Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilinės kėdutės kaina lemia ne saugumą, o komfortą

Apie tai, kad automobilyje vežamas mažametis privalo sėdėti specialioje kėdutėje turbūt žino kiekvienas vairuotojas, tačiau išsirinkti kėdutę nėra tokia jau lengva misija. Privalu žinoti, kad saugumas priklauso nuo to, ar kėdutė vaikui tinka. Svarbiausias kriterijus čia – vaiko svoris.
Automobilinė kėdutė
Automobilinė kėdutė / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Kaip išsirinkti kėdutę savo atžalai ir į ką atkreipti dėmesį papasakoti sutiko Panevėžyje įsikūrusios parduotuvės „Vaikutis“ vedėja Jelena Lukošiūnienė. Pasak jų, tėvus dažniausiai domina du dalykai – saugumas ir kaina, tačiau nederėtų pamiršti ir komforto.

„Kėdutės yra skirstomos pagal vaiko svorį. Pati pirmoji kėdutė yra skirta vaikams, sveriantiems iki 13 kilogramų. Tai yra vadinama nešioklė. Kėdutė, skirta vaikams iki 18 kilogramų, tvirtinama tik automobilyje, ji kaip nešioklė nenaudojama. Kitos kėdutės yra skirtos vaikams, sveriantiems nuo 9 kg iki 18 kg, nuo 9 kg iki 25 kg, nuo 9 kg iki 36 kg ir nuo 15 kg iki 36 kg. Vaikams, sveriantiems nuo 15 kg iki 36 kg galima atskirai pirkti tik priedėlį, vadinamą paaukštinimą, kuris reikalingas vaikui, kurio ūgis iki 1,35 m.“, – pasakoja vedėja.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Automobilinė kėdutė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Automobilinė kėdutė

Automobilinės kėdutės būna su izofiksine sistema arba be jos. Izofiksinė sistema turi būti integruota ir pačiame automobilyje.

Apie tai, ar automobilyje yra sumontuota ši sistema gali informuoti gamintojas arba įsitikinti pats vairuotojas, suradęs vaiko automobilinės kėdutės emblemą ant galinių sėdynių. Ši sistema padeda patikimiau pritvirtinti kėdutę.

Vaiką, sveriantį iki 13 kilogramų specialioje kėdutėje galima vežti ir automobilio priekyje, tačiau vaiko veidas turi būti atsuktas į sėdynę ir taip pat atjungta oro saugos pagalvė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Automobilinė kėdutė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Automobilinė kėdutė

J.Lukošiūnienė tvirtina, kad perkant kėdutę dėmesį svarbu atkreipti ir į medžiagų kokybę, mat ne visos pigios kėdutės garantuoja komfortą.

Pigiausia kėdutė kainuoja vos 98 litus, o brangiausios kaina viršija tūkstantį litų

„Skiriasi ne tik gamintojai, skiriasi audinys, plastikas. Kiekvienas pirkėjas renkasi pagal savo galimybes. Vienam du šimtai litų yra daug, kitam – mažai. Pigiausia kėdutė kainuoja vos 98 litus, o brangiausios kaina viršija tūkstantį litų. Jų suagumo lygis toks pats, tačiau skiriasi komforto lygis, brangesnėse kėdutėse integruota daugiau orui pralaidžių medžiagų, vaikutis mažiau prakaituos“, – pasakoja J.Lukošiūnienė.

Anot specialistės, svarbiausia kėdutę tinkamai užfiksuoti. Neužtenka šią priemonę tiesiog padėti ant automobilio sėdynės. Ar brangi, ar pigi kėdutė savo funkcijų neatliks, jei ji nebus tinkamai pritvirtinta.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Automobilinė kėdutė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įspėjimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai