjo du šalikelėje šmėstelėjusius siluetus. Paaiškėjo, kad kelkraščiu namo keliauja dvi garbaus amžiaus moterys.

Jos tikino, kad atšvaitus ir liemenes turi, tačiau planavo namo grįžti dar šviesiu paros metu. Sugaišusios daugiau laiko nei planavo, moterys pateko į tamsą ir rizikavo savo gyvybe neapšviestame kelio ruože. Abiem pėsčiosioms taip pat padovanoti atšvaitai.

Išvažiavus iš Subačiaus buvo nuspręsta apsilankyti Noriūnų gyvenvietėje. Viena pagrindinių Noriūnų gatvių skendėjo tamsoje ir čia buvo sutikti keli pėstieji. Dviems vaikinams ir merginai padovanoti atšvaitai.

Atšvaito neturėjusi pėsčioji patikino, kad savo atšvaitą padovanojo močiutei, kuri, naudodamasi vaikštyne, retkarčiais išeina į gatvę. Gavusi naują atšvaitą Noriūnų gyventoja patikino, kad šį šviesą atspindintį elementą naudos pagal paskirtį.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija

Išdalinę nemažai atšvaitų, šviesą atspindinčių liemenių ir žibintuvėlių akcijos rengėjai pasuko į Šepetos gyvenvietę. Čia užkalbintas iš darbo į namus traukęs vietos gyventojas, kuris neturėjo jokio šviesos šaltinio. Vyras kelionę namo tęsė aprengtas liemene.

Iš Šepetos delegacija nuvyko į Alizavą, ten padovanojo liemenę vienam pėsčiajam ir daugiau žmonių neaptiko, tad buvo nuspręsta pasukti Kupiškio link. Netrukus pastebėtas žingsniuojantis jaunuolis. Užkalbintas vaikinas tvirtino, kad eina į už kelių kilometrų esančius namus. Vaikino laukė ilgas ir neapšviestas kelio ruožas, kurį jaunuolis ketino įveikti be jokio atšvaito. Kupiškėnui padovanota šviesą atspindinti liemenė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija
Tomo Markelevičiaus nuotr./Atšvaitų dalijimo akcija

Toje pačioje vietoje pro pareigūnus pravažiavo ir dviratininkas. Ant jo transporto priemonės buvo įrengti žibintai, tačiau tamsiu paros metu jis nedėvėjo liemenės. Dviratininkui įteikta liemenė ir primintos kelių eismo taisyklės.

Iš viso akcijos metu išdalintos dešimtys liemenių, atšvaitų ir kitų priemonių.

Nors eismo įvykių statistika pamažu gerėja, policijos pareigūnai primena, kad nematomi dviratininkai ir pėstieji vis dar išlieka opia problema keliuose. Vien per praėjusius metus Panevėžio apskrityje eismo įvykių metu buvo sužalotas 81 pėsčiasis, 4 žuvo. Į avarijas pakliuvo ir buvo sužaloti 33 dviratininkai, 1 žuvo. Dėl pėsčiųjų kaltės apskrityje įvyko 21 incidentas, dėl dviratininkų – 16.

Pareigūnai pabrėžia, kad šiais metais vienas iš pagrindinių uždavinių saugiam eismui užtikrinti bus pėsčiųjų, dviratininkų, mopedų vairuotojų, vadeliotojų pažeidimų kontrolė. Tam policija skirs kur kas didesnį dėmesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas