Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dviratininkai sugalvojo pagalbą orientuojantis mieste – sukūrė navigacinę programėlę

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pagalba įgyvendintas socialinis projektas leis dviratininkams lengviau atsikvėpti: sukurta programėlė ,,Burbi“, skatinanti kelionėms rinktis dviratį ir padėsianti planuoti saugius ir patogius maršrutus kelionėms dviračiu.
Dviratis
Dviratis / Shutterstock nuotr.

Programėlė suteiks informaciją apie dviračių taisyklas, lankytinas vietas ir pavojingas vietas kelyje ir leis programėlės vartotojams dalintis naudinga informacija su kitais dviratininkais. Šio išskirtinio socialinio projekto tolimesniam vystymui planuojama ieškoti finansavimo galimybių: planuojama bendradarbiauti su mikromobilumo verslais.

2022 metų spalio mėnesį vyko Aplinkos ministerijos, Susisiekimo ministerijos, Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Tech Zity organizuotas hakatonas „Green Life Hack: Mobility“, kurio metu ieškota inovatyvių sprendimų, susijusių su tvariu judumu miestuose ir visuomenės keliavimo įpročių keitimu. Hakatone laimėjo Lietuvos dviratininkų bendrijos suburta komanda, parengusi idėją sukurti išskirtinę, Lietuvoje atitikmenų neturinčią mobiliąją programėlę dviratininkams „Burbi“.

Iš Europos Sąjungos LIFE programos ir Lietuvos biudžeto lėšų sukurtos programėlės žemėlapyje esanti informacija – naudinga važiuojantiems dviračiu.

Žemėlapyje vaizduojamos mažo intensyvumo gatvės, jų danga, sujungimai, šaligatviai, dviračių taisyklos, lankytinos vietos ir vietos, kuriose judėti pavojinga. Mobiliojoje programėlėje įdiegta socialinė funkcija leis tikslinti žemėlapių kūrimui naudojamus miestų savivaldybių teikiamus duomenis (pranešti apie pavojus kelyje, lankytinas vietas ir pan.) ir leis bendrauti su kitais programėlės vartotojais. Programėlė taip pat padės pasirinkti patį patogiausią dviratininko kelią nuo taško A į tašką B. Dabar naudojantis programėle, siūlomas žemėlapis, į kurį pasižiūrėjus, galima pasirinkti važiavimo kelią, o dar šį mėnesį bus galimybė ir naviguoti jame.

VIDEO: Pasiklysk meilėje, o ne mieste

,,Kasdieniniai miesto maršrutai labai priklauso nuo to, kokia situacija kelyje. Dviratininkas mieliau rinksis važiuoti vaizdingu, saugiu keliu, o ne užterštu ir pavojingu. Todėl svarbiausia rasti patogiausią kelią tikslo link, įskaičiuojant minėtus veiksnius“, – pažymi vienas iš UAB ,,Burbi“ įkūrėjų Paulius Bakutis.

Programėlė, skatinanti kelionėms rinktis dviratį

Programėlės autoriai pabrėžia, kad idėja sukurti mobiliąją programėlę kilo nuolatos susiduriant su pavojais keliaujant dviračiu: ,,Mindami vis burbėdavome dėl problemų dviračių takuose. Šie tai nutrūkdavo staiga, būdavo per siauri, nekokybiški, tai būdavo užparkuoti automobilių. Dviračių takais dažnai vaikšto pėstieji, pasitaiko pavojingų išvažiavimų, nuo šių veiksnių priklauso dviratininko sveikata. Tačiau supratome, kad yra ir kitų naudingų dalykų, kuriais norėtume dalintis – pavyzdžiui, dviračių servisų lokacijomis, lankytinomis ar tiesiog gražiomis vietomis“, – pasakoja P. Bakutis.

Programėlės kūrėjai yra įsitikinę: gatvėse nuolatos karaliaujant automobiliams, programėlė ,,Burbi“ padės keisti miesto erdvių vartotojų judėjimo įpročius. Taip pat tikimasi, kad mobilioji programėlė atliks edukacinę paskirtį, supažindindama platesnę visuomenės dalį apie naudojimosi dviračiu naudą ir didins patrauklumą.

Dėl technologinių ypatybių kol kas programėlė pritaikoma tik Android telefonams. Programėlę galima atsisiųsti – per „Google Play“ arba www.burbi.app.

Ateities planai ir galimybės

Programėlės kūrėjai atskleidžia, kad šio socialinio projekto tolimesniam vystymui ir verslo modeliui planuojama ieškoti finansavimo galimybių: planuojama bendradarbiauti su maisto, prekių pristatymo platformomis (LastMile, Bolt, Wolt), netrukus pradėsiančiomis naudoti autonominius robotus, ir kitais mikromobilumo verslais.

Drauge Aplinkos projektų valdymo agentūra primena apie galimybę gauti 1 tūkst. kompensacinę išmoką dviračio įsigijimui: tiek įsigijus dviratį, tiek išregistravus sunaikintą seną automobilį. Paraišką pateikti internetu Aplinkos projektų valdymo agentūros informacinėje sistemoje https://apvis.apva.lt, užpildant prašymą.

Pamatyti sukurtą informacinį video, padėsiantį rinktis dviratį net ir kebliausiose situacijose, galite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas