Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Taršos patikros sugrįžo: aplinkosaugininkai sulaukė pasiūlymo tikrinti laivus ir lėktuvus

Antradienį ryte Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai Panevėžyje surengė reidą, kurio metu tikrino automobilių taršą. A.Jakšto gatvėje vykdytas transporto priemonių patikrinimas sulaukė įvairių reakcijų – vieni tvirtino, kad su teršiančiais aplinką automobiliais kovoti būtina, kiti kaltino aplinkosaugininkus laiko švaistymu ir ragino tikrinti lėktuvus bei laivus.
Automobilių dūmingumo patikrinimas
Automobilių dūmingumo patikrinimas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nuo šios savaitės iki rugpjūčio pabaigos Panevėžyje ir aplinkiniuose keliuose vykdys reidus, kuriuose bus matuojama automobilių keliama tarša.

Daugiau naujienų apie elektromobilius – rubrikoje Gazas.lt

Per reidus aplinkosaugininkai matuos anglies monoksido (transporto priemonių su benzininiais vidaus degimo varikliais), dūmingumo (transporto priemonių su dyzeliniais vidaus degimo varikliais) atitiktį nustatytiems ribiniams dydžiams.

Pirmieji reidai vyko Panevėžio mieste. Antradienį A.Jakšto gatvėje, greta Aukštaitijos futbolo stadiono surengtame reide patikrintos kelios dešimtys transporto priemonių.

Šių metų birželį įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams, aplinkosaugininkai, nustatę transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija ribines vertes, pirmą kartą tokių transporto priemonių vairuotojams skirs įspėjimą.

Tačiau tai nereiškia, kad gavę įspėjimą vairuotojai ir toliau galės ramiai važinėti taršiu automobiliu. Šį trūkumą pašalinti bus privaloma per septynias dienas, patikrinimui atvykstant į techninės apžiūros stotį.

Jei vairuotojas to nepadarys, leidimas dalyvauti eisme su šia transporto priemone bus panaikintas.

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos viršininkas Gintautas Andruškevičius teigė, kad Aukštaitijos sostinės aplinkosaugininkai patikroms naudos vieną komplektą priemonių – po vieną įrenginį dyzelinių ir benzininių automobilių taršai išmatuoti.

Planuojama, kad aplinkosaugininkai taršos kontrolę vykdys vieną ar du kartus per savaitę.

Senas automobilis nereiškia, kad tai blogas automobilis

„Žmonės tikrai geranoriški. Daugumos reakcija į patikrinimą yra normali ir tokia turėtų būti. Automobiliai patikrai yra pasirenkami atsitiktinai. Senas automobilis nereiškia, kad tai blogas automobilis.

Vieną automobilį patikrinti užtrunka iki 20 minučių. Jeigu bus nustatyti normatyvų viršijimai, tai bus priimtas sprendimas naikinti techninę apžiūrą, kuris įsigalios po septynių darbo dienų“, – sakė Gintautas Andruškevičius.

Per kiek daugiau nei dvi valandas trukusį reidą aplinkosaugininkai patikrino per 20 automobilių. Nė viena transporto priemonė neviršijo nustatytų taršos reikalavimų.

Buvo keletas vairuotojų, kurie sužinoję apie šią priemonę patys savanoriškai čia atvyko pasitikrinti savo automobilių techninę būklę.

VIDEO: Automobilių dūmingumo patikrinimas Panevėžyje

Visgi atsirado ir tokių, kurie aplinkosaugininkų darbą kvestionavo ir verčiau siūlė tikrinti laivus bei lėktuvus.

„Tai čia labai baisus dalykas, nes jie tyčiojasi iš paprastų žmonių. Jie atiminės technikines paprastų žmonių, kurie negali susitvarkyt ir tas tikrai tiek daug nekenkia kiek laivai, lėktuvai. Niekas nestabdo jų, nei komercinių, nei tų, kurie važinėja su penkių, šešių litrais benzinais. Tik paprasti žmonės nukentės nuo viso šito“, – nepasitenkinimą liejo į reido vietą atėjęs neprisistatęs panevėžietis.

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad keliuose pareigūnai stabdys lengvuosius ir krovininius automobilius, autobusus. Vėliau tokie reidai bus atliekami kitose valdybose ir tęsis iki spalio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi