Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviratininkų pareigos – daugiau nei tik eilutė taisyklėse

Ar žinojote, kad dviratininkai negali važiuoti keliu, kuriuo vyksta automobilių eismas, jeigu šalia jo yra dviračių takas? Arba kad su pėsčiaisiais prasilenkti gali tik 3-7 km/val. greičiu – tokiu, kuris artimas pėsčiojo greičiui? O kad jeigu važiuojate gatve, dviračio priekyje ir gale turi būti po žibintą arba dviratininkas privalo vilkėti šviesą atspindinčią liemenę?
Neries pakrantės kol kas užpiltos vandeniu
Dviratininkai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors tokias taisykles žinoti turėtų kiekvienas dviratininkas, jomis naudojasi ne visi. Ir dar mažiau jas žino.

Ne tik kitų eismo dalyvių neatidumas, bet ir pačių dviratininkų klaidos kartais lemia avarijas. Trečiadienio popietę įvykęs incidentas Vilniaus T.Narbuto gatvėje gali būti puikus to pavyzdys.

Greta T.Narbuto gatvės yra pažymėtas dviračių takas. Taip, jo būklė nekokia, jis yra greta pėsčiųjų tako ir važiuodamas juo, turi praktiškai kirsti viešojo transporto stotelę bei kažkokiais būdais išvengti kelių dešimčių joje stovinčių žmonių. Dėl šios priežasties T.Narbuto gatve leidžiantis Žvėryno link neretai galima matyti dviratininkus, judančius važiuojamąja dalimi, o ne jiems skirtu taku.

„Asfaltu nuo kalno leistis lengviau nei šaligatviu“, – sako tokie dviratininkai. Jie yra teisūs, asfaltu minti išties lengviau, tačiau šioje vietoje iki tokios galimybės teks lukterti – Vilniuje asfaltuotas dviračių takas, sujungsiantis Pilaitės ir Žvėryno rajonus, turėtų būti nutiestas kitąmet. O kol jo nėra, reikia naudotis senuoju duobėtu šaligatviu.

Jeigu T. Narbuto gatvėje dviratininkas važiuoja gatve, jis trukdo bent dukart greičiau judančiam automobilių eismui. Be to, smarkiai rizikuoja, nes vairuotojai neįpratę šioje vietoje regėti dviratininkų. Galų gale, taip pažeidžiamos Kelių eismo taisykles. O to rezultatas kartais būna skaudus – avarija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?